”Kintahat putos kärestä” – Juha Mieto sai tiedon Matti Nykäsen kuolemasta kesken lumitöiden

rac

Julkaistu:

Matti Nykänen 1963-2019
Juha Miedon ja Matti Nykäsen ystävyys tiivistyi lopullisesti Seefeldin MM-kisojen välienselvittelyjen yhteydessä 1985.
Suomen kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä nelinkertainen olympiavoittaja Matti Ensio Nykänen on kuollut 55-vuotiaana.

Suru-uutinen levisi maanantaiaamuna kulovalkean tavoin ympäri maailman. Se tavoitti myös Kurikassa lumitöissä olleen Juha Miedon.

– Kyllä tuntuu uskomattomalta. Kintahat putos kärestä, puhelimitse tavoitettu hiihtolegenda huokaa ääni väristen maanantaina aamukymmeneltä.

– Olin silloin ja olen vieläkin lumitöissä. Tämä riuhtominen on maailman parasta terapiaa varsinkin nyt.
Mieto, 69, kertoo olleensa Nykäsen kanssa läheinen 1980-luvulta asti, jolloin kaksikko ehti kiertää yhdessä muutamissa arvokisoissa.

– Minulle jäi Matista todella, todella hienot muistot. Matti oli ihmisenä erittäin huomaavainen ja lämmin. Hyväntahtoinen.

– Kun Matti sai olla vähän niin kuin normaalisti, hän oli erittäin lämmin ja huomaavainen. Joskus olen itsekin miettinyt, että Nykäseltä ainakin tuon puolen olisi voinut oppia.

Kaksikko piti yhteyttä aina Matin kuolemaan asti.

– Matti soitteli paljon, että hänelle pitää hommata se urheilijaneläke, että hän ei ole enää aivan sellaisessa terässä.

– Se nyt jäi...


Mieto muistelee, että he hitsautuivat lopullisesti yhteen Seefeldin MM-kisoissa vuonna 1985. Tuolloin Mieto oli 35-vuotiaana uransa viimeisissä arvokisoissa, kun taas jo huipulle noussut Nykänen oli vasta 21-vuotias nuorukainen.

– Siellä oli aika vauhdikasta. Minähän sitten jouduin välienselvittelijäksi johdon ja valmennuksen kanssa. Ne tiesivät, että minulla synkkasi Matin kanssa.

– Kyllä siinä työmaa oli, mutta kyllä se lopulta parhain päin saatiin. Ennen sitä jo tunsimme, mutta Seefeldissä tulimme lopullisesti ystäviksi.

– Olen sen verran iäkkäämpi, että olin kuin isähahmo hänelle. Meillä oli Matin kanssa todella mahtavat ja lämpimät välit.

Mieto kertoo, että samoissa kisoissa he suuntasivat Matin kanssa kaksin seuraamaan kisojen päätösmatkaa miesten 50 kilometrin kilpailua ja kannustamaan suomalaisia.


Miedolla oli välienselvittelyn lisäksi Seefeldissä myös muita hieman kyseenalaisia tehtäviä mäkimaajoukkueen parissa.

– (Matti) Pulli tuli sanomaan, että tuleppas Jussi vähän venyttelemään mäkimiesten pukuja, että ne pääsee vähän ilmaan.

– Minähän kiskoin ne kaikki sitten vuorotellen päälle, Mieto muistelee hymähtäen.
Mieto on pahoillaan siitä, että Nykänen joutui elämään koko aikuisikänsä suurennuslasin alla julkisuudessa.

– Mutta nämähän ovat sellaisia asioita, että niitä on enää turha vatkata.

– Ja uskomattoman urheilu-uran lisäksi hän toimi menestyksekkäästi viihdetaiteilijana. Joskus kuulin puhuttavan hänen laulutaidoistaan ja menin sitten kerran Pitkään-Jussiin katsomaan.

– Kun hän esiintyi, niin sehän oli täyttä tohinaa, Mieto kuvailee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt