Matti Nykäsen kuolemasta kaksi vuotta, Pia-leski murtui kyyneliin: ”Miehessäni piili kaunis salaisuus” - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Pia-leski murtui kyyneliin muistellessaan kaksi vuotta sitten kuollutta Matti Nykästä – ”Miehessäni piili kaunis salaisuus”

Pia Nykänen kertoo iloitsevansa siitä, että hän on saamassa apua mäkihyppylegendalta jääneiden velkojen maksamiseen.

Pia Nykänen muistelee tunteikkaasti kaksi vuotta sitten menehtynyttä miestään, mäkihyppylegenda Matti Nykästä.

4.2. 16:30

Kynttilä palaa valokuvakehyksen rinnalla. On hiljaista. Äänettömyydessä tilaa ei ole oikeastaan kuin muistoille.

Näissä tunnelmissa Pia Nykänen kertoo viettävänsä tätä torstaita, suurten tunteiden ympäröimänä. On kulunut tasan kaksi vuotta siitä, kun maailman kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä Matti Nykänen nukkui äkillisesti pois kotonaan Joutsenossa, Pia-vaimonsa silmien alla.

– Tämä on surun päivä, Pia-leski kertoo IS:lle.

– Muuten menee jo ihan hyvin, mutta tämä päivä ottaa kyllä koville. Matin lähtö tapahtui kuitenkin tässä talossa, ja vieläpä hyvin dramaattisesti.

Mäkihyppylegenda menehtyi 55 vuoden iässä pitkäkestoisen haimatulehduksen uuvuttamana. Välitön kuolinsyy oli keuhkokuume, joka katkaisi mäkikotkan siivet, kun hän oli paennut kipujaan talon vessaan pian puolenyön jälkeen.

– Ne ikävät tapahtumat eivät unohdu koskaan, Pia sanoo.

Mäkihyppy oli Matti Nykäsen elämäntapa, ehtymätön intohimo.

Parin yhteisessä omakotitalossa yhä asuva Pia Nykänen sanoo tuijottavansa pöydällä kynttilän vieressä olevaa kuvaa Matista, koska se tuo hänelle lämpimiä muistoja mieleen. Se kuulemma saa hänen itkunsa rauhoittumaan.

– Matti oli paitsi rakas aviomies myös tärkeä ystäväni. Elämänkumppani, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta mitään teeskentelemättä, Pia ruotii.

Hän kuvailee päihdesairaudesta kärsinyttä Mattia lämpimäksi ja herkäksi mieheksi.

– Matti oli suuri tuki ja turvani. Miehessäni piili kaunis salaisuus, ja siitä eivät tosiaan monet tienneet. Tarkoitan sitä, että Matti oli tavattoman tunneälykäs ihminen, joka oli aina valmis auttamaan ystäviään, Pia alleviivaa.

– Olen jo oppinut elämään suruni kanssa, mutta Mattia on tosi kova ikävä.

Rintamamiestyylinen omakotitalo on Pian mukaan hänen henkireikänsä. Matti ja Pia ostivat 140 000 euroa maksaneen talon kimpassa vuonna 2014. Kun Matti kuoli, Pia halusi jäädä taloon ja vastata yksin pankkilainan lyhennyksistä.

– En mistään hinnasta haluaisi muuttaa tästä talosta pois, kotiseudullaan läpi elämänsä asunut Pia kertoo.

Tällainen vaara on ollut olemassa, koska Matilta jäi kuolemansa jälkeen yhteensä noin 17 000 euron kulutusluottovelat, joita leski ei ole edelleenkään pystynyt maksamaan. Matin perikunnan muut jäsenet, hänen kolme lastaan, ovat olleet talon myymisen kannalla, jotta vanhat velat saataisiin kuitattua.

– Onneksi nyt näyttää vahvasti siltä, että saan ulkopuolista apua velkoihin.

Pia Nykänen esitteli IS:lle vuonna 2020 Matti Nykäsen kylpytakkia, jonka hän on miehensä poismenon jälkeen säilyttänyt samassa narikassa.

Pia-leski viittaa kansanedustaja Harry Harkimoon (liik), liikemies Jethro Rostedtiin ja huutokauppakeisarina tunnettuun Aki Palsanmäkeen. Kolmikko aikoo järjestää helmikuussa huutokaupan, jonka tuotto on määrä käyttää Matin velkojen maksamiseen. Velat ovat Pian mukaan tällä hetkellä korkojen kasvettua noin 20 000 euroa.

– Olen todella kiitollinen ja huojentunut, että saan apua tässä vaikeassa tilanteessa. Tarkoituksena on kaupata esimerkiksi joitakin Matin palkintoja, Pia kertoo.

Lue lisää: Matti Nykäsen leski saa apua Aki Palsanmäeltä, Hjallis Harkimolta ja Jethro Rostedtilta: ”Autamme Piaa, kun hän on lirissä”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?