Mäkihypyn SM-tittelin voittaneelta Ilkka Herolalta osuva vertaus – ”Olen pellehyppyjen Suomen mestari” - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Mäkihypyn SM-tittelin voittaneelta Ilkka Herolalta osuva vertaus – ”Olen pellehyppyjen Suomen mestari”

Koillismaalla riehunut myrskytuuli teki mäkihypyn SM-kilpailusta pannukakun.

Ilkka Herolan mukaan Taivalkosken SM-kisa oli pikemmin hauskanpitoa kuin mitaleista taistelua.

29.3.2019 22:51

Mäkiprofessori Eino Kirjonen hyppäsi aktiiviuransa viimeisen kilpailun Vääksyssä kevättalvella 1964. ”Milli-Ville” ponkaisi Asikkalan mäestä 53 metrin ja 52,5 metrin siivut mutta sai tunnustaa olympiavoittaja Veikko Kankkosen paremmakseen.

Perjantaina hypättiin Taivalkoskella pienmäen SM-kilpailu, jossa ei aivan ylletty 55 vuoden takaisiin lukemiin. Lähelle 50 metrin haamurajaa sentään päästiin, sillä kisan ykköseksi ponkaissut Ilkka Herola tempaisi 47,5 metrin siivun.

Alle 50 metrin tuloksilla on mestaruus voitettu viimeksi 1950-luvulla, joten eräänlaisesta ennätyksestä voidaan puhua.

– No se ennätyshän sopii minulle kuin nenä päähän, mestari Herola tuumi illalla Rukalla.

Keulaa piti lyhentää

Kisassa hypättiin vain yksi kierros, koska Koillismaalla riehunut myrskytuulen takia mäkimiesten todellista paremmuutta oli vaikea mitata. Naisia ja nuoria ei mäkeen päästetty lainkaan. Kilpailu piti alun perin suorittaa HS80-mäestä, mutta koekierroksen jälkeen tuomarineuvosto päätyi keskeyttämään kilpailun.

Kisaa oltiin jo perumassa, mutta hyppääjät halusivat saada edes jonkinlaisen kisan aikaiseksi.

– Kun on koko lajiperhe saatu tänne pohjoiseen kerättyä, niin totta kai halusimme hypätä edes jonkinlaisen kisan, Herola kommentoi HS49-mäkeen siirtymistä.

Herolan mukaan mäen keulaa piti lyhentää, koska muuten lähtöpuomit eivät olisi riittäneet turvallisten hyppyjen suorittamiseen.

– Täällä tuuli sellainen 10–13 m/s, joten aika taiteilua hyppääminen oli.

Extreme-urheilua

Herolan mukaan kyseessä oli pikemmin lajitaitoharjoitus kuin kilpailu.

– Miten nopeasti pystyt sopeutumaan ihan uuteen olosuhteeseen. Jos Planican lentomäki on extreme-urheilua parhaimmillaan, niin tämä on sitten toisesta ääripäästä, kun ei ole painetta eikä ole vauhtia.

Herola ei ole aikuisvuosinaan näin pienissä ”tösissä” juuri hypellyt.

– Viimeksi olen tainnut 50 metrin hyppyjä tehdä kevättalvella 2011 Hopeasompa-kisoissa.

Mäkilegenda Janne Ahonen seurasi kisoja Taivalkoskella ja kommentoi kisaa aika sapekkaasti ”urheilijoiden nöyryyttämiseksi”. Herola sanoo ymmärtävänsä lahtelaisen arviota.

– Kun tätä joudutaan mediaan kommentoimaan, ja sitä käsitellään kuin oikeata SM-kisaa, niin onhan se vähän väärin joitain hyppääjiä kohtaan.

Herola muistuttaa, että kyse ei ollut yhtä vakavasta kisasta kuin SM-arvolle sopisi.

– Enemmän tämä oli hauskanpitoa, eikä tuloksella ollut mitään merkitystä, Herola vähättelee.

Mutta naurahtaa samaan hengenvetoon.

– 20 vuoden päästä kukaan ei muista, millaisissa olosuhteissa hypättiin.

Kausi päättyy Ylitorniossa

Uimahypyssä järjestetään SM-kilpailuja ja sitten on erikseen pellehyppykisat. Oliko tämä pellehyppykisa?

– Vähän siihen tyyliin – tästähän sä voit sen kohuotsikon pamauttaa, joten anna palaa. Jos ei ollut kisa kovin vakava, niin ei sen jutunkaan tarvitse kovin vakava olla, huumorimiehenä tunnettu Herola hekottelee.

Lauantaina oli tarkoitus hypätä suurmäen SM-mitaleista Rukalla, mutta kilpailun perumisesta ilmoitettiin jo perjantaina.

Lauantaiksi on luvattu länsituulta 6–7 m/s, mikä tietää suurmäen kummulle yli 20 m/s tuulta, joten mäessä tuskin nähdään hyppääjiä edes harjoittelumielessä.

– Tänään oli ollut Rukan suurmäen kummulla 40 m/s –puuskia, eikä siinä tuulessa ei voi nostaa edes tuuliverkkoja suojaksi, Herola sanoo.

Valtaosa hyppääjistä päättä kautensa tähän viikonloppuun ja voi panna nyt jalalla koreaksi, koska lauantaina ei hypätä. Herola ei voi heittää Rukalla viihteelle, koska häntä odottaa vielä yksi kilpailu.

– Kauden päätös on Ylitorniolla, jossa on tarjolla maastohiihdon Suomen cup.

Herola hiihtää Puijon Hiihtoseuran joukkueessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?