Uutuuskirja kertoo Matti Nykäsen salatusta isoveljestä – Jorma istui vankilassa Ruotsissa

Julkaistu:

Urheilu
Matti Nykäsen elämänhallintansa menettäneestä isoveljestä ei perheessä juuri puhuttu.
Viime helmikuussa menehtyneellä kaikkien aikojen mäkihyppääjällä Matti Nykäsellä oli ajoittain kirjavista elämäntavoistaan huolimatta erityisen läheiset välit äitiinsä Vienoon, isosiskoihinsa Päiviin ja Tuijaan sekä pikkusiskoonsa Anneen. Perhe puhui Matti Nykäsestä erityisen lämpimästi tämän menehdyttyä jo 55-vuotiaana.

Suomalaisista, edesmenneistä urheilijoista ja urheiluvaikuttajista kertovan Kiveen hakatut -kirjasarjan (Kirjapaja) juuri ilmestynyt seitsemäs osa kertoo Nykäsen perheen vaietusta salaisuudesta, josta perheen ulkopuolella tiesi vain rajattu joukko, ja josta ei perheen sisälläkään kovin paljon puhuttu.

Nykäsen toisen isähahmon, mäkihyppyvalmennuksen jo edesmenneen legendan Matti Pullin leski Raija Pulli kertoo kirjassa, että Nykänen ei ollutkaan perheensä ainoa poika, kuten yleisesti on luultu. Pullien perhe oli Nykäselle tämän urheiluvuosina erittäin tärkeä tukijoukko.

Hänen isälleen, vuonna 2016 pois nukkuneelle Ensio Nykäselle oli aiemmasta suhteesta syntynyt Jorma-niminen poika. Raija Pulli kertoo tämän elämän lähteneen sivuraiteille, alkoholin ja rikosten pariin, jo nuorena. Jorma sai useita vankeustuomioita, joita sovitti Ruotsissa saakka. Hän ei ole enää elossa.


– Isonveljen juttu oli salaisuus pitkään, mutta Masakin (Matti Pulli) usein sanoi, että jos Matti (Nykänen) ei hyppäisi mäkeä, hänkin päätyisi varmasti vankilaan, Raija Pulli toteaa uutuuskirjassa.

Matti Pullin arvio kävi toteen, vuosia Nykäsen aktiiviuran päättymisen jälkeen. Nykänen sai vuonna 2004 kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeustuomion törkeästä pahoinpitelystä puukotettuaan perhetuttavaa. Vuonna 2006 tuli pahoinpitelystä neljän kuukauden ehdoton tuomio, joka lieveni hovioikeudessa yhdyskuntapalveluksi. Viimeisen vankeustuomionsa, vuoden ja neljä kuukautta ehdotonta, Nykänen sai vuonna 2010 silloisen vaimonsa törkeästä pahoinpitelystä.