Salpausselän kisojen yleisö pysähtyi muistelemaan Matti Nykästä: ”Superurheilija, tietty persoona, voitto hernerokkasumussa” - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Salpausselän kisojen yleisö pysähtyi muistelemaan Matti Nykästä: ”Superurheilija, tietty persoona, voitto hernerokkasumussa”

Lahden maailmancupin kilpailuun saapuneet muistelivat Matti Nykästä.

Julkaistu: 9.2.2019 20:52

Yleisö Lahdessa muisteli Matti Nykästä.

Matti Nykäsen muistoksi tehty alue Lahden mäkimontussa oli ääriään myöten täynnä kynttilöitä lauantaina. Moni halusi käydä viemässä muistamisensa ennen lauantai-illan mäkihypyn perinteistä joukkuekisaa.

Ilta-Sanomat kysyi kisakävijöiltä muistoja Matti Nykäsestä.

Muistoalueelle tullut Erkki Huuskonen on pitkän linjan Salppurin-kävijä. Savosta Lahteen muuttanut Huuskonen muistaa Matin aikansa tähtenä.

– Monet kerrat on Matti tullut nähtyä täällä ja tv:stä myös. Matti oli aikansa superurheilija, vaikka on Suomessa tietysti ollut muitakin. Minusta niitä Matin urheilullisia puolia olisi voinut valottaa jo aikaisemmin, liian aikaisin lähti.

– Pitää muistaa, että Suomessa tutkimustyö oli silloin ihan lajin huippua ja sitten oli vielä tällainen tyyppi, joka otti homman aivan tosissaan ja intohimolla. Enää sellaisia tyyppejä ei ole ainakaan näköpiirissä. Ehkä Antti Aalto voisi olla sellainen, mutta aika näyttää, Huuskonen tuumi.´

Erkki Huuskosen mielestä Matti Nykänen oli superurheilija.

Kynttilän kanssa Mattia muistelemaan saapunut Satu Heimonen on nähnyt ensimmäiset kisansa Lahdessa jo 1970-luvun puolella. Nykäsen huippuvuodet osuivat 1980-luvulle.

– Olivat ne hienoja hetkiä, kun menestystä tuli. Kun Matti oli tornissa niin aina tuli mieleen, että nyt tulee pitkä hyppy.

– Siihen aikaan oli niin monta muutakin hyppääjää, etten voi sanoa olleeni täysin Matti-fani, mutta totta kai Matista tykättiin, koska hänen suorituksensa olivat niin hienoja. Ja olihan siinä myös tietty persoona, Heimonen muisteli.

Katso video Nykäsen upeasta mäkihyppyurasta:

Nykäsen urheilu-uran jälkeinen aika ja siviilielämän ongelmat eivät Heimosen mielestä himmennä Nykäsen muistoa. Matti on Heimoselle kaikkien aikojen mäkimies.

–On se. Kyllä.

Järjestyksenvalvojat Vesa Kunnari ja Taisto Salonen muistelivat Matti Nykästä.

Mäkimontussa järjestyksenvalvojina työskentelevät Taisto Salonen ja Vesa Kunnari ovat nähneet kisan jos toisenkin. Elävin muisto Nykäsestä ei ole kuitenkaan Salpausselän kisoista. Niitäkin tokin on, montakin.

– Holmenkollen 1982 ja se kun Matti otti hernerokkasumussa kultaa. Telkkarista katsoin kisaa ja mies näkyi vasta muutama metri ennen laskeutumista. Sen verran olen penkkiurheilija, että suunnilleen kaikki Matin kisat on tullut katseltua. Täytyy sanoa, että Matti oli aikansa mäkihyppääjä, Salonen muisteli.

– Calgaryn kolme kultamitalia ovat minulle sellainen, joka on jäänyt mieleen. Ja nykyäänhän näitä maailmancupeja on lähes joka viikonloppu, silloin niitä oli harvemmin, Kunnari muistutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?