Matti Nykäsellä oli enemmänkin apulaisia Vuokatin urheiluopiston kioskimurrossa, selviää uutuuskirjasta. - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Totuus Matti Nykäsen kioskimurrosta paljastuu uutuuskirjassa – saalis kätkettiin jätesäkissä, kartta piirrettiin ruutupaperille

Matti Nykäsellä oli enemmänkin apulaisia Vuokatin urheiluopiston kioskimurrossa, selviää uutuuskirjasta.

Matti Nykäsen vanha harjoituskaveri Jouni Lappalainen sytytti huippuhyppääjän nimikkomäelle muistokynttilän 2019. Lappalainen muistelee vanhoja tempauksia Nykäsen kanssa uutuuskirjassa.

9.9.2020 19:33

Matti Nykäsestä kirjoitetussa tuoreessa elämäkerrassa Matin maailma (Arto Teronen ja Jouko Vuolle, kustantaja Kirjapaja) kerrotaan myös mäkihyppääjän ajautumisesta lain toiselle puolelle huippusuoritusten vastapainoksi.

Erityisen tarkassa syynissä on vuonna 1986 tapahtunut Vuokatin urheiluopiston kioskimurto, jossa Nykänen joutui ensi kertaa kunnon rötösotsikoihin maailmanmestarina ja olympiavoittajana. Kirja kertoo, että tähän saakka syy teosta on sälytetty kahdelle tekijälle, Nykäselle ja Veli-Matti Ahoselle, mutta totuus paljastuu nyt.

Loput tekijät selvisivät, kun kirjailijat haastattelivat teokseensa Jouni Lappalaista, Nykäsen vanhaa harjoituskaveria. Tämä kertoi olleensa touhussa mukana veljensä Juhan kanssa.

– Usein siihen aikaan oli myös kaikenlaista tahatonta hölmöilyä. Ei haluttu kenellekään varsinaisesti pahaa, mutta joskus se tyhmyys joukossa tiivistyi. Ideanikkarina siinä Vuokatin jutussakin oli neljä hölmöä, eikä siitä ole hirveästi jälkeenpäin tuolla maailmalla huudeltu, Lappalainen kertoo kirjassa.

Kosteissa merkeissä tapahtuneen murron saalis, tupakka ja karkit, ladottiin mustaan jätesäkkiin, joka sitten juonikkaasti piilotettiin.

– Sen verran oli yöllä älyä, että piirrettiin ruutupaperille oikein aarrekartta, risteykset ja metrimäärät suurin piirtein, kun käytiin piilottamassa se säkki, Lappalainen jatkaa.

Kirjan mukaan opistolla riitti aamulla hälyä, kun hyppääjät olivat tuhonneet yön aikana myös hiihtäjien välineistöä ja heitelleet niitä läheiseen lampeen. Kuulusteluissa Nykänen ja kumppanit eivät kuitenkaan tunnustaneet ja olympiavoittaja jäi kiinni murrosta vasta myöhemmin, kun Ahonen paljasti hänen ja Nykäsen osuuden tapahtumiin.

Kun leiri oli ohi, Lappalainen kertoo veljesten ja Nykäsen avanneen aarrekartan ja hakeneen kätköltä tupakkaa sekä karkkia matkaevääksi.

Nykänen tuomittiin murrosta myöhemmin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?