Harri Kirvesniemi muistaa yhä, kuinka nuori Matti Nykänen muuttui lyhyessä ajassa

Julkaistu:

Matti Nykänen 1963-2019
Harri Kirvesniemi ja Matti Nykänen olivat 1980-luvulla Suomen eturivin urheilutähtiä.
Maanantaiaamuna julkisuuteen levisi suru-uutinen kaikkien aikojen mäkihyppääjän Matti Nykäsen kuolemasta.

55-vuotiaana kuollut legenda voitti urallaan neljä olympiakultaa ja viisi maailmanmestaruutta.

– On hurja juttu, että noin nuorena meni Matti-poika, Harri Kirvesniemi huokaa.

Nykäsen tavoin 1980-luvun kirkkaimpiin suomalaisiin urheilutähtiin kuulunut hiihtolegenda Kirvesniemi, 60, muistaa yhä, kuinka nuori Nykänen osallistui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Oslossa 1982.

– Ei se varmastikaan tainnut ihan ensitapaaminen olla, mutta se oli ensimmäinen pidempi reissu, jolla olimme yhdessä, 14-kertainen arvokisamitalisti muistelee.

– Muistan, kuinka Matti oli silloin todella hiljainen ja ujo poika. En tainnut niissä kisoissa mitään muuta keskustella hänen kanssaan kuin onnitella maailmanmestaruudesta.


Oslon kisat olivat 18-vuotiaalle Nykäselle läpimurto. Siitä lähtien hän eli koko elämänsä julkisuuden valokeilassa.

Kirvesniemi muistaa nopean muutoksen mäkikotkassa.

– Sen Oslon jälkeen Matista tuli hyvin nopeasti, vuodessa parissa hyvinkin sosiaalinen ihminen –ainakin niissä lajipiireissä.

– Olihan se toki selvää, että kun aika ryminällä nuori poika tuli, niin eihän siinä varmasti ihan ensimmäiseksi tuntenut oloaan kotoisaksi. Äkkiä se kuitenkin tuntui muuttuvan.
Kirvesniemi muistaa Nykäsen kirkkaimmin ennen kaikkea mukavana ja kohteliaana kaverina – ja tietenkin uskomattoman hyvänä mäkihyppääjänä.

– Matti oli myös hyvä keskustelukumppani.

– Ehkä hän oli vähän sellainen joko–tai-kulkija. Silloin kun oli hyvä draivi päällä, hän oli kaikin puolin hieno kohtelias ihminen ja mukava seuramies. Välillä oli sitten niitä heikompiakin hetkiä.

Viime vuosina legendat Kirvesniemi ja Nykänen eivät pitäneet säännöllisesti yhteyttä mutta kohtasivat silloin tällöin erinäisissä tapahtumissa. Vuonna 2016 he antoivat ISTV:lle yhteishaastattelun Rukan maailmancupin yhteydessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt