Janne Ahonen havahtui ruokakaupassa ihmisten tuijotukseen – sanoo nyt suorat sanat ”kansallissankarin” asemastaan: ”Sitä Ahosta ei ole enää olemassakaan”

Mika Pohjosen autoliikkeessä aloittanut mäkihyppylegenda iloitsee uudesta identiteetistään ja ”välillä jopa kauhistelee” taakseen jättämäänsä urheilijaminäänsä.

Janne Ahonen asentaa keskittyneesti peruutustutkaa uuteen matkailuautoon lahtelaisessa, oopperalaulaja Mika Pohjosen omistamassa autoliikkeessä.

10.10.2021 7:17

Lahti

Urallaan 19 arvokisamitalia saavuttanut Janne Ahonen virittelee keskittyneesti peruutustutkaa upouuteen matkailuautoon lahtelaisessa, tangokuninkaaksi 1992 kruunatun Mika Pohjosen omistamassa autoliikkeessä.

On kulunut kolmisen kuukautta siitä, kun mäkihyppylegenda aloitti säännöllisessä palkkatyössä ensimmäistä kertaa elämässään.

– Aiemmin sain Hiihtoliitosta (välineteknikkona pari kautta) palkkaa projektiluonteisesti, mutta tämä on tosiaan ensimmäinen kahdeksasta neljään -tyylinen palkkaduunini, Ahonen, 44, täsmentää.

– Tuntuu hemmetin hyvältä, hän alleviivaa.

Lue lisää: Janne Ahonen sai yllättävän tarjouksen oopperalaulajalta ja jätti maajoukkuehommat – kertoo nyt uudesta työstään

Ahonen tekee hiljattain avatussa täyden palvelun autoliikkeessä kuulemma ”kaikkea mahdollista” – myy henkilö- ja matkailuautoja sekä huoltaa ja fiksaa niitä.

– Erityisesti keskityn matkailuautoihin, esimerkiksi rakentamaan ja tuunaamaan asiakkaille personoituja kokonaisuuksia. Nykyään asiakkaat haluavat asennuttaa lisävarusteena usein ainakin tällaisen peruutustutkan, hän selvittää.

Urallaan 19 arvokisamitalia saavuttanut Janne Ahonen iloitsee uudesta arjestaan tavallisena palkkatyöläisenä.

Omassa elämässään Ahonen ei aio enää peruutustutkaan vilkuilla. Pyeongchangin olympialaisissa 2018 viimeisen kerran maajoukkuepaidassa nähty lahtelainen haluaa heti alkuun painottaa, ettei hän haikaile ”enää yhtään” supersankaruutensa perään.

– Nautin suunnattomasti, että voin vihdoin ja viimein elää normaali-ihmisen arkea. On pirun helppoa ja mukavaa tulla töihin, kun tietää, että työpäivän jälkeen voi taas rauhassa viettää vapaata eikä tarvitse ottaa paineita mistään, viidesti Keski-Euroopan mäkiviikon voittanut Ahonen sanoo.

– Ja hymyillä voi siitäkin, että kauppa tuntuu käyvän.

Tulevalla kaudella Ylen mäkihypyn ja yhdistetyn tv-lähetysten asiantuntijana jatkava Ahonen lisää samaan hengenvetoon, että ei nykyisellään kaipaa itseensä kohdistuvaa julkisuuttakaan.

– Tehdään nyt tämä haastattelu, kun kerta paikalle ilmestyit ja pyysit sitä. Haluan korostaa, että sitä Janne Ahosta, joka aikanaan eli elämäänsä Suomen kansallissankarina, ei ole enää olemassakaan, hän kertoo.

– Välillä jopa kauhistelen, oliko se noin 25 vuotta kestänyt elämänvaiheeni inhimillisessä mielessä edes totta. Näin jälkikäteen se ei siltä tunnu.

Ollaan jonkin sellaisen äärellä, joka nostaa haastattelulatauksen oitis kattoon. Ahonen haluaa ilmiselvästi paljastaa hyppymaskinsa takaa löytyvän todellisen minänsä. Tosin kertomansa mukaan hän on vasta hiljalleen löytänyt uuden, aidon identiteettinsä.

– Aloin kiertää A-maajoukkueen matkassa täyspainoisesti ollessani vasta peruskoulun ysiluokalla. Olin ihmisenä täysi raakile ja tulin jo siinä vaiheessa hypänneeksi sellaiseen epätodelliseen maailmaan, jossa rooliminä iski heti ensimmäisten voittojen jälkeen päälle, Ahonen ruotii.

– Sen jälkeen elin noin nelikymppiseksi asti pitkälti roolihahmoni kahleissa, eikä todellisen minäni kasvuprosessi päässyt kehittymään. Leikin kivikasvoista huippu-urheilijaa, elin elämääni suurelta osin urheilijaminääni kohdistettujen odotusten mukaisesti – samalla tavoin kuin niin monet muutkin urheilijat.

Kaksi henkilökohtaista MM-kultaa voittanut Ahonen painottaa paineita tulleen joka suunnasta, ehkä kaikkein eniten kuitenkin mieheltä itseltään.

– Se supersankarin elämä oli tosi raskasta, toki monesti myös henkisesti palkitsevaakin. Menestysvuosien aikana oli joka tapauksessa vaikeaa löytää omaa itseään, hän linjaa.

– Kun nyt katson sitä elämää, niin se tuntuu tosi kaukaiselta. Kuten sanottu, epätodelliselta.

Janne Ahonen kertoo, ettei ”kansallissankarina tunnettua Janne Ahosta ole enää olemassakaan”, ja että nyt hän on löytänyt todellisen minänsä.

Uransa loppumetreillä Ahonen alkoi omien sanojensa mukaan irtautua ”enemmän tai vähemmän” tietoisesti hyppymaskiinsa liitetyistä odotuksista.

– Uran päätyttyä oma inhimillinen kasvuprosessini jatkui tavallaan siitä, mihin se silloin 15-vuotiaana pojankloppina jäi. Ihan ensimmäiseksi aloin miettiä, että kuka minä oikeasti olen, ja siihen olen nyt löytänyt vastauksia. Olen riisuutunut rooliminästäni, Ahonen sanoo.

– Urheilijana sain elää monessa mielessä etuoikeutettua elämää, ja minulle jäi lukemattomasti unohtumattomia muistoja, mutta nyt se aika on jo onneksi ohi. Omalla kohdallani on tapahtunut iso henkinen muutos.

Sitä kuvaillakseen Ahonen nostaa esiin ruokakauppaesimerkin.

– Kun taannoin kävin ruokakaupassa, huomasin kaikkien tuijottavan, mitä ostoskoriini laitoin. Se vaikutti käyttäytymiseeni, se vaikutti jopa joihinkin valintoihini. Kun nyt käyn ruokakaupassa, huomaan ihmisten edelleen tuijottavan, mutta nyt en enää välitä pätkääkään, mitä he minusta tai ostoksistani ajattelevat, Ahonen peilaa.

Lopuksi hän sanoo kokevansa itsensä nyt ” ihan tavalliseksi jäbäksi”.

– Ennen olin mäkihyppytähti, nyt olen käsi- ja myyntityöläinen. Se tuntuu vapauttavalta, onnelliselta.

Pienestä pitäen autojen ja moottoripyörien parissa työskennellyt Janne Ahonen vaikuttaa olevan uudessa työssään kuin kotonaan.

Lue lisää: Janne Ahosen ”maailman kallein” löylykauha on nyt myynnissä – posketon tarjous jo tullut

Lue lisää: Janne Ahonen jyrähtää härskistä huijaamisesta – ”Voiko tämä törkeämmäksi enää mennä?”

Lue lisää: Janne Ahonen kirjoitti koskettavan kirjeen entiselle kilpakumppanilleen – Björn Einar Romören, 38, sairastaa syöpää

Lue lisää: IS löysi mäet jättäneen Janne Ahosen Rukalta – mäkilegenda painaa pitkää päivää hotellihuoneessa 521

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?