Tiesitkö nämä 55 asiaa Matti Nykäsestä? Mäkihyppylegenda oli myös rallivoittaja ja siivousintoilija - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Tiesitkö nämä 55 asiaa Matti Nykäsestä? Mäkihyppylegenda oli myös rallivoittaja ja siivousintoilija

Ilta-Sanomat keräsi 55 asiaa Matti Nykäsestä.

11.2.2019 6:03

1) Nykänen painoi syntyessään 3 200 grammaa ja oli 50 senttiä pitkä. Huippuvuosien mitat olivat 177 senttiä ja 56–58 kiloa.

2) Nykäsen isä Ensio oli ammatiltaan autonkuljettaja ja äiti Vieno myyjä.

3) Nykäsellä oli kolme siskoa: isosiskot Päivi ja Tuija sekä pikkusisko Anne.

4) Nykänen kävi ensimmäisen luokan kahteen kertaan. Hän päätti peruskoulunsa 1980 eikä käynyt muita kouluja sen lisäksi.

5) Ensimmäisen voittonsa Nykänen hyppäsi tammikuussa 1973 Jyväskylän Hiihtoseuran tiistaikilpailujen alle 10-vuotiaiden sarjassa.

6) Nykäsen ensimmäinen valmentaja oli Taisto Jussilainen. Hänen veljenpoikansa Risto Jussilainen on moninkertainen mäkihypyn arvokisamitalisti.

7) Nykänen jäi viimeistä edelliseksi, kun hän pääsi ensimmäistä kertaa osallistumaan juniorien kansalliseen Hopeasompa-kilpailuun 1976.

8) Nykänen hyppäsi ensimmäisen kerran Laajavuoren suurmäestä 25. tammikuuta 1978. Hän oli tuolloin 14-vuotias.

9) Nykäsen ensimmäinen kansainvälinen kilpailu oli nuorten MM-kilpailut Saksan Schonachissa 1981. Hän voitti kilpailun.

Matti Nykänen kuvattuna 1982.

10) Nykäsen ensimmäinen työpaikka oli peruskoulun jälkeen Jyväskylän kaupungin liikuntatoimistossa.

11) Nykänen tunnetaan Jyväskylän Hiihtoseuran urheilijana, mutta hän edusti urallaan myös Jyväskylän Tovereita ja Lahden Hiihtoseuraa.

12) Nykänen on nimennyt esikuvakseen Jouko Törmäsen, joka voitti suurmäen olympiakultaa 1980.

13) Nykänen hyppäsi parhaimmillaan jopa 60 harjoitushyppyä päivässä. Sen mahdollisti hissi, joka oli Laajavuoressa ennen muita suomalaisia mäkikeskuksia.

14) Nykänen käytti aktiiviurallaan lyijypainoliiviä, jonka hän riisui vain nukkumaan mennessään. Se kehitti Nykäsen ponnistusvoimaa.

15) Nykäsellä oli psykiatri Pertti Puhakan laatima henkilökohtainen rentoutuskasetti, jota hän kuunteli kilpailuaamuisin.

16) Nykänen hyppäsi suurimman osan urastaan itävaltalaisilla Kneisslin mäkisuksilla. Hän sai uransa aikana Kneissliltä palkkioina hieman yli 100 000 euroa.

17) Kaudella 1980–81 Nykänen, 17, hyppäsi kahdeksassa suomalaisessa hyppyrimäessä uuden mäkiennätyksen.

18) Nykänen on ainoa mäkihyppääjä, joka on voittanut lajin viisi suurinta titteliä: olympiakullan, maailmanmestaruuden, lentomäen maailmanmestaruuden, maailmancupin kokonaiskilpailun ja Keski-Euroopan mäkiviikon.

19) Nykäsen kolmen olympiavoiton näyttämö Calgaryssa oli nimeltään Paskapoon hiihtokeskus.

Calgaryn olympialaisissa Matti iski kultasuoneen.

20) Nykänen sijoittui 50:nneksi uransa viimeisessä MM-kilpailussa, Val di Fiemmen suurmäessä.

21) Nykänen hyppäsi elämänsä viimeiset hypyt kesällä 2012 Puijon suurmäestä.

22) Nykäsen uran pisin hyppy oli 191 metriä Planican lentomäestä 1985. Se oli silloin maailmanennätys. Todellisuudessa hyppy oli selvästi pidempi, mutta tuolloin hyppyjen maksimipituus oli 191 metriä.

23) Nykänen sai palkinnoksi 183 pulloa viiniä hypättyään päivän pisimmän hypyn 183 metriä lentomäen MM-kisoissa Kulmissa 1986. Hän lahjoitti pullot kilpakumppanilleen Andreas Felderille, mutta pullot varastettiin lähtöpäivänä.

24) Nykänen joi ensimmäisen kerran alkoholia – kolme pulloa olutta – 14-vuotiaana harjoitusleirillä Kuopiossa.

25) Tuotevalvontakeskus kielsi Matti-siiderin myynnin 2003, koska se katsoi Nykäsen alkoholinkäyttöön liittyvän ”yhteiskunnan kannalta voimakkaasti kielteisiä ja paheksuttavia seikkoja”.

26) Jyväskylän Laajavuoren mäkikeskuksen suurmäki on nimeltään Matti Nykäsen mäki. Sen vieressä oleva mäki on nimetty Nykäsen valmentajan mukaan Matti Pullin mäeksi.

27) Nykäsen menestysvuosien valmentaja Matti Pulli ei itse kilpaillut koskaan mäkihypyssä.

28) Nykänen antoi mitalikokoelmansa velkojensa pantiksi oululaisille liikemiesveljeksille. Hymy-lehti aloitti niiden lunastamiseksi kansalaiskeräyksen, ja mitalit luovutettiin Suomen urheilumuseoon 1995.

29) Nykästä kutsuttiin suomalaisessa lehdistössä Masa-hiireksi, kun hän teki läpimurtonsa. Hän ei pitänyt lempinimestä ja toivoi sen käytön lopettamista.

30) Nykänen suoritti varusmiespalveluksensa Puolustusvoimien urheilukoulussa Lahdessa 1984–85. Hän sai poikkeusluvalla käyttää maihinnosukenkien sijaan lenkkitossuja koko palveluksen ajan.

31) Nykänen oli sotilasarvoltaan reservin alikersantti aina vuoteen 2004, jolloin hovioikeus poisti törkeästä pahoinpitelystä tuomitun Nykäsen sotilasarvon.

32) Nykänen sai ensimmäisen ehdollisen vankeusrangaistuksensa 1986 osallisuudesta kioskimurtoon.

33) Nykänen oli äärimmäisen tarkka siisteydestä. Hän saattoi pestä autonsa useita kertoja päivässä.

34) Nykänen oli nuoruudessaan intohimoinen surffaaja ja flipperinpelaaja. Hän saattoi pelata flipperiä tuntikausia putkeen.

35) Nykänen voitti Mänttä-rallin Hannu Mikkolan kartanlukijana 1989.

36) Keke Rosberg toimi Nykäsen managerina lyhyen aikaa 1980-luvun lopussa. Nykäsellä on ollut myös lukuisia muita managereita ja sellaisina esiintyneitä ihmisiä.

Keke Rosberg toimi Matti Nykäsen managerina.

37) Nykänen ei puhunut muita kieliä kuin suomea. Ulkomaalaisista kilpakumppaneista hän kuitenkin koki Jens Weissflogin ja Andreas Felderin läheisiksi.

38) Nykänen sai Sarajevon olympialaisten jälkeen Jyväskylän kaupungilta lahjaksi tontin, jolle hän rakennutti talonsa. Nykänen muutti taloon lapsuudenkodistaan armeijasta kotiuduttuaan 1985. Hän myi talon 1988 erottuaan ensimmäisestä vaimostaan Tiinasta.

39) Nykäsestä julkaistiin postimerkki 1988. Se oli ensimmäinen suomalaisesta aktiiviurheilijasta julkaistu postimerkki. Postimerkkiä tilattiin ennakkoon enemmän kuin mitään muuta merkkiä siihen asti.

40) Nykäsen menestysvuosien ajoneuvo, hopeanvärinen Saab 900 turbo romutettiin 1998.

41) Nykänen meni naimisiin ensimmäisen vaimonsa Tiinan kanssa kolme viikkoa ensitapaamisen jälkeen.

42) Toisen vaimonsa Pian Nykänen vei vihille kaksi kuukautta sen jälkeen, kun ensimmäinen avioliitto oli päättynyt.

43) Nykäsen nimi oli kahden vuoden ajan Matti Paanala, kun hän oli naimisissa Sari Paanalan kanssa.

44) Nykänen ja hänen neljäs vaimonsa Mervi Tapola jättivät liittonsa aikana yhteensä 15 avioerohakemusta.

Matti ja Mervi asuivat Näsijärven rannalla Ylöjärven ja Tampereen rajalla.

45) Nykäsellä oli kolme lasta kolmen äidin kanssa: Anniina syntyi avioliiton ulkopuolella 1987. Samana vuonna hän sai Sami-pojan avioliitossa Tiina Hassisen kanssa. Toisen vaimonsa Pia Mäntykankaan kanssa Nykänen sai Eveliina-tyttären 1990.

46) Nykänen on lisäksi ollut kihloissa ainakin kahdesti: virolaisen Janan kanssa maaliskuussa 1998 ja Susanna Ruotsalaisen kanssa 2011–13.

47) Matin ja Pian häämatkasta kertonutta Seura-lehteä myytiin juhannuksena irtonumerona 120 000 kappaletta. Se on edelleen lehden kaikkien aikojen myyntiennätys. Kannen otsikko oli ”Pia palasi yksin kotiin”.

48) Vuosina 1985–1991 Nykänen esiintyi Ilta-Sanomien ja Iltalehden lööpeissä 193 kertaa. Hän oli siis lähes viidessä prosentissa kaikista iltapäivälehtien myyntijulisteista tuona aikana.

49) Nykänen oli SMP:n ehdokkaana eduskuntavaaleissa Turun eteläisessä vaalipiirissä 1995. Hän sai 525 ääntä.

50) Nykänen valittiin Uuraisten kunnanvaltuustoon perussuomalaisten listalta 1996. Hän kävi kahdessa kokouksessa ennen muuttoaan Helsinkiin vuonna 1998.

51) Nykänen valittiin Suomen turhimmaksi julkkikseksi kolme kertaa, useammin kuin kukaan muu.

52) Nykästä on esittänyt valkokankaalla kaksi näyttelijää: Jasper Pääkkönen elokuvassa Matti (2006) ja ruotsalainen Edvin Endre elokuvassa Eddie the Eagle (2015).

53) Matti-elokuva oli vuoden katsotuin Suomessa vuonna 2006.

54) Nykänen on Tapio Rautavaaran ohella toinen suomalainen, joka on voittanut olympiakultaa ja levyttänyt kultalevyn.

55) Nykäsen hittikappaleen Vain mäkimies voi tietää sen sanoitti kirjailija Jukka Itkonen. Hän käytti nimimerkkiä V. Majakoski, joka muistuttaa venäläisrunoilija Vladimir Maja­kovskista.

Voit lukea lisää Matti Nykäsen urheilu-urasta ja elämästä Ilta-Sanomien uudesta Legenda-erikoislehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?