Matti Nykäselle suunnitellaan hautajaissaattuetta – Jyväskylän kaupunki mukana järjestelyissä

Matti Nykänen haudataan isänsä viereen Jyväskylään. Yleisö voi kunnioittaa mäkilegendaa saattokulkueen varrella.

22.2.2019 6:57

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen hautajaispäiväksi on varmistunut 2. maaliskuuta. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Nykänen haudataan Ensio-isänsä viereen Jyväskylään.

Asiasta uutisoi ensin Keskisuomalainen. Siunaustilaisuus järjestetään Vanhan hautausmaan kappelissa.

Siunaustilaisuus on yksityinen, mutta yleisöllä on hautajaispäivänä mahdollisuus jättää hyvästit Nykäselle. IS:n tietojen mukaan Nykäselle järjestetään saattue, joka kulkee tiettävästi kappelilta Laajavuoreen. Laajavuoressa sijaitsee Matti Nykäsen kunniaksi nimetty hyppyrimäki.

Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Helinä Mäenpää vahvistaa IS:lle saattokulkueen järjestämisen. Mäenpään mukaan Jyväskylän kaupunki on mukana kulkueen järjestelyissä Nykäsen perheen tahdon mukaisesti. Esimerkiksi turvallisuusasioissa kaupungilla on oma roolinsa.

– Saattue kulkee yleisillä teillä ja olemme mukana järjestelyissä jos kulkueesta muodostuu yleisötilaisuuden kaltainen tapahtuma, Mäenpää kertoo.

– Käytännön järjestelyt kohdistuvat lähinnä Laajavuoren alueeseen, Mäenpää lisää.

Matti Nykäsen mäki Jyväskylän Laajavuoressa.

Itse hautajaisissa Jyväskylän kaupungilla ei ole roolia, sillä siunaustilaisuus järjestetään lähipiirissä.

Jyväskylän poliisilla ei torstaina ollut tietoa saattokulkueesta.

– Meillä ei ole tietoa kulkueesta, mutta jos sellainen järjestetään, poliisi asettaa siihen tarvittavat voimavarat, että kaikki saadaan liikenteen ja muun osalta sujumaan, Jyväskylän poliisin kenttäyksikön johtaja, komisario Juha Mäntynen kommentoi.

Mäkihypyn nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen menehtyi 4. helmikuuta. Hänen hautajaiskulunsa maksetaan valtion varoista. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) vahvisti asian avustajansa Toni Ahvan kautta IS:lle maanantaina.

– Urheiluministeri Terho on sopinut Nykäsen omaisten kanssa, että opetus- ja kulttuuriministeriö maksaa hautajaiskustannukset, Ahva viestitti IS:lle.

– Terhon mielestä Nykänen on urheilusaavutuksillaan sen ansainnut.

Valtio on valmis korvaamaan hautajaiskustannuksia 20 000 euroon asti. Tuki välitetään opetus- ja kulttuuriministeriön kautta.

Ilta-Sanomat ei torstaina tavoittanut ministeri Terhoa kommentoimaan Nykäsen hautajaisjärjestelyitä.

Kuolinuutisen jälkeen Terho pyysi virkakuntaa selvittämään valtiollisten hautajaisten ja muiden muistamisen muotojen mahdollisuutta. Terho kertoi Twitterissä 7. helmikuuta, että Nykäsen omaiset ovat pyytäneet häntä tiedottamaan haluavansa viettää hautajaisia perhepiirissä ilman valtiollisia seremonioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?