Näistä urheilusaavutuksista 55-vuotiaana kuollut Matti Nykänen muistetaan - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Näistä urheilusaavutuksista 55-vuotiaana kuollut Matti Nykänen muistetaan

Mäkihypyn nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen on kuollut.

4.2.2019 8:24

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen menehtyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Hän oli kuollessaan 55-vuotias.

Yllä olevalla videolla Matti Nykänen kertoo voitoistaan IS:n historiafestivaaleilla vuonna 2017.

Nykänen nousi lajissaan maailman huipulle Oslon MM-kisoissa 1982. Hän voitti suurmäen MM-kultaa erittäin vaikeissa sääoloissa. Hernerokkasumu teki hyppäämisestä hankalaa, mutta vain 18-vuotias Nykänen hallitsi tilanteen ja hermonsa täydellisesti.

Matti Nykänen juhli voittoaan Oslon MM-kisoissa kuningas Olavin aitiossa.

– Vaikka sanonkin, että sain suurmenestyksen ihmisenä liian aikaisin, täytyy muistaa huippu-urheilun luonne. Menestys on tietysti otettava juuri silloin, kun se on tarjolla. Ja ensimmäinen voitto on aina helpoin. Ja sitähän minulle Oslossa suorastaan tyrkytettiin. Ison mäen voittaminen oli helppoa kuin leivänsyönti, Nykänen kertoi IS:n Hiihto-erikoislehdessä vuonna 2011.

Kaksi vuotta myöhemmin Sarajevon olympialaisissa Nykänen voitti suurmäessä kultaa ja hopeaa normaalimäessä. Enempäänkin olisi voinut olla rahkeita.

Oslon MM-kisoissa 1982

– Kun sinne Sarajevoon mentiin, sain ruokamyrkytyksen, Nykänen muisteli ensimmäisiä olympialaisiaan Ilta-Sanomille vuonna 2017.

– Ehkä sen takia olin hopealla pikkumäessä, Nykänen pohti.

Viikon päästä voimat olivat jo palanneet, ja suurmäessä tulikin kultaa.

Kahden mitalin mies Matti Nykänen tuulettaa Sarajevon olympialaisissa.

Nykäsen uran olympiasaavutuksista merkittävin nähtiin neljä vuotta myöhemmin Calgaryn olympialaisissa 1988, jolloin hän puhdisti pöydän voittamalla kullat suurmäessä, normaalissa ja joukkuemäessä.

Matti Nykänen esitteli kolmea Calgaryn kultaansa kisojen jälkeen.

MM-kultamitaleita Nykänen voitti kaikkiaan kuusi, joista yksi tuli lentomäen MM-kisoista Planicassa 1985. Viimeisen kultansa Nykänen voitti kotikisoissa Lahdessa vuonna 1989. Suurmäessä tuli ”vain” pronssia, joka jäi harmittamaan Nykästä.

– Ottaa vieläkin päähän se Lahden 1989 MM-kisojen suurmäen kisa. Jäin kolmanneksi, ja jokainen varmaan ymmärtää, että sellainen sijoitus oli mulle pettymys. Voittaa olisi pitänyt, Nykänen sanoi Ilta-Sanomille vuonna 2017.

– Mulla oli Lahden kisoissa suuria ongelmia hyppysuksien kanssa, ja lisäksi selkäni oli aivan paskana. Silti uskoin voittavani kultaa.

Uran huipulla. Matti Nykänen voitti Calgaryn talviolympialaisista kolme kultamitalia.

Selkävaivojen kiusaaman Nykäsen ura päättyi 1990-luvun alussa. Viimeisen kerran hän sijoittui maailmancupissa kolmenkymmenen parhaan joukkoon Thunder Bayn osakilpailussa 9.12.1990. Tuolloin hän sijoittui 16. sijalle.

Uran loppu oli Nykäselle kova paikka.

– Kun ei ollut enää aamulenkkiä, punttisalia eikä sitä päiväohjelmaa, kyllä siinä älyttömän suuri tyhjiö tuli. Olotila oli, etten ole mitään enkä kukaan, Nykänen kertoi tv-dokumentissa vuonna 2016.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

Veteraanien SM-kisoissa Taivalkoskella 2. helmikuuta 2008.

Matti Nykänen palkittiin urastaan Suomen Urheilugaalassa tammikuussa 2013.

Maailmancupin kokonaiskilpailun Nykänen voitti neljästi (1983, 1985, 1986 ja 1988). Mäkiviikon kokonaisvoittoa Nykänen juhli urallaan kahdesti.

Vuoden urheilijaksi Nykänen valittiin kahdesti, vuosina 1985 ja 1988.

Urheilu-uransa jälkeen Nykänen teki pitkän uran laulajana ja viihdetaiteilijana.

Nykäsen menehtymisestä kertoi ensimmäisenä Seiska-lehti verkkosivuillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?