Maailmanmestarin viimeinen puhelu edesmenneen mäkilegendan kanssa – ”Oli mahtavaa ystävystyä lapsuuden idoliin”

Julkaistu:

Maailmanmestari Juhani Kärkinen menehtyi sairauskohtaukseen 83-vuotiaana.
Suomalaisista suurmäen kuudesta maailmanmestarista on torstain jälkeen elossa puolet eli Tapio Räisänen (1978), Jari Puikkonen (1989) sekä Janne Ahonen (2005).

Matti Pietikäiselle (1954) ja Matti Nykäselle (1982) teki nyt seuraa ikuiselle ilmalennolle lahtelainen Juhani Kärkinen, 83, joka voitti maailmanmestaruuden kotimäessään 1958. Kuolinsyy oli sairauskohtaus.

Kärkisen voiton ja Ensio Hyytiän hopeamitalihypyt näki 1958 Salpausselän montussa noin 100 000 katsojan joukko.

Kärkinen pelasi aktiiviuransa jälkeen vuosikymmenet aktiivisesti golfia ja oli hyvässä kunnossa. Muutama vuosi sitten hän joutui leikkaukseen, jossa toinen keuhko poistettiin kokonaan. Se lyhensi veteraanin askelta dramaattisesti.

Kun Kärkinen hyppäsi kultaa, Koillismaan Taivalkoskella istui korva radiossa kiinni 8-vuotias Tapio Räisänen, joka voitti MM-kultaa Lahden suurmäessä tasan 20 vuotta myöhemmin kuin Kärkinen.

– Hiljaiseksi vetää. Meistä tuli Juhanin kanssa tosi hyvät ystävät. Tunsin hyvin myös hänen jo aiemmin edesmenneen veljensä Kalevin, kova edustustason hyppymies hänkin.

Räisänen ja Kärkinen olivat yhteydessä vain neljä päivää ennen jälkimmäisen kuolemaa.

– Juhani soitti ja pyysi postittamaan elämäkertakirjani. Hän ehti sen saada ja lukeakin. Oli mahtavaa ystävystyä tällaiseen lapsuuden idoliin. Muistot ovat pelkästään hyviä, Kärkistä säännöllisesti mm. mäkimiesten golftapahtumissa tavannut Räisänen kertoo.

Viime vuosina Räisänen havaitsi ystävänsä kunnon heikentyvän.

– Kun ihminen ei saa riittävästi happea, jotta pystyisi hengästyttämään itseään edes kohtuullisesti, niin yleiskuntohan siinä alkaa romahtaa.

Kun Räisänen oli voittanut Lahden tiukan suurmäen kilpailun 1978, Juhani Kärkinen kuului ensimmäisiin onnittelijoihin.

– Hän antoi minulle lujan halauksen ja kiitti perinteen jatkamisesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt