Toni Nieminen on ollut sivussa julkisuudesta – muisteli nyt kevään sekavia käänteitä: ”Harva seuraa avioliittonsa vaiheita lehdestä”

Toni ja Heidi Niemisen avioero peruttiin maaliskuussa. Toni Nieminen kertoi IS:lle nykykuulumisistaan Rukalla viikonloppuna.
Toni Nieminen kertoi nykykuulumisiaan Rukan maailmancupin yhteydessä.
Mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen, 44, oli viikonloppuna Kuusamossa seuraamassa maailmancupin kisoja. Kisojen enttäkuuluttamossa työskennellyt Nieminen kertoi IS:n haastattelussa nykykuulumisiaan.
Nieminen asuu perheineen Oulussa. Perheen pienimmät lapset ovat nelikuukautinen tyttö ja kaksivuotias poika.
– Asuntoja myymällä yritän hankkia elantoa perheelle, Nieminen kertoi.
Nieminen on viime kuukaudet elänyt julkisuuden suhteen lähinnä hiljaiseloa.
– Sehän ei meikäläisen tapauksessa ole välttämättä mikään huono asia.
Viimeksi Niemisen yksityisasiat olivat tapetilla, kun hänen puolisonsa haki avioeroa, joka ei toteutunut. Ero peruttiin tämän vuoden maaliskuussa.
– Harva kaveri seuraa avioliittonsa vaiheita lehdestä, minulta sekin onnistuu. Olihan se: katselin, että minusta siinä taas puhutaan, mutta itse olen käänteistä pihalla kuin lumiukko, Nieminen muisteli kevättalven tapahtumia.
Avioliittonsa nykytilaa neljän lapsen isä ei enempiä ruotinut:
– Ainakaan vielä ei ole ulkoruokintaan laitettu.
Mäkihypyn tila huolenaiheena
Albertvillen olympiakisoissa 1992 kaksi olympiakultaa voittanut Nieminen on seurannut masentuneena, mitä suomalaisen mäkihypyn perinteisille monumenteille on viime aikoina tapahtunut:
– Hiittenharju Harjavallassa kaadettiin nurin, samoin Herttoniemi Helsingissä, Kaipola kasvaa metsää. Taitaa olla niin, että minulle jää ikuisia mäkiennätyksiä siksi, että kaikki mäet ovat pian nurin, työskennellyt Nieminen sanoi.
Lajin tunnusluvut, romahtaneet harrastajamäärät ja kansainväliset menestyshetket ovat hyvin kaikkien tiedossa.
– Lajille on vielä asioita tehtävissä. Nuoret eivät ole muuttuneet. Poikien joukossa on yhä niitä, joille mäkihyppy on oikea urheilulaji.

Toni Nieminen voitti Albertvillessä suurmäen kultaa 1992.
Suomen kiinnostavimpia mäkihyppääjiä ovat Nieminen itse, Janne Ahonen ja jo edesmennyt Matti Nykänen.
– Se kertoo siitä, että persoonat kiinnostavat ihmisiä. Mäkihypyssäkin on menty siihen suuntaan, että luodaan jotain steriilin kliinistä urheilijan prototyyppiä. Lajiin kun ei vaan välttämättä ajaudu sellaisia tyyppejä, juniorihyppäämisen parissa nykyisellä kotiseudullaan työskennellyt Nieminen sanoo.
– Haukiputaalla Oulun lähellä tehtiin pieni markkinointikampanja. Nyt siellä on puolenkymmentä lajiin pariin jäänyttä junioria. Tällaisesta sen on lähdettävä kaikissa pikkuseuroissa liikkeelle.
Kunniakasta historiaansa suomalainen mäkihyppy ei Niemisen mielestä ole osannut käyttää markkinoinnissaan lainkaan, vaan siitä on syntynyt lajille suorastaan taakka.
– Aivan surkeasti on se puoli hoidettu, kun miettii vaikka sitä määrää loistavia hyppääjiä, jotka ovat kokonaan lajista pois, Nieminen toteaa.
Nieminen on siirtynyt pois Julia Kykkäsen vastuuvalmentamisesta pitkän etäisyyden takia. Hän aikoo valmistua ammattivalmentajan tutkinnosta Kuortaneen urheiluopistolta ensi vuonna.
– Mäkihyppyvalmennus kiinnostaa, mutta alan palkalliset työpaikat ovat Suomessa harvassa. Hiihtoliitossa en ehkä ole se kaveri, johon valintoja kohdistetaan, vuonna 2008 Tommi Nikusen jälkeen päävalmentajanpestiäkin hakenut olympiavoittaja sanoo.

Kaipolan mäki Jämsässä.