Ministerit jättivät Matti Nykäsen kahdesti ilman suurta elämäntyöpalkintoa – dokumentissa tyly kirjaus: ”Utan Nykänen” - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Ministerit jättivät Matti Nykäsen kahdesti ilman suurta elämäntyöpalkintoa – dokumentissa tyly kirjaus: ”Utan Nykänen”

Julkaistu: 15.2.2019 16:21

Virkamiehet esittivät Matti Nykästä Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon saajaksi kahdesti. Kaksi eri ministeriä hylkäsi ehdotuksen kahtena eri kertana.

Nelinkertainen mäkihypyn olympiakultamitalisti Matti Nykänen kuoli 55-vuotiaana 3. helmikuuta 2019.

Varhainen kuolema vei Nykäseltä mahdollisuuden saada suurin urheiluansioista jaettava valtiollinen tunnustus: Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi, joka lähtökohtaisesti myönnetään vain 60 vuotta täyttäneille eikä sitä koskaan ehditty Nykäselle virallisesti ehdottaa.

Nykäselle sen sijaan ehdotettiin peräti kahdesti toista merkittävää tunnustusta: Pro Urheilu -palkintoa, joka on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Palkinnon myöntää Opetus- ja kulttuuriministeriö, jonka ylitarkastaja Hannu Tolonen kertoo, että Nykäselle esitettiin Pro Urheilu -palkintoa vuosina 2014 ja 2016.

Kummallakin kerralla palkinnon myöntämisestä vastaava ministeri kuitenkin veti Nykäsen nimen yli listalta. Vuonna 2014 asiasta päätti puolustusministeri Carl Haglund (r) ja 2016 opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).

  • Video: Jutun pääkuvana olevalla videolla Matti Nykänen kertoo urastaan IS:n historiafestivaalilla.

Tolosen mukaan vuoden 2014 talousarvioon kirjattiin, että tunnustuspalkinto myönnetään olympiavoittajille.

– Meillä on dokumentti, jossa silloisen ministerin Haglundin erityisavustaja on kirjannut, että utan Nykänen (ilman Nykästä), Tolonen kertoi.

IS:n tietojen mukaan Haglund jätti Nykäsen palkitsematta, koska tämän kärsimästä vankeustuomiosta oli vuonna 2014 kulunut vain vähän aikaa.

Nykänen sai vuoden ja neljän kuukauden mittaisen ehdottoman vankeusrangaistuksen jouluna 2009 tapahtuneesta pahoinpitelystä. Nykäsen uhri oli hänen silloinen puolisonsa.

Nykänen aloitti tuomionsa suorittamisen lokakuussa 2011 ja pääsi koevapauteen helmikuun lopussa 2012.

Pro Urheilu -palkintoja ei ole jaettu nyt kahteen vuoteen, sillä rahoja on käytetty urheilijaeläkkeisiin, joita on myönnetty vuodesta 2015 lähtien.

Vuonna 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö teki silloiselle ministerille Grahn-Laasoselle esityksen, jonka mukaan viimeinen Pro Urheilu -palkinto myönnettäisiin juuri Nykäselle.

Grahn-Laasonen ei tehnyt päätöstä esityksen mukaisesti.

– Sitä ei myönnetty, Tolonen sanoi.

Matti Nykänen voitti urallaan neljä olympiakultaa, joista kolme tuli Calgaryn olympialaisista 1988.

Mieto tyrmistyi

Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon vuonna 2007 saanut olympiavoittaja Juha Mieto tyrmistyi kuullessaan ministereiden ratkaisuista.

– Jos Nykänen ei ole sitä saanut, se on suuri vääryys! kansanedustajanakin (kesk) uransa jälkeen toiminut Mieto sanoi.

Maastohiihtolegenda Miedon mielestä nelinkertaiselle olympiavoittajalle Nykäselle olisi ehdottomasti kuulunut Pro Urheilu -palkinto.

– Ilman muuta. Enempää en halua kommentoida, mutta ihmettelen suuresti, että Nykäsen Matti ei ole tätä palkintoa saanut.

Silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (kuvassa vas.) jakoi ja Hannu Tolonen avusti Pro Urheilu -tunnustuspalkinnot ja mitalit Kerttu Pesoselle (takimmaisena.), Niilo Haloselle, Liisa Mäkelälle, Juha Miedolle, Pertti Teurajärvelle, Arto Koivistolle ja Hannu Siitoselle (oik.) Valtioneuvoston juhlahuoneessa 17. joulukuuta 2007.

Grahn-Laasonen: ”En osaa vastata”

IS kysyi Nykäsen palkitsematta jättämisestä Grahn-Laasoselta perjantaina. Hän sanoi, ettei muista asiaa enää tarkasti.

Miksi ette kulttuuriministerinä myöntänyt Nykäselle Pro Urheilu -palkintoa?

– Urheilun eri tunnustukset jaetaan virkavalmistelun ja asiantuntijavalmistelun pohjalta. Niissä käytetään aina kokonaisharkintaa. Nykäsen poismeno on surullinen ja koskettava uutinen. Hänen ansionsa urheilussa ovat meidän jokaisen mielestä kiistattomat, Grahn-Laasonen sanoi.

– Hänen muistoaan kunnioittaen, en ole varma, onko nyt oikea hetki käydä läpi, miten häntä olisi pitänyt muistaa. Minusta olisi nyt hienoa, jos muistaisimme hänet ennen kaikkea urheilusaavutuksista, ja valtio kunnioittaisi hänen muistoaan omaisia kuullen.

Miksi Nykäsen palkitseminen oli niin hankalaa?

– Asiantuntijavalmistelun pohjalta päätettiin urheiluministerikaudellani lukuisista erilaisista palkitsemisista ja tunnustuksista. En tunnista, että erityisesti Nykäsen kohdalla olisi ollut laajempaa keskustelua, että onko hänen palkitsemisensa paikallaan vai ei.

Oliko urheilu-uran jälkeinen aika syy siihen, ettei Nykänen saanut Pro Urheilu -palkintoa?

– En osaa siihen kysymykseen vastata. Pitää tarkistaa, miten palkintoja on esitetty. Siitä on nyt pari vuotta aikaa.

Jälkiviisaana voisi kysyä, että eikö Nykänen ollut Pro Urheilu -palkinnon arvoinen?

– Nykänen on kaiken sen huomion arvoinen, mikä hänen urheilu-uraansa liittyy ja miten häntä muistamme meidän kaikkien aikojen mäkihyppääjänämme. Kun henkilö nukkuu pois, jälkeen jää se miete, että hänet muistettaisiin niistä hyvistä eikä huonoista hetkistä, Grahn-Laasonen vastasi.

IS tavoitti myös Carl Haglundin, joka sanoi, että ei halua kommentoida asiaa.

– En kommentoi mitään vanhoja päätöksiä enkä myöskään tätä, Haglund sanoi.

Juha Mieto kantoi tuoretta maailmanmestaria Matti Nykästä harteillaan Oslossa vuonna 1982.

Juttua on päivitetty klo 16.59. Lisätty tiedot Haglundin ratkaisun perusteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?