Uutuuskirja: Matti Nykäsen mustasukkaisuus sai vainoharhaisia piirteitä – näin sen koki Jani Sievinen: ”Jumalauta jätä Mervi rauhaan!”

Matti Nykänen epäili sekä Juha Miedon että Jani Sievisen yrittävän iskeä Mervi-rakastaan.

Pelkokerroin-ohjelman kuvauksiin Argentiinaan lähti 2009 yhteensä 69 arvokisamitalin kolmikko Matti Nykänen (vas.), Jani Sievinen ja Janne Ahonen.

10.9.2020 5:55

Matti Nykäsestä torstaina ilmestynyt uutuuskirja Elämä oli laiffii (Otava, kirj. Marko Lempinen) kertoo runsaasti siitä, miten vainoharhaisia piirteitä mäkisankarin mustasukkaisuus saattoi saada varsinkin pitkässä, värikkäässä ja väkivaltaisessa suhteessa myös jo edesmenneen Mervi Tapolan kanssa. Varsinkin ensimmäinen vankilareissu oli Nykäselle kova pala, kun hän epäili, että Mervin talossa Ylöjärvellä laukkasi kaksilahkeisia solkenaan isännän lukiessa tiilenpäitä.

Kirja tekee kuitenkin selväksi myös sen, että useissa parisuhteissaan Nykänen itse suhtautui erilaisiin uskollisuuslupauksiin huomattavan suurpiirteisesti. Useimpia parisuhteita leimasivat mustasukkaisuus, uskottomuus, alkoholi tai väkivalta, tai jopa nämä kaikki yhdessä.

Lempisen yhteistyössä Nykäsen bändin pitkäaikaisen vetäjän Jussi Niemen kanssa tekemä teos yrittää kertoa, miten ADHD:ta sairastanut Nykänen päätyi elämään sellaisen sekä menestyksekkään että erittäin vaikean elämän kuin hän eli.

Nykäsen ensimmäinen aviopuoliso ja hänen esikoislapsensa äiti Tiina sai kokea siippansa mustasukkaisuuden, kun esiintyi muotimessuilla lavalla esittelemässä vaatemallistoa. Raivostunut Nykänen oli käydä muotinäytöstä työnsä puolesta ikuistaneen ammattivalokuvaajan kimppuun, kun huomasi tämän kuvaavan Tiinaa.

Hiihtäjälegenda Juha Mieto oli Nykäselle tärkeä ihminen ja tukija. Kirja kertoo, miten Nykänen oli aikanaan monta kertaa taivutellut Mietoa ajelemaan Kurikasta kyläreissulle Ylöjärvelle, kunnes eteläpohjalainen viimein vastasi myöntävästi. Tämän jälkeen Nykänen oli hetken hiljaa, ja tokaisi:

– Okei Jussi, tervetuloa. Mutta yhdellä ehdolla: lupaa, ettet sitten vie Merviä sänkyyn!

Uimaritähti Jani Sievisen Nykänen oli tavannut ensimmäisen kerran vuonna 1994, jolloin sekauinnin maailmanmestari valittiin Vuoden urheilijaksi. Yhteydenpito ei ollut mitenkään säännöllistä, joten noin 12 vuoden päästä ensitapaamisesta tullut soitto sai vesipedon todella hämilleen:

– Nyt jumalauta, Jani! Jätä Mervi rauhaan! Ihan oikeasti! Miksi sä yrität iskeä sitä?

Puhelun täysin ällikällä lyömä Sievinen yritti sanoa väliin totuuden – ettei ollut koskaan edes tavannut Merviä – mutta tätä Nykänen ei uskonut:

– Mä tiedän, mä tiedän. Älä yhtään yritä, Nykänen jatkoi kirjan mukaan.

Kaksikko kohtasi uudestaan vuonna 2009, kun se osallistui Pelkokerroin-ohjelman kuvauksiin Argentiinassa. Kirjan mukaan Nykänen suhtautui tuolloin Sieviseen muodollisen ystävällisesti, mutta etäisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?