Jan Boklöv paljasti salaisuuden - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Mäkihyppylegenda Jan Boklöv paljasti vuosi­kymmenten ajan varjelemansa salaisuuden – hurja huhu oli totta!

Mäkilegenda Jan Boklöv muistetaan V-tyylin kehittäjänä.

Ruotsalainen Jan Boklöv kehitti mäkihyppyyn 1980-luvun lopulla v-tyylin, jota karsastettiin aluksi voimakkaasti. Arvostelutuomarit sakottivat Boklöviä tämän tyylistä monella pisteellä.

4.4. 20:21

Ilta-Sanomat julkaisee pääsiäisen aikana uudelleen alkuvuoden aikana lukijoitamme kiinnostaneita juttuja. Tämä juttu on julkaistu ensi kerran 9. helmikuuta:

Ruotsalaisen Jan Boklövin ura mäkihypyn huipulla kesti vain muutaman vuoden, mutta hän jätti ikuisen käden-, tai pitäisikö sanoa jalanjälkensä, lajiin.

Boklöv nimittäin kehitti kaikkien mäkihyppääjien jo noin kolmenkymmenen vuoden ajan käyttämän V-tyylin. Se syntyi vahingossa, vuonna 1985 Falunin muovimäessä epäonnistuneen harjoitushypyn seurauksena.

Boklövillä todettiin epilepsia 11-vuotiaana. Boklövin vuoteen 1993 asti kestäneen uran aikana kiersi sitkeitä huhuja, että tämä olisi joskus saanut epilepsiakohtauksen kesken hypyn.

Boklöv, 54, on näihin päiviin asti sitkeästi kiistänyt tämän huhun.

Se tiedettiin, että joskus Boklöv oli saanut epilepsiakohtauksia kilpailupäivien aamuina. Ainakin kesällä 1988 Sveitsissä hän menetti tajuntansa heti hypyn jälkeen saatuaan epilepsiakohtauksen. Aiemmin hän on myös kertonut saaneensa kohtauksen usein kilpailun jälkeisenä iltana, kun jännitys laukesi.

Nyt Boklöv on paljastanut Ruotsin TV4:lle, että myös huhu hypyn aikana iskeneestä kohtauksesta pitää paikkansa.

– Sama kysymys on toistunut uudelleen ja uudelleen: oletko saanut kohtausta hypätessäsi? Kyllä, olen saanut. Nyt tiedätte senkin, Boklöv sanoi TV4:n aamulähetyksessä maanantaina.

Boklöv kertoi, että ei muista suurinta osaa suorituksestaan lainkaan.

– Istuin puomilla ja lähdin liukuun. Sitten on tyhjää. Seuraavaksi muistan seisovani jarrutuspaikalla sukset olkapäällä, Boklöv kertoi.

Boklöv ei tarkentanut, missä kilpailussa tämä tapahtui, mutta hän kertoi päässeensä hypyn turvallisesti alas.

– Kun kohtaus iskee, ei tiedä, mitä tekee, eikä ole tietoinen ympäristöstään. Mutta aivot toimivat yhtä hyvin kuin aina. En tiennyt, mitä tein, mutta pää otti komennon ja tein, mitä piti tehdä, Boklöv kuvaili tapahtunutta.

Boklövistä tuli joulukuussa 1988 Lake Placidissa ensimmäinen ruotsalainen, joka on voittanut mäkihypyn maailmancupin osakilpailun. Kaudella 1988–89 hän voitti myös maailmancupin kokonaiskilpailun. Arvokilpailuista Boklöv ei koskaan voittanut mitalia.

Jan Boklöv ja sukset tutusti V-asennossa – tällä kertaa maan kamaralla Innsbruckissa Keski-Euroopan mäkiviikon kilpailussa tammikuussa 1987.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?