Matti Nykäsen ensimmäinen valmentaja muistelee, kuinka puhui koulusta lintsanneen hyppääjänalun Laajavuoren mäkeen

rac

Julkaistu:

Matti Nykänen 1963-2019
77-vuotias Taisto Jussilainen muistaa yhä, kuinka lapsenkasvoinen Matti ”Masa-hiiri” Nykänen tuli hänen luokseen ja ilmoitti lintsaavansa koulusta.
Mäkikotka Matti Nykäsen ensimmäinen valmentaja Taisto Jussilainen, 77, luki entisen suojattinsa kuolemasta maanantaiaamuna teksti-tv:n sivuilta.

– Kyllä se ajatuksia penkoi, Jussilainen kertoo ensireaktiostaan.

– Jos minä rupeaisin luettelemaan kaikkia muistojani Matista, siinä menisi koko päivä.
  • Jutun pääkuvana olevalla videolla kooste Matti Nykäsen urasta ja elämästä.
Yhden muiston hän kuitenkin kertoo. Matti oli teini-ikäinen, kun Jussilainen ryhtyi valmentamaan häntä. Lapsenkasvoinen ja pienikokoinen poika näytti ikäistään paljon nuoremmalta, ja siksi häntä kutsuttiin ”Masa-hiireksi”.

– Muistan, kuinka Matti tuli kertomaan minulle, että aikoo lintsata koulusta. Häntä kuulemma otti siellä niin kovasti päähän, Jussilainen sanoo ja naurahtaa.

– Minä sanoin Matille, että silloin kun meinaat semmoista tehdä, niin tule vaikka tuonne Laajavuoren hyppyrimäelle. Ajattelin, että sillä tavalla pitäisin hänet kolttosista erossa.

Ja Matti tuli. Jussilainen ei silloin arvannut, että Laajavuoren iso hyppyrimäki vielä nimettäisiin tuon pikkupojan mukaan, olympiavoittojen kunniaksi.

– Alusta lähtien Matti halusi mäkimieheksi. Hänellä oli aivan hirveä tahto siihen.

– Se oli lopulta se, mikä hänet erotti muista. Vaikka seurasin vähän surullisenakin Matin viimeisiä vuosia, Matti eli elämän, mihin harva pystyy. Sellaisen, mihin mahtui monen miehen elämä.


Jussilainen kertoo, ettei ole viime vuosina pitänyt yhteyttä Nykäseen. Suojatti on kuitenkin ollut mielessä.

– Monesti yritin soittaa, mutta välillä Matti ei ehtinyt vastata ja välillä hänen numeronsa ei ollut ollenkaan käytössä. Tiedän, että hän oli kysellyt numeroani soittaakseen takaisin, mutta sitä puhelua ei koskaan kuulunut.

– Hän oli niin kiireinen mies. Ei sitä silloin ehdi 30 vuoden takaisia asioita muistella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt