Nykänen sheriffinkyydillä salaa Kanadasta Suomeen – Nokian ex-pomo muistelee legendan värikästä matkaa

Julkaistu:

Matti Nykänen 1963-2019
Matti Nykänen sheriffin kyydissä lentokentälle Thunder Bayssa.
Elettiin joulukuuta 1988. Edellistalvena kolme olympiakultaa voittanut Matti Nykänen oli mäkimaajoukkueen muiden hyppääjien kanssa kilpailumatkalla Kanadan Thunder Bayssä. Kun maailmancupin viikonlopun ensimmäiset hyppyharjoitukset alkoivat, Nykänen viihtyi vielä visusti mäkitornin juurella sijainneella Suomen joukkueen huoltoalueella, josta oli näköyhteys mäelle.

Nähtyään vaatimattomimpien hyppääjien leiskauttavan jo harjoituksissa lähelle mäen kriittistä pistettä, Nykänen vaati saada päävalmentaja Kari Yläanttilan radiopuhelimella kiinni. Yläanttila seisoi valmentajille varatussa tornissa.

– ”Kaale”, Kaale! Kuuleeko Kaale! Nykänen toisteli radiopuhelimeen.

Yläanttila kuittasi pian olevansa yhteyden päässä, ja sen jälkeen nelinkertainen olympiavoittaja jatkoi:

– Nyt on sellainen tilanne, että jos kerta nuo heikotkin hyppäävät noin pitkälle, mun ei ole mitään järkeä lähteä hyppäämään. Mähän leiskautan niin pitkälle, että mut joutuu kaivamaan kauhakuormaajalla montusta ylös, Nykänen selvitti.

Eikä hän hypännyt. Kun sama toistui seuraavana päivänä, Nykänen kieltäytyi jälleen hyppäämästä omaan turvallisuuteensa vedoten. Sen jälkeen Nykänen veti mäkimaajoukkueen pääsponsorina toimineen Nokian pr-pomoa Tapani Yli-Saunamäkeä hihasta ja pyysi tältä apua.

– Muistan edelleen kuin eilisen päivän, mitä sen jälkeen tapahtui, Yli-Saunamäki kertoo IS:lle nyt, yli 30 vuotta myöhemmin.

Nokian sponsoritoiminnasta vastannut Yli-Saunamäki kiersi tuohon aikaan ahkerasti maajoukkueen kisareissuilla. Thunder Bayssä Nykänen oli ehdottanut hänelle pikaista paluuta Suomeen.


– Matti koputti mäen kupeessa olleen sheriffiauton ikkunaan ja pyysi saada kyydin lentoasemalle. Kyyti järjestyi, ja niin me olimme pian hotellin kautta sheriffikyydissä matkalla kentälle. Minun tehtäväkseni jäi järjestää lentoliput, Yli-Saunamäki sanoo.

– Silloin oli Yleisradion lakko päällä, ja ajattelin, että joku viesti pitää Suomeenkin saada. Soitin MTV3:n toimittajalle, että Matti palaa Suomeen, koska ei uskalla oman turvallisuutensa vuoksi hypätä. Kohuhan siitä kehkeytyi.

Koneessa Yli-Saunamäki oli arvellut, että Helsinki-Vantaan lentokentällä olisi iso toimittajajoukko Nykästä vastassa. Niinpä Nokia-pomo kentälle päästyään junaili Nykäselle takaportin kautta pääsyn terminaalin, jossa tämä istahti saman tien parturin penkille. Viereisessä tuolissa istui eräs toimittaja, joka seuraavana päivänä raportoi Nykäsen matkan eri käänteistä Iltalehdelle.

– Tämä tarina on jäänyt mieleen nimenomaan siinä mielessä, että Matin kanssa aina sattui ja tapahtui kaikenlaista. Koskaan ei voinut olla aivan varma, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Eikä se haitannut mitään, päinvastoin. Hänen kaltaisiaan karismaattisia väriläiskiä suomalainen urheilu kaipasi, Yli-Saunamäki linjaa.

– Erilaisia kohuja riitti ja kaikenlaisia hännystelijöitä pyöri hänen ympärillään, mutta pohjimmiltaan Matti oli todella hyväsydäminen ihminen. Saksassa Matin pr-arvo ymmärrettiin jopa aikaisemmin kuin Suomessa, ja siellä tehtiin ensimmäinen kirjakin hänestä.

Yli-Saunamäki oli vuonna 2013 paikalla jyväskyläläisessä ravintolassa, kun Nykänen vietti viisikymppisiään. Paikalla oli useita Nykäsen kavereita sekä urheilijasuuruuksia, kuten rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen.

– Yleisö pyysi Mattia laulamaan kuuluisan mäkihyppylaulunsa. Matti meni yleisön eteen ja kajautti eetteriin jänöjussin mäkilaulun, mikä sai porukan suorastaan villiintymään. Matilta löytyi myös hyvää huumoria eri tilanteissa, Yli-Saunamäki summaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt