Matti Nykäsen haudasta tuli pyhiinvaelluskohde – legendan syntymäpäivä aiheutti ryntäyksen: ”Jyväskylän isoimpia juttuja”

Julkaistu:

Mäkihyppy
Matti Nykäsen hauta on suosittu vierailukohde Jyväskylän vanhalla hautausmaalla.
Matti Nykänen on suuri merkkihenkilö suomalaisessa urheilussa. Mäkihyppylegenda kuoli helmikuussa. Nykänen haudattiin kuukautta myöhemmin ja sen jälkeen haudasta on tullut suosittu pyhiinvaelluskohde.

Jyväskylän seurakunnan työnjohtaja, vanhasta hautausmaasta vastaava Liisa Kontunen kertoo, ettei Jyväskylässä ole aiemmin nähty tällaista joukkoryntäystä yhdelle haudalle.

– Kyllä tämä on Jyväskylän isoimpia juttuja. Päivittäin käy kymmeniä ihmisiä kyselemässä Matin haudan sijaintia. Eilen (keskiviikkona) kävi toista sataa, kun oli Matin syntymäpäivä, Kontunen kertoi IS:lle.

– Matti on suuri urheilusankari, Jyväskylän suuri poika.

Ihmisiä käy haudalla muualtakin kuin Jyväskylästä. Vierailijoita on Kontusen mukaan käynyt eri puolilta Suomea Kemiä ja Vaasaa myöten.

Vierailijat ovat olleet kaikenikäisiä, lapsiperheitä, pariskuntia ja yksittäisiä ihmisiä. Ulkomaalaisia faneja ei hautausmaalla kuitenkaan vielä ole näkynyt.

– Mutta vähän epäilen, että elokuussa kun Euroopassa alkaa olla yleisemmin lomakausi, saattaa ulkomaalaisiakin faneja tulla vierailemaan.

Väenpaljous ei ole aiheuttanut hautausmaan työntekijöille merkittävästi lisätöitä. Hautapaikan kyselijöitä toki on paljon, mutta hauta ei ole hoidossa seurakunnalla, vaan Nykäsen perheellä.

Haudalla käydään Kontusen mukaan lähinnä ottamassa valokuvia ja ehkä viemässä kukkia tai kynttilöitä. Suurempaa häiriötä kävijät eivät ole aiheuttaneet.

– Vähän on välillä tallottu naapurihautoja, jolloin olemme ohjeistaneet kunnioittamaan muidenkin hautarauhaa. Kävijät ovat kuitenkin oikeita faneja ja oikein hyväkäytöksistä väkeä, Kontunen sanoi.

Kukkia ja kynttilöitä tuodaan haudalle niin paljon, että seurakunnan väki on ohjeistanut tuojia viemään sammuneita kynttilöitä ja kuihtuneita kukkia mukanaan, jottei perheelle jäisi niin paljoa siivottavaa.

Nykänen on haudattu isänsä Ension ja isoäitinsä Annan viereen. Hänen hautakivensä poikkeaa normaalista siten, että Matin nimen yhteyteen on kirjailtu olympiarenkaat.

Jyväskyläläinen Nykänen voitti mäkihyppyurallaan neljä olympiakultaa ja kuusi maailmanmestaruutta. Hän menehtyi kotonaan Joutsenossa alkuvuodesta 55-vuotiaana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt