Matti Nykänen sairastui haimatulehdukseen ensimmäisen kerran jo 1995 - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja kertoo tarkasti Matti Nykäsen viimeisistä päivistä – ei suostunut ambulanssin tilaamiseen, vaikka vaimo aneli

Matti Nykänen veti viimeisen henkäyksensä wc-pöntöllä, jolta kellistyi kuolleena lattialle. Legenda ei suostunut karmeista kivuista huolimatta lähtemään sairaalaan.

Matti ja Pia Nykänen kutsuttiin itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan 2015.­

10.9. 0:01 | Päivitetty 10.9. 8:58

Mäkilegenda Matti Nykäsen menehdyttyä 4. helmikuuta 2019 hänen sisarensa kertoivat Ilta-Sanomille kuoleman johtuneen uusiutuneesta haimatulehduksesta ja sen nostattamasta keuhkokuumeesta.

Nykäsen lähipiiri kertoo torstaina ilmestyneessä Ilta-Sanomien toimittajan Marko Lempisen kirjoittamassa Nykäs-kirjassa Elämä oli laiffii (Otava), että Nykänen sai ensimmäisen vakavan varoituksen elimistöltään ja lääkäriltään jo vuonna 1995, vain 31-vuotiaana.

Holtiton alkoholinkäyttö – Nykäsen elämänmittainen vitsaus – on tyypillinen haimatulehduksen laukaisija. Nykänen joutui ensimmäisen haimatulehduksensa aiheuttamien erittäin kovien kipujen takia 1995 sairaalahoitoon.

– Lääkäri oli sanonut Matille, että jos hän ei lopeta juomista, hän ei välttämättä elä pitkään. Matti vakuutti muuttuvansa ja pistävänsä korkin kiinni. Ei hän kuitenkaan voinut itselleen mitään, Nykäsen läheinen kertoo uutuuskirjassa.

Vuonna 2018 toisen elämäntapasairauden eli aikuisiän diabeteksen vaivoikseen saaneen Nykäsen elämän viimeiset päivät käydään kirjassa perusteellisesti läpi.

Matti Nykänen kuvattiin Ilta-Sanomiin komean arvokisamitalisaaliinsa kanssa huhtikuussa 1995. Vajaan kahden kuukauden päästä hän makasi sairaalassa sairastuttuaan ensimmäisen kerran haimatulehdukseen.­

Nykäsen huonovointisuuden huomasi jo 1. helmikuuta 2019 hänen helsinkiläinen ystävänsä Vesa Finska, jonka luona Nykänen yöpyi. Haimatulehdus oli uusinut, kuten ilmeisesti jo neljästi aiemminkin, ja Nykänen taisteli viheliäisiä kipuja vastaan.

Mies makasi kippuralla Finskan sohvalla Laajasalossa, mutta lähti 2. helmikuuta jo kello 6 ajamaan kohti Joutsenoa, jossa asui Pia-vaimonsa kanssa.

Elämänsä aikana todennäköisesti miljooniin valokuviin ikuistettu mies esiintyi linssiluteena viimeisen kerran kuutostiellä, kun nopeusvalvontakamera välähti. Sakko tuli postissa Joutsenoon hyvän aikaa Nykäsen kuoleman jälkeen.

Kotona Nykänen alkoi kirjaan haastatellun Pia Nykäsen mukaan oksentaa täysin holtittomasti, mutta kieltäytyi ehdottomasti ambulanssikyydistä sairaalaan.

Kun sama meno jatkui sunnuntaiaamuna 3. helmikuuta, epätoivoinen puoliso aneli Nykästä lähtemään sairaalaan, mutta tämä totesi kyseen olevan vain ”noroviruksesta”, eikä mitään hätää olisi. Tässä vaiheessa Nykäselle oli jo noussut voimakas keuhkokuume, ja hän oli läpimärkä.

Leski Pia Nykänen aviomiehensä hautajaisissa Jyväskylässä talvella 2019.­

Puolenyön jälkeen, päivän vaihduttua jo helmikuun 4:nneksi, Nykänen ilmoitti vaimolleen, että menee wc:hen ja pesee samalla pyykkiä. Hän arveli asioiden kääntyvän parempaan.

Kylpyhuoneessa voipunut Nykänen veti kirjan mukaan pyykkikorin vierelleen ja istahti wc-pöntön kannelle lepäämään. Näillä hetkillä hän sai voimakkaan hengityskatkoksen, musta oksennusmöykky nousi kitalakeen ja Nykänen kellahti lattialle. Tätä hetkeä ei kuitenkaan ollut kukaan näkemässä.

Pia Nykänen saapui paikalle pian ja totesi tilanteen. Matti Nykänen makasi lattialla vaimonsa mukaan kasvoillaan rauhallinen ilme.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?