Janne Ahonen palasi mäkeen - näin hurjaa oli jälki - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Video: Janne Ahonen, 44, palasi ryminällä mäkeen Lahdessa, katsojat villiintyivät hurjasta hypystä – ”Ei saa..na!”

Mäkilegenda meni mäkeen puolentoista vuoden tauon jälkeen ja leiskautti saman tien mahtavan hypyn. Ahonen harkitsee osallistumista SM-kisoihin tammikuun puolivälissä.

31.12.2021 14:59

Lahden kuuluisassa suurmäessä, Betonissa, nähtiin torstaina todella pitkästä aikaa tuttu mies. Keväällä 45 vuotta täyttävä Janne Ahonen meni käytännössä kylmiltään mäkeen ja latasi saman tien 127-metrisen hypyn.

– Janne hyppäsi kesällä 2020 Puijolla neljä hyppyä, ja nämä kaksi olivat sitten seuraavat eli sitten lopettamisensa 2018 keväällä hän on hypännyt mäestä laskujeni mukaan kuusi kertaa, sanoi isoveljeään valmentajalavalta seurannut ja kuvannut ex- mäkihyppääjä Pasi Ahonen.

Hänen seuranaan lavalla oli kokenut valmentaja Jari Larinto, ja Ahosen kuvaamalta videolta kuuluvat kaksikon reaktiot olivat paljonpuhuvia.

– Ei saa..na, huutaa Pasi Ahonen, ja myös Larinto kommentoi näkemäänsä voimasanoin.

Paljon mäkihyppyä nähneiden miesten reaktio kertoo olennaisen Janne Ahosen tempusta.

Lue lisää: Janne Ahonen havahtui ruokakaupassa ihmisten tuijotukseen – sanoo nyt suorat sanat ”kansallissankarin” asemastaan: ”Sitä Ahosta ei ole enää olemassakaan”

Käynnissä olevan Saksan-Itävallan mäkiviikon vuosina 1999–2008 viidesti voittanut, Suomea olympiakisoissa ennätykselliset seitsemän kertaa edustanut Janne Ahonen on viime aikoina sosiaalisessa mediassa vihjaillut, että hyppyliekki yhä, jos ei nyt roihua, niin ainakin lepattaa.

Janne Ahosta hymyilytti, kun hänen viides kokonaisvoittonsa Saksan-Itävallan mäkiviikolla valittiin vuoden 2008 Sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi Suomessa.

Pikkuveljen mukaan tavoite on Lahdessa tammikuun puolivälissä hypättävissä SM-kisoissa, mutta rooli on vielä epäselvä.

– Näillä näkymillä ainakin koehyppääjänä. Mutta jos Janne saa varusteasiansa kuntoon ennen sitä, en näkisi kilpailemistakaan mahdottomaksi, Pasi Ahonen toteaa.

Lue lisää: Kilpauransa lopettanut Janne Ahonen ei voi hyväksyä perheensä vainoamista – marketeissa haukutaan huonoksi isäksi

Paluu kilpailemaan olisi Ahoselle jo kolmas. Hän lopetti uransa ensimmäisen kerran 2008, palasi kansainväliselle huipulle kaudeksi 2009–2010 ja lopetti taas keväällä 2011. Palattuaan jälleen mäkeen alkuvuodesta 2013 MM-kultaa sekä suur- että normaalimäessä (2005 ja 1997) voittanut Ahonen jatkoi vielä yli viiden vuoden ajan.

Peräti 7. olympiakisoihinsa valittu Janne Ahonen kantoi Suomen lippua Pyeongchangin kisojen avajaisissa Etelä-Koreassa 2018.

Pasi Ahonen muistutti realiteeteista, jotka isoveljen tämänkertaista ”paluuta” reunustivat.

– Jannehan ei harrasta treenaamista. Hän ei käy salilla tai lenkillä. Painoa on ehkä seitsemän kiloa enemmän kuin huippuaktiivina. Hän hyppäsi Micon (Ahosen esikoispoika, jota Pasi Ahonen valmentaa) itselleen liian pienellä puvulla ja suksilla, jotka ovat Jannelle liian lyhyet.

Ahonen on saanut yhdistetyn urheilijalta Leevi Mutrulta hyppypuvun, jota tunnetusti taitavana pukuteknikkona ja -ompelijana paraikaa säätää istumaan omiin mittoihinsa.

– Janne kunnioittaa lajia niin valtavasti ja on niin tunnontarkka, että menee taatusti kilpailemaan vain kunnon vehkeillä, Pasi Ahonen tietää.

Lue lisää: Kuva: Krista Pärmäkoski leikkeli MM-hiihtopukunsa ”helleasuksi” – sitten Janne Ahonen tuli apuun

Paluuta kansainvälisiin kuvioihin pikkuveli pitäisi järisyttävänä yllätyksenä vakituisia päivätöitä tekevältä isoveljeltään.

– Ei Janne pelleilemään lähde. Kuusi hyppyä vajaaseen neljään vuoteen ei ole hänen arvomaailmassaan se pohja, jolta lähdetään.

Käsistään erinomaisen taitava Janne Ahonen tekee nykyään päivätyötä lahtelaisessa matkailuajoneuvoalan yrityksessä.

Pasi Ahonen muistuttaa, että vaikka Janne Ahosen 127-metrinen hyppy oli huonolla mäkituntumalla ja ei-istuvilla välineillä raju veto, sen vertaaminen suoraan nykyisten A-maajoukkuehyppääjien tasoon ei tekisi kellekään asianosaiselle oikeutta.

Suomen miehistä on tällä kaudella maailmancupin pisteitä hypännyt vain Niko Kytösaho, ja Pekingin olympiakisoissa Suomella historiallisesti ei ole edustusta miesten joukkuemäessä.

Janne Ahonen saavutti joukkuemäessä mm. kolme MM-kultaa ja kaksi olympiahopeaa.

– Muuttujia on mäkihypyssä paljon. Mutta jos Janne tulisi mukaan Lahden SM-kisoihin, kyllä hän voisi ottaa mitalin eikä voittokaan olisi ihan mahdoton.

Paradoksaalista kyllä juuri tämä ajatus saattaa olla myös Ahosen osallistumisen tiellä.

– Arvelen Jannen miettivän, miten hänen mukaantulonsa ja mahdollinen korkea sijoituksensa vaikuttaisi maajoukkuetason miehiin henkisesti. Minusta voisi olla ihan hyväkin näpäytys tulla mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?