Matti Nykäsen ylivoiman salaisuus löytyi hyppyrin nokalta: ”Hän oli toista maata”

rac

Julkaistu:

mäkihyppy
Suurin osa mäkihyppääjistä on aina myöhässä. Silloin hypystä ei tule mitään. Matti Nykänen oli toista maata.
Niilo Halonen oli 1980-luvulla mäkivalmentaja ja Hiihtoliiton lajipäällikkö. Hän seurasi Matti Nykäsen uraa läheltä vuosikaudet ja oppi tietämään tämän vahvuudet.

Halonen kertoo, että heidän ensikohtaamisensa aikoihin, ennen Holmenkollenin MM-kultaa 1982, Nykäsestä huokui innokkuus, mutta myös epävarmuus.

– Hän oli vähän aran tuntuinen ja ympärilleen pälyilevä. Mutta vuosien saatossa pälyily loppui ja hän tiesi ihan tarkkaan mitä tekee, Nykäsen kuolinuutisesta järkyttynyt Niilo Halonen sanoi ISTV:n videohaastattelussa.
  • Oheisella videolla mäkihyppyvaikuttaja Niilo Halonen kertoo mäkikotka Matti Nykäsen taidoista ja niiden taustoista.

Ponnistuksen ajoitus ja rohkeus

– Nykäsen ylivoiman salaisuus oli se, että oli täysin oppinut hyppäämään, hän oli hyvä fysiikaltaan ja hän uskalsi.

Halosen mukaan mestarin todellinen valtti oli ponnistuksen ajoitus. Se vaatii rohkeutta ja erottaa lopulta jyvät akanoista.

– Matti osasi ajoituksen erittäin hyvin. Hän ei ollut koskaan myöhässä, Halonen sanoi ja totesi, että ponnistuksen myöhästymiseen liittyy aina pieni pelko.

Halosen mukaan Nykänen oli lahjakas, mutta kaiken takana on valtavat harjoitusmäärät. Kesällä ja talvella, fyysistä harjoittelua ja hyppyjä.


– Hän teki kaiken perusteellisesti. Hän oli saanut hyvät pohjat Jyväskylässä, jossa oli hyvät mäet ja Matti Pulli sekä muilta valmentajia, joilta oppi perusasiat.

– Hyppyjä oli valtavat määrät takana. Ne oli kontrolloituja hyppyjä, kun oppii kunnolla oikein, sitten se tulee selkäytimestä.

Keskittyminen ja henkinen kantti

Halonen haluaa painottaa kuitenkin mäkikotkan psyykettä.

– Matti keskittyi suoritukseen täydellisesti. Henkinen puoli oli erittäin vahva. Hänellä oli rohkeus ja se, että pystyi erittäin tarkkaan analysoimaan oman hyppynsä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt