Janne Ahosen Mico-poika on kasvanut jo isäänsä pidemmäksi – hyppää nyt MM-kisoissa! - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Janne Ahosen Mico-poika on kasvanut jo isäänsä pidemmäksi – hyppää nyt MM-kisoissa!

Mico Ahonen, 17, hyppää torstaina kotimäestään nuorten MM-kisoissa Lahdessa.

Jo lapsesta asti julkisuudessa ollut 17-vuotias Mico Ahonen hyppää nuorten MM-kisoissa Lahdessa. Oikealla ylhäällä Mico hieman yli kaksivuotiaana, alhaalla 11-vuotiaana.

24.1.2019 6:50

Lahtelaista Mico Ahosta on hehkutettu huippulupaavana mäkihyppääjänä jo alle kymmenvuotiaasta lähtien. Nyt 17-vuotias mäkimies debytoi arvokisoissa, kun nuorten mäkihypyn MM-mitalit ratkotaan torstai-iltana Lahdessa.

– Onhan siitä joskus tullut vähän lisäpaineita, kun on puhuttu kaikenlaista. Olen kuitenkin jo niin tottunut siihen, ettei se enää hirveästi vaikuta, Ahonen vakuuttaa.

Samaa sanoo myös hänen valmentajasetänsä Pasi Ahonen.

– Onhan se selvä, että se lyö nuorelle painetta, kun hehkutetaan paljon.

– Siinä mielessä Mico on kyllä tainnut tulla isäänsä, että pystyy käsittelemään paineet oikein päin tiukassa tilanteessa, Pasi Ahonen sanoo.

Mico Ahonen on Lahden kisoissa Suomen viisihenkisen mäkijoukkueen selvästi nuorin edustaja. Marraskuussa 17 vuotta täyttänyt Ahonen on lähes kolme vuotta osaa alle 20-vuotiaiden sarjan kilpakumppaneistaan nuorempi.

Mico Ahonen on kasvanut Lahden hiihtostadionin maisemissa. Kuvassa hän on reilu kaksi vuotiaana isänsä sylissä. Vieressä hänen äitinsä Tiia Ahonen. Vajaat 15 vuotta kuvanottohetken jälkeen Mico Ahonen hyppää arvokisadebyyttinsä takana keskimmäisenä näkyvästä mäestä.

Janne Ahonen lähetti reilun vuoden ikäiselle pojalleen terveisiä tv-kameroiden kautta Bischofshofenin mäkimontusta loppiaisena 2003. Ahonen otti tuolloin toisen uransa viidestä Keski-Euroopan mäkiviikon voitosta.

Ahosen mäkihyppyuraa on viime aikoina vaikeuttanut hurja pituuskasvu. Nuori mäkikotka venähti reilun vuoden aikana pituutta lähes 20 senttiä ja on nyt mäkihyppääjälle varsin kunnioitettavassa 186 sentin mitassa. Aikoinaan maailmancupin hyppääjien pisimpään kaartiin kuulunut Janne-isä jäi taakse jo pari senttiä sitten.

– Kasvu on hankaloittanut hyppäämistä ja treenaamista tosi paljon. Nyt se on kuitenkin rauhoittunut, joten homma rupeaa jälleen helpottamaan, Mico kertoo.

Normaalisti tällainen pituusvenähdys aiheuttaisi mäkihyppääjälle valtavia tekniikkamurheita. Pasi Ahosen mukaan hänen suojattinsa on kuitenkin selvinnyt niistä poikkeuksellisen hyvin. Mico Ahosen suurimmat kehityskohteet löytyvät fyysiseltä puolelta.

Alkukauden hakemisen jälkeen hyppy on alkanut löytyä juuri sopivasti ennen nuorten MM-kotikisoja.

Reilu viikko sitten Ahonen hyppäsi sijoille 20. ja 14. Puolan Zakopanessa maailman kolmoskiertueen FIS Cupin osakilpailuissa.

Nuorten MM-kisoissa mäkihypyssä hypätään perinteisesti vain yksi henkilökohtainen kilpailu. Se käydään Lahden HS100-normaalimäestä.

Mukana on jo maailmancupissakin esiintyneitä urheilijoita.

Janne Ahonen häärii poikansa taustajoukoissa, mutta valmennuksesta vastaa hänen veljensä Pasi Ahonen.

Ahonen uskoo saavansa kisaan pienen kotikenttäedun, sillä Lahden keskimmäistä mäkeä pidetään normaalista poikkeavana ja haastavana.

– Jos onnistun omissa perushypyissä, toiselle kierrokselle pitää päästä. Siellä jos lähemmäs kymppijoukkoa pääsisi, se olisi jo kova tavoite.

– Tykkään tosta Lahen ysikympistä. Monien mielestä se on tosi vaikea, mutta mä tykkään.

Valmentaja Pasi Ahonen ennakoi torstain kisasta todella tasaista eikä halua asettaa siihen tulostavoitetta.

– Aivan terävimmän kärjen jälkeen on todennäköisesti todella tasainen nippu. Siinä on ihan muutamasta metristä kiinni, onko 10:s vai 35:s.

Opinnot kiinteistöalalla

Mico Ahonen piti peruskoulun jälkeen välivuoden mutta palasi sen jälkeen jälleen opiskelemaan. Hän aloitti syksyllä Lahdessa toisen asteen koulutuksen kiinteistöalalla.

– Putkihommia, talvisin aurausta ja sen sellaista. Ihan hyvin on maistunut. Menee tässä samalla, mäkimies kuvailee koulunkäyntiään.

Ahonen ei pidä kiirettä normaalisti kolmivuotisen ammattikoulun kanssa. Tavoitteet ovat vahvasti mäkihypyssä.

– Onhan tässä aika paljon kisoja ja muita, että se koulu saattaa kyllä vähän venyä.

– Tavoitteena olisi päästä maailmalle mäkihypyssä. Jos pääsisi maailmancupia kiertämään ja siellä pärjäisi.

Lahden hyppyrimäet ovat Ahoselle tuttuja.

Ahonen debytoi jo tällä kaudella maailman kakkoskiertueella Continental Cupissa Rukan osakilpailussa. Siellä sijoitus oli 45:s. Pääpaino on kuitenkin vielä pykälää alempana FIS Cupissa.

Ahonen saattaa hyvinkin päästä debytoimaan maailmancupissa jo ensi kaudella. Virallinen sääntöjenmukainen vaatimus siihen on yksi saavutettu piste Continental Cupissa.

Nuorten MM-kisojen loppuohjelma

Torstai 24.110.00 Maastohiihto U20, 15 km (P, yhteislähtö), N12.30 Maastohiihto U20, 30 km (P, yhteislähtö), M15.00 Mäkihyppy, HS100, N18.30 Mäkihyppy, HS100, M

Perjantai 25.110.00 Maastohiihto U23, 15 km (P, yhteislähtö), N11.00 Yhdistetty, joukkuekilpailu HS100, M12.30 Maastohiihto U23, 30 km (P, yhteislähtö), M16.30 Yhdistetty, joukkuekilpailu 4 x 5 km, M

Lauantai 26.110.30 Maastohiihto U20, viesti 4 x 3,3 km, N12.15 Maastohiihto U20, viesti 4 x 5 km, M15.00 Mäkihyppy, joukkuekilpailu HS100, N18.30 Mäkihyppy, joukkuekilpailu HS100, M

Sunnuntai 27.110.00 Yhdistetty, HS100, M12.30 Yhdistetty, hiihto-osuus 10 km, M15.00 Mäkihyppy, sekajoukkuekilpailu HS100

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?