Matti Nykäsen kuolema nousi pääuutiseksi Norjassa – kilpakumppani: ”Hän oli mäkihypyn vastaus Diego Maradonalle”

Kilpakumppani Clas Brede Bråthen kuvaa norjalaislehti VG:n haastattelussa Matti Nykästä mäkihypyn vastaukseksi Diego Maradonalle. Nykäsen kuolema nousi pääuutiseksi Norjan, Ruotsin ja Saksan suurlehdissä.

Matti Nykänen oli erittäin tunnettu urheilija hiihtolajien emämaassa Norjassa sekä Ruotsissa. Olympiavoittajan uutisointi nousi skandinaavisten lehtien pääuutiseksi.

4.2.2019 10:26 | Päivitetty 4.2.2019 12:49

– Hän loi uuden standardin lajillemme. Hän oli mäkihypyn vastaus Lionel Messille, Diego Maradonalle, kuvailee norjalainen kilpakumppani Clas Brede Bråthen Matti Nykästä norjalaislehti VG:lle.

– Pääsin palkintopallille Matin kanssa yhden kerran, ja se oli minulle epätodellinen hetki.

Clas-Brede Brathen mäkiviikolla Oberstdorfissa 1988.

Bråthen sijoittui kolmanneksi Japanissa joulukuussa 1988.

– Se oli minulle luultavasti urani suurin hetki, mutta hän oli varmaan että ei tässä mitään.

–Hän loi uuden standardin lajillemme, norjalainen kilpakumppani Clas Brede Bråthen sanoo.

Norjalainen mäkihyppyasiantuntija Johan Remen Evensen oli surullinen uutisesta.

– Hän oli yksi urheilun suurimmista rocktähdistä. Hän oli paljon otsikoissa ja teki paljon urheilulle, Evensen kommentoi VG:lle.

Norjalainen Dagbladet sai kiinni nyttemmin uransa lopettaneen norjalaisen mäkitähden Bjørn Einar Romrøenin.

– Tämä on hyvin surullinen uutinen. Hän eli vauhdikkaammin kuin monet muut, mutta oli kiistatta yksi suurimmista mäkihyppääjistä kautta aikojen.

Matti Nykänen Holmenkollenilla 1982.

– Huolimatta kaikesta ... niin se, mitä hän teki mäkirinteessä oli ainutlaatuista. Hän kilpaili ennen minun aikaani, mutta kaikki muistivat Nykäsen – kaverin, joka hyppäsi erittäin pitkälle. Hän voitti kaiken, minkä voi voittaa. Jos silloin olisi ollut yhtä paljon kisaviikonloppuja maailmacupissa kuin nyt, niin (Matin) tilastoja olisi ollut vielä vaikeampi lyödä, sanoo Romøren.

Matti Nykänen esitteli kultamitaliaan Oslon MM-kisoissa 28. helmikuuta 1982

Myös Hroar Stjernen, 57, muistaa suomalaisen loistavana urheilijana.

– Tämä on todella surullista. Me hyppäsimme kilpaa yhdessä, mutta ei minulla ollut mitään mahdollisuuksia häntä vastaan. Hän eli kovan elämän, ja oli kova mies monessa mielessä, sanoo Stjernen VG:lle.

Stjärnan ei itse tuntunet Nykästä lähemmin.

– Hän puhui vain suomea. Monet muista mäkihyppääjistä puhuivat myös englantia, mutta Nykänen pysytteli maanmiestensä seurassa ja hän oli siksi vaikea lähestyä.

– Hän oli äärimmäinen mäkihyppääjä, aikaansa edellä. Hän oli kuin antilooppi, äärimmäisen fyysinen.

– Emme tunteneet kovin hyvin, mutta kilpailimme yhdessä. Hän oli ehkä kaikkien aikojen suurin hyppääjä – täysin kaiken tavallisen yläpuolella, luonnehti entinen mäkihyppääjä Trond Jøran Pedersen, 60, Nykästä VG:lle.

– Tämä uutinen oli surullinen, mutta ei tavallaan yllättävä. En tiedä, miten hän eli viime vuodet, mutta ainakin silloin aiemmin hänellä oli tiukka kuri kehon ja mielen suhteen. Se oli erilaista, emmekä silloin aina osanneet arvostaa sitä. Mäkihyppääjänä hän oli jumalainen.

Neljällä olympiakullalla ja kuudella maailmanmestaruudella oli Nykänen yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista urheilijoista, luonnehti ruotsalaislehti Aftonbladet.

Lehti muistutti myös Nykäsen henkilökohtaisen elämän vaikeuksista.

– Hänen henkilökohtainen elämänsä oli täynnä skandaaleja, vankilatuomioita ja vaikeaa alkoholiongelmaa. Alkoholiongelma alkoi jo hänen aktiiviuransa aikana.

Ruotsalainen korkeushypyn olympiavoittaja Stefan Holm twiittasi surunvalittelunsa Nykäsen puolesta.

– Lapsena minulla oli useita urheilusankareita. Yksi heistä tuli Suomesta ja hyppäsi pidemmälle ja kauniimmin kuin muut. Nyt hänen lentonsa on loppunut. Lepää rauhassa Matti!

Saksan suurin lehti Bild nosti Matti Nykäsen kuoleman maanantaina verkkosivustonsa pääuutiseksi.

”Vain 55 vuoden iässä: suomalainen mäkihypyn olympiavoittaja Matti Nykänen on kuollut”, Bildin etusivun pääotsikko kertoi.”

Uutisessa mainitaan lyhyesti Nykäsen saavutukset mäkihypyssä ja kerrotaan, että hän kärsi uransa jälkeen alkoholiongelmia.

Bild oli tavoittanut Nykäsen entisen kilpakumppanin Dieter Thoman, joka oli syvästi järkyttynyt.

– En halua arvostella hänen elämäntapojaan, koska olemme menettäneet tänään suuren urheilijan, joka oli lapsuuteni esikuva, Thoma sanoi.

Mäkihyppääjä Sven Hannawald kertoi Bildille olevansa järkyttynyt.

– Nuorena katsoin ja ihailin häntä tv:n kautta. Hän oli sen ajan ennätysmestari. Se teki minuun vaikutuksen. Hänellä ei ollut helppo elämä. Valitettavasti hän ei enää uransa jälkeen saanut tukea, jonka olisi tarvinnut.

Bildin printtiversio on Euroopan myydyin sanomalehti.

Myös Sveitsin suurin uutissivusto Blick nosti Nykäsen kuoleman ykkösuutisekseen.

– Mäkihyppymaailma suree kenties historian parhaan mäkihyppääjän kuolemaa, Blick kirjoittaa.

Lisäksi useat itävaltalaiset sanomalehdet uutisoivat heti aamulla Nykäsen kuolemasta verkkosivujensa etusivulla.

Myös tanskalaislehti Ekstrabladet huomioi Nykäsen poismenon.

– Suomalainen urheilu on menettänyt yhden suurimmista tähdistään, lehti kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?