IS löysi mäet jättäneen Janne Ahosen Rukalta – mäkilegenda painaa pitkää päivää hotellihuoneessa 521 - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

IS löysi mäet jättäneen Janne Ahosen Rukalta – mäkilegenda painaa pitkää päivää hotellihuoneessa 521

Janne Ahonen tekee Rukalla pukuvalmistajan töitä yötä myöten.

Janne Ahonen tuntee mäkihyppypuvut.

23.11.2018 10:00

Hotelli Rukahovin huoneen 521 ovi ammotti selällään torstai-iltana yhdeksän maissa. Huone pursusi väkeä niin, että jokaista askelta joutui tarkkaan varomaan.

Joutui siksikin, että lattialla lepäsi uunituoreita mäkihyppypukuja.

– Edessä on torstain ja sunnuntain välinen yö, ja nyt en tarkoita Zonea, yhdistetyn maajoukkueen pukuvalmistaja Janne Ahonen naurahti viitaten Rukan legendaariseen yöravintolaan.

Ahosen ja hänen avustajansa, yhdistetyn entisen arvokisaedustajan Jouni Kaitaisen seurana olivat Rukalla maailmancupia kansallisessa ryhmässä kilpailevat Perttu Reponen, Atte Kettunen, Otto Niittykoski ja maajoukkuetta cupin avauksessa edustava Ville Karhumaa.

– Kaikille pojille on tullut tänne ihan uudet puvut, joita nyt säädetään kuntoon. Perjantain treenien jälkeen katsotaan hyppyvideot ja otetaan poikien palaute ja tehdään tarvittavat korjaukset, Ahonen sanoi ompelukoneensa ääressä.

A-maajoukkueen terävä kärki on saanut Ahosen pukuja jo aiemmin. Osa sai vielä Rukalle uuden, jota harjoituskokemusten mukaan säädetään.

Liian löysän puvun saumat avataan ja asu ommellaan tiukemmaksi, liian tiukkaa pukua vastaavasti löysennetään.

Pöydällä oli myös laite, jolla mitataan mäkipukukankaan ilmavirtaläpäisy, joka on tarkkaan säännöissä määrätty.

Janne Ahonen painaa pitkää päivää.

Ahonen kertoi, ettei sentään aio valvoa vuorokausia yhtä mittaa.

– Jos kaikki menee putkeen, olen valmis puolenyön aikaan. Mutta kun lauantaina aletaan kilpailla, kaiken on oltava viimeisen päälle valmista.

– Tämä työ on siis luonteeltaan sellaista, että se on valmista, kun se on valmista, eikä kelloon katsella.

Hyppypuvun tulee olla sekä sääntöjen mukainen eli käytännössä riittävän tiukka että kilpailukykyinen. Tämä on mäkihypyn materiaalipuolen vaikein yhtälö – marginaalietuja haetaan koko ajan.

– Mäkihyppääjänä olin maajoukkuekoneistossa itse asiassa pienemmässä roolissa kuin nyt, kun vastuullani on monien nuorten kaverien menestyminen.

– Haluan tehdä pojille kilpailukykyiset puvut, joille varustetarkastus näyttää vihreää valoa, nykyään ainoana kotimaisena valmistajana toimiva mäkilegenda totesi.

Ahonen tuli jo aktiiviaikojensa loistovuosina tunnetuksi hyppääjänä, joka valmisti itse sotisopansa. Hän katsoo kehittyneensä ompelijana huimasti niistä päivistä.

– Silloinkin menestyin niillä puvuilla eli olin ajan hermolla mutta teknisesti olen nykyään paljon parempi. Kun näitä elannokseen myyntiin tekee, on tärkeää tehdä näyttävää jälkeä.

– Työnä tämä on hauskaa ja parhaimmillaan sopivasti paineenalaistakin.

Maajoukkue luottaa Janne Ahosen osaamiseen.

Kaudenalusaika on pahinta hoppua, sillä kullekin urheilijalle pitää valmistaa useita pukuja.

– Olen huomannut, etten ole parhaimmillani silloin, kun ei ole mikään kiire ja saisi rauhassa tehdä. Ikään kuin odotan sitä, että kiire alkaa vähän painaa, ja johan alkaa tapahtua, Ahonen kuvasi usean luovan ammatin harjoittajan työfilosofiaa.

– Kun urheilijana ei enää ole tavoitteita, niin nyt tavoite on saada nähdä, miten minun valmistamillani puvuilla vielä menestytään, mäkiviikon viisinkertainen voittaja sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?