Rahaa palaa, ja tulosta tulee! Kojonkosken kiinalaiskotkat debytoivat jo ensi viikonloppuna mäkikisassa – seuraava erä jo matkalla Suomeen

Pohjois-Savossa työstetään kuumeisesti kiinalaisista vasta-alkajista mäkihyppääjiä Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin.

Mika Kojonkoskella (oik.) on ollut toistaiseksi syytä hymyyn Kiinan mäkiprojektinsa kanssa.

Yhden jos toisenkin mäkihyppyihmisen suusta on kuulunut tirskuntaa Kiinan kunnianhimoisesta mäkihyppyprojektista puhuttaessa.

Mika Kojonkosken ja hänen esikuntansa usko ei ole kuitenkaan horjunut.

Projektin nokkamies kertoo, että vain parin kuukauden harjoittelun jälkeen lähes kymmenkunta kiinalaista on jo liidellyt alas Kuopion Puijon kolmanneksi isoimmasta HS70-mäestä (K65).

Kehitys on ollut häkellyttävän nopeaa, sillä vielä marraskuun alussa alle 20-vuotiasta miehistä ja naisista koostuva joukko esitteli Siilinjärvellä medialle lähes olemattomia taitojaan varsin vaatimattomasta K4-mäestä.

Lähes kaiken nähnyt ja kokenut mäkikettu Kojonkoski kertoo yllättyneensä itsekin etenemisen nopeudesta.

– Meillä on ollut aika aggressiivinen ajattelu tästä etenemisestä. Jos mahdollista, niin on mennyt vielä vähän sitä nopeammin ja paremmin.

Alunperin Kojonkoski ammensi noin 20 000 hänelle tarjotun kiinalaisen joukosta haluamansa 24 potentiaalisen mäkikotkan joukon, jotka lähtivät Suomeen intensiiviseen oppiin.

Kojonkoski auttoi kummulle pudonnutta kiinalaista mäkikotkaa marraskuun alussa Siilinjärvellä.

Täysistä mäkihyppyummikoista koulitaan olympiahyppääjiä 5–6 tunnin päivittäisellä harjoittelulla. Sunnuntait ovat lepopäiviä.

Ensimmäisten parin kuukauden jälkeen 24 kandidaatista on jäljellä 15. Kehityskelvottomiksi tai muuten vain toivottomiksi havaitut on lähetetty takaisin kotimaahansa.

Kojonkoski kertoo, että Suomeen on jo matkalla 20 uuden hyppääjäkandidaatin joukko. He liittyvät remmiin tällä viikolla.

Kojonkoski kävi itse viime viikolla katsastusmatkalla idässä. Aiemmat kokemukset auttoivat uusien toivojen valinnassa.

– Uskon, että sieltä tulee nyt entistä parempaa materiaalia.

– Suurin osa heistä on harjoitellut kaksi kuukautta meidän ohjeiden mukaan kuivaharjoituksia. Suksilla tai mäessä he eivät kuitenkaan ole käyneet.

Kojonkoskella on käytössään suurvallan suuret resurssit, eikä raha ole tässä projektissa esteenä.

Valtiojohto on päättänyt, että Kiinasta tehdään talviurheilumahti vuoden 2022 kotikisoihin. Maksoi mitä maksoi.

Kojonkosken suojattien kaltaisia kiinalaisporukoita on harjoittelemassa eri lajeissa ympäri maailman. Lähimmillään vain reilun sadan kilometrin päässä Vuokatissa.

Mika Kojonkoski (vas.) siirtyi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajasta Kiinan mäkihyppyprojektin keulakuvaksi.

Kojonkosken esikuntaan kuuluu kymmenkunta suomalaisvalmentajaa ja -asiantuntijaa. Myös viisi kiinalaisvalmentajaa on mukana oppimassa ja tulkkaamassa ohjeita hyppääjille.

Ensimmäiset kiinalaiset laittavat numerolapun rintaansa jo ensi viikonloppuna. Kiinalaiskotkat saavat tulikasteensa kisatilanteeseen Kuopiossa ja Siilinjärvellä.

– Meidän näkökulmasta pointtina näissä kisoissa on se, että saadaan ensimmäinen kokemus siitä, että on numero rinnassa.

– Menestyksen suhteen ei toki ole minkäänlaisia odotuksia, Kojonkoski sanoo.

”Ei oikotietä”

Kojonkoski ei osaa vielä arvioida, onko hänen suojattiensa joukossa joku helmi, joka nousee maansa kansallissankariksi reilun kolmen vuoden kuluttua Zhangjiakoun 10 000 katsojaa vetävällä mäkistadionilla.

– Muutama on vähän edellä muita, mutta eteneminen menee aika pitkälle sykleittäin. Vielä ei oikein pysty edes sanomaan, kuka on paras vuoden päästä.

Vaikka kiinalaiset vaikuttavat paahtavan täyttä häkää ohituskaistaa, kokeneen valmentajan mukaan mäkihypyssä ei ole oikotietä onneen

– Puhutaan niin monenlaisesta ymmärryksestä. Pitää pystyä käsittelemään keskipakoisvoimaa, ilmavoimia ja niin edelleen...

– Tämä ei ole mikään 100 metrin juoksu tai pituushyppy, jossa voi hirmuisella lahjakkuudella tehdä jotakin. Tässä täytyy nuo tietyt asiat oppia, eikä niitä oikein voi hirveästi ohittaa.

Vuosina 2010–14 Suomen mäkimaajoukkuetta valmentanut Pekka Niemelä (oik.) on yksi kiinalaisten täysipäiväisistä valmentajista.

Vaikka Kojonkoski on saanut nauttia 1990-luvulla alkaneella valmennusurallaan lukuisista menestyksen hetkistä mäkihypyn terävimmällä huipulla Itävallan, Suomen ja Norjan päävalmentajana, vakuuttaa hän iloitsevansa samalla tavalla onnistumisista myös kiinalaisten vasta-alkajien kanssa.

– Loppupeleissä valmennushomma on samanlaista vähän alemmallakin tasolla: yrittää etsiä niitä keinoja, joilla tapahtuu kehittymistä.

– Tällaisessa projektissa näen joka päivä kehittymistä. Se on tosi motivoivaa, Kojonkoski sanoo.

Reilun 1,4 miljardin asukkaan Kiinalla on suomalaisittain hurjankuuloiset tavoitteet talviurheilun suhteen. Vuonna 2015 maa ilmoitti rakentavansa seitsemässä vuodessa 650 uutta jäähallia ja 800 hiihtokeskusta.

Kiinan tavoitteena on saada talviurheilun pariin 300 miljoonaa kansalaistaan. Mikäli se pääsee edes lähelle, siitä joukosta löytyy varmasti potentiaalisia huippu-urheilijoita yhteen jos toiseenkin talvilajiin tulevina vuosikymmeninä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?