Toni Niemisen piti soittaa Matti Nykäselle maanantaiaamuna – selkäpiitä karmiva uutinen pysäytti yhteisen hankkeen

Nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen, 55, kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

4.2.2019 11:14

Mäkihypyn olympiavoittajan Toni Niemisen selkäpiitä karmi varhain maanantai-aamuna, kun hän kuuli uutisen nuoruusvuosien idolinsa Matti Nykäsen kuolemasta. Nieminen kertoi IS:lle, että hän oli juuri tänään maanantaina aikaisessa soittaa Nykäselle.

– Se vielä korostaa näitä omia tuntemuksiani tällä hetkellä. Todella hiljaiseksi vetää, Nieminen sanoo hiljaisella äänenpainolla.

  • Jutun pääkuvana olevalla videolla kooste Matti Nykäsen urasta ja elämästä.

Nieminen tapasi hiljattain Keski-Euroopassa hypätyn naisten maailmancupin yhteydessä kanadalaisia mäkihyppyvaikuttajia, muun muassa maan päävalmentajan. Siinä yhteydessä oli tullut puhetta siitä, että mäkihypyn suosio on romahtanut dramaattisesti Kanadassa, lajin entisaikojen huippumaassa.

Nykänen voitti Kanadan Calgaryssä ikimuistoisesti kolme olympiakultaa vuonna 1988.

– Kanadan päävalmentaja kertoi, että esimerkiksi Calgaryn mäkiä oltaisiin vetämässä katepilarilla alas. Kuulemma viimeinen juniori olisi ollut häipymässä mäiltä. Tuli puhetta Masasta, ja kerroin kanadalaisille, että ehkä voisimme yrittää Masan kanssa jotain tilanteen pelastamiseksi, vuonna 1992 Albertvillessa kaksi olympiakultaa voittanut Nieminen selvittää.

– Sanoin, että voisimme järjestää Calgaryssä jonkun yleisöön vetoavan tapahtuman, johon Matti varmaan mielellään osallistuisi. Masa oli kuitenkin piinkova mäkimies, ja hänellä sykki loppuun asti sydän lajille. Tämän vuoksi ajattelin maanantaina soittaa Masalle. Nyt ei kuitenkaan valitettavasti tarvitse. Surulliseksi vetää.

Matti Nykänen juhli kolmea olympiakultaa Calgaryn talviolympialaisissa 1988.

Niemiselle Nykänen oli kaikkien aikojen suurin mäkihyppääjä koko maailmassa. Kun Nieminen oli nuori hyppääjä, hän pääsi kertaalleen osallistumaan Nykäsen vetämälle leirillekin Vuokatissa.

– Masasta ollaan monta mieltä. Julkisuudessa kuva miehestä usein kuitenkin vääristyi. Silloin kun mies oli selvin päin, hän oli äärimmäisen kiltti ja kultainen ihminen. Todella herkkä kaveri, joka aina ajatteli kaveriensa parasta, Nieminen kertoo.

Kun Nieminen joutui taannoin rahapulansa vuoksi kauppaamaan huutokaupassa olympiamitalejaan, Nykänen oli ensimmäinen, joka tarjosi apua.

– Se kertoo paljon siitä, millainen Masa oli ihmisenä, Nieminen korostaa

– Masa oli tyyppi, joka riisui kalsarinsakin ystäviensä puolesta.

Nykäsen kuolemasta kertoi ensimmäisenä Seiska verkkosivuillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?