Kuvat: Matti Nykäsen muistomerkiksi kuusi ehdotusta - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Kuvat: Matti Nykäsen muistomerkiksi kuusi ehdotusta – Jyväskylän kaupunki järjestää yleisöäänestyksen

Luonnoksista järjestetään yleisöäänestys, joka on auki kolmen viikon ajan. Kaupunginvaltuusto tekee päätöksen muistomerkistä helmikuussa.

Mikä näistä kuudesta on Matti Nykäsen (pikkukuva) tuleva muistomerkki?

31.10.2019 23:03

Jyväskylän kaupunki julkaisi perjantaina kuusi ehdotusta mäkihyppääjä Matti Nykäsen (1963–2019) muistomerkiksi.

Tässä vaiheessa luonnoksista julkistetaan ainoastaan nimimerkki. Nimimerkit ovat Höyhen, Lennä MN, Kuningaskotka, Matti Nykäsen varusteet, Suksess ja Yölentäjä.

Nimimerkin takana oleva taiteilija paljastetaan vasta, kun kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen muistomerkistä. Luonnoksensa toimittivat taiteilijat Jussi Heikkilä, Kaarina Kaikkonen, Pekka Kauhanen, Stefan Lindfors, Kimmo Schroderus ja Maaria Wirkkala.

– Meillä on kuusi erilaista ehdotusta, jotka ilmentävät Matti Nykäsen uraa, saavutuksia ja persoonaa eri tavoin. Uskon, että ehdotukset herättävät ansaitusti kiinnostusta ja keskustelua, sanoo Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja, muistomerkkityöryhmän puheenjohtaja Meri Lumela kaupungin tiedotteessa.

Luonnoksia yhdistää Matti Nykäsen mäkihyppyvarusteiden – erityisesti suksien ilmeneminen eri toteutustapojen kautta.

Muutamassa ehdotuksessa on nostettu esille myös Nykäsen urheilusaavutukset tekstein tai mitalein. Muutama luonnoksista on moniosainen ja yksi luonnosehdotuksista sijoittuu maantieteellisesti kahteen paikkaan.

Matti Nykänen menehtyi kevättalvella 2019.

Luonnoksista järjestetään yleisöäänestys Jyväkylän kaupungin verkkosivuilla. Äänestys on avoinna 31.10.–21.11.2019. Luonnokset ovat esillä myös kaikille avoimessa Jyväskylän Sydän 24 -tapahtumassa Jyväskylän kaupunginteatterissa vuorokauden ympäri 20.11. klo 9 - 21.11. klo 9.

Jyväskylän kaupunki päätti maaliskuussa käynnistää muistomerkkihankkeen valmistelun. Hankkeen budjetiksi määriteltiin 100 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hankkeelle 50 000 euron suuruisen avustuksen.

Joulukuussa muistomerkkityöryhmä tekee ehdotuksen toteutettavasta muistomerkistä päätöksentekoa varten. Avustavana työryhmänä toimii Jyväskylän kaupungin julkisen taiteen työryhmä. Lopullisen päätöksen valittavasta muistomerkistä, taiteilijasta sekä taideteoksen sijaintipaikasta tekee kaupunginvaltuusto helmikuussa 2020.

Jyväskylästä kotoisin oleva mäkihyppylegenda Matti Nykänen kuoli 4. helmikuuta kotonaan Lappeenrannassa. Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias. Nykänen voitti urallaan muun muassa neljä olympiakultaa.

– Nykänen oli todella tunnettu. Jos yksittäisistä ihmisistä puhutaan, niin Nykänen on laittanut eniten Jyväskylää maailmankartalle. Sillä on iso merkitys kaupungille, vaikka se ei ollut hänen toimintansa päätavoite, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoi Nykäsen siunaustilaisuudessa maaliskuussa.

Tältä ehdokkaat näyttävät:

Höyhenessä näkyy hyppyrimäen kaarta.

Kuningaskotkassa on Matin hahmo.

Lennä MN kuvaa Matin siluetin.

Matti Nykäsen varusteet -ehdokkaassa mäkihyppyvarusteet on kiinnitetty kehikkoon.

Suksess-ehdokkaassa on näkyvillä Matin kuolemattomia lausahduksia.

Yölentäjän yksi osa ovat valaistut sukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?