Olympiamitalisti Jukka Ylipulli muistelee Matti Nykästä kiitollisena: ”Matti pani sukseni vielä kerran kuntoon”

Julkaistu:

Matti Nykänen 1963-2019
Matti Nykäsellä oli pieni mutta arvokas osa Jukka Ylipullin Sarajevossa voittamassa yhdistetyn olympiapronssissa.
– Sanattomaksi vetää...

Ilta-Sanomat tavoitti yhdistetyn olympiapronssimitalistin Jukka Ylipullin Münchenin lentokentältä matkalla Suomeen.

Etelä-Korean yhdistetyn maajoukkuetta nykyään valmentava Ylipulli oli saanut tietää Matti Nykäsen kuolemasta vain hetkeä aikaisemmin.

Ylipulli ja Nykänen kiertelivät samoissa arvokisoissa 1980-luvun lopussa. Vaikka lajit olivat erit, yhteisiä hetkiäkin oli.

– Minä olen nähnyt ainoastaan näitä Matin hyviä puolia. Minulla on hyviä muistoja samoilta reissuilta. Matti oli sellainen, miten sen sanoisi... Reilu urheilukaveri eri reissuilla ja auttoi aina pyyteettömästi, jos apua tarvitsi, Ylipulli muisteli.

Yksi parhaista esimerkeistä Nykäsen auttamishalusta tapahtui Sarajevon olympiakisoissa 1984.

Yhdistetyn mäkikisa venyi viisituntiseksi mm. tuulivaikeuksien takia, ja hyppääjille kertyi rupeaman aikana jopa viisi hyppyä.

– Piti pitää itsensä koko ajan kilpailuvalmiina, verrytellä ja olla valmis jatkamaan. Kisan lopussa olin jo tosi puhki. Samoihin aikoihin piti alkaa erikoismiesten ison mäen harjoitukset, ja Matti sekä muut mäkimiehet tulivat mäelle.

– Kun kuulin, että pitäisi hypätä vielä viidennenkin kerran, niin en yksinkertaisesti jaksanut valmistella enää suksiani. Niinpä Matti pani sukseni vielä kerran kuntoon, ja se hyppy meni hyvin, Ylipulli kertasi.

Ylipulli oli mäkiosuuden jälkeen viides, ja sen jälkeen oli hyvä lähteä hiihto-osuudelle, jossa Ylipulli kirkasti sijoituksensa olympiapronssiin.

Aktiiviurien päätyttyä Ylipulli ja Nykänen olivat yhteyksissä satunnaisesti.

– Viime kesänä Matti kävi meillä kylässä. Hänellä oli keikka Rovaniemellä Kuninkuusravien aikana, jolloin ei ollut mitään mahdollisuuksia saada hotellia. Niinpä tarjosin oman taloni käyttöön, ja Matti majoittui Pia-vaimonsa kanssa meillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt