Mäkihyppy

Suomen mäkihypyn ilouutinen sai vastustajatkin riemuitsemaan – avauskisa toi enemmän pisteitä kuin koko viime kausi!

Julkaistu:

Mäkihyppy
Päävalmentaja Lauri Hakolan mukaan Antti Aallon huippuonnistuminen ei ollut yksittäinen suonenveto.
Vielä kymmenen vuotta sitten ei olisi tullut kuuloonkaan hehkuttaa suomalaishyppääjän seitsemättä sijaa lähes sensaatiomaiseksi.

Nyt se on kuitenkin täysin perusteltua.

Antti Aallon, 23, komeat suoritukset sunnuntaina kauden ensimmäisessä henkilökohtaisessa kisassa Puolan Wislassa nostivat takavuosien menestyslajin jälleen kansan huulille.

Edellisen kerran suomalaishyppääjä oli yltänyt kärkikymmenikköön mäkihypyn maailmancupissa lähes kolme vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto oli itse kerännyt ennen tätä urallaan vain 13 maailmancupin pistettä. Nyt pistepotti lähes nelinkertaistui.

– Yllätti kyllä. Antti hyppäsi tosin koko reissun ajan todella hyvin, ettei se sitten enää kisassa niin suuri yllätys ollut. Paitsi ehkä se, että hän pystyi hallitsemaan hermonsa toisella kierroksella, päävalmentaja Lauri Hakola sanoo.

Wislan avausviikonloppu oli myös Hakolan tulikaste pestissään.

Paljon parempaa starttia 38-vuotias ex-hyppääjä ei olisi voinut päävalmentajakaudelleen toivoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin apuvalmentajana toiminut Hakola löi jo nyt itävaltalaisen edeltäjänsä Andreas Mitterin viime kauden saldon: Aalto keräsi seitsemännellä sijallaan 36 maailmancupin pistettä. Viime kaudella koko Suomen joukkue sai kasaan yhteensä vaivaiset 19 pistettä.

– No niin minäkin tuossa laskeskelin. Otetaan nyt kuitenkin ihan rauhassa. Mitterin aloittamalla valmennuslinjalla tässä kuitenkin ollaan, Hakola naurahtaa.

– Tämä antaa kuitenkin boostia ja uskoa tekemiseen.

Pistesaldo oli lähellä kasvaa sunnuntaina vielä lisääkin, mutta Suomen toinen edustaja Jarkko Määttä jäi ensimmäisenä urheilijana ulos toiselta kierrokselta.


Myös muiden maiden edustajat olivat riemuinneet Suomen ja Aallon onnistumisesta Wislassa. Hakola kertoo, että sinivalkoisten värien paluuta kärkikahinoihin on toivottu laajasti.

– Oli hauska huomata, että kaikki olivat aidosti iloisia meidän puolestamme ja tulivat onnittelemaan.

Aallon suorituksen arvoa nostaa entisestään se, että kyse ei ollut mistään ”yhden kierroksen tuulilotosta”. Kiteeläinen oli avauskierroksen jälkeen viidentenä mutta onnistui mainiosti myös tiukassa paikassa toisella hypyllään.

Aalto jäi kolmossijasta lopulta vain 4,6 pisteen päähän. Kisan jälkeen hän puhui varovasti jopa palkintokorokesijoituksesta.

– On se mahdollista jo tämän kauden aikana, Aalto sanoi.

Jo pelkkä palkintokorokesijoituksesta puhuminen nostaa suomalaisten karvat pystyyn.

Edellisen kerran sinivalkoinen lippu on heilunut maailmancupin palkintoseremoniassa tammikuussa 2014 Innsbruckissa. Tuolloin Anssi Koivuranta jysäytti vesisateen ja tuulen sekoittamassa tynkäkisassa jättipaukun ja nousi yllättäen korkeimmalle korokkeelle.

Sitä edeltävä kerta oli niin ikään mäkiviikolla, Oberstdorfissa joulukuussa 2010, jolloin Matti Hautamäki leiskautti toiseksi.

Suomen mäkijoukkueen pisteet maailmancupissa tällä vuosikymmenellä: Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Päävalmentaja Hakola toppuuttelee puheita palkintokorokesijoituksista mutta hänen sanoistaan paistaa kuitenkin pieni tyytyväisyys – täysin aiheesta. Pitkästä aikaa Suomen mäkimaajoukkueen ympärillä on edes ripaus positiivisuutta.

– Antilla ei ollut edes kovin hyvät olosuhteet. Olisihan siinä ollut sinänsä jopa rahkeita parempaankin, Hakola huomauttaa.

– Antin kohdalla olisin kuitenkin tyytyväinen, jos hän pystyisi vakiinnuttamaan tällä kaudella paikkansa toisella kierroksella.

Oliko Wislassa kyse suonenvedosta vai voidaanko tällaisia suorituksia odottaa myös jatkossa?

– Kisa kerrallaan mennään ja edetään rauhassa. Tuo Antin suoritus kuitenkin osoitti, mihin rahkeet riittävät, kun sattuu hyvä päivä, ja mäki istuu kohdalle. Toivotaan, että sattuu muissakin mäissä samanlainen syöttö päälle, Hakola sanoo.

– Ehkä se osoitti, ettei mitään ihmeitä tarvita ja pystymme pärjäämään kunhan perusasiat ovat kunnossa. Paljonhan se on korvienkin välistä kiinni.

Laarin pohjilta

Kun Hakola nimettiin keväällä maajoukkueen päävalmentajaksi, hän oli käytännössä ainoa ehdokas. Kaiken vetovoimansa menettänyttä pestiä ei laitettu edes yleiseen hakuun vaan resurssipulassa rypevän maajoukkueen kakkosluotsia pyydettiin venymään hieman isompaan rooliin.

Hakola harkitsi pitkään ennen kuin vastaanotti haastavan ja viime vuosina varsin epäkiitolliseksi osoittautuneen pestin.

Hän haluaa luoda Suomen mäkihyppyyn pitkäjänteisyyttä eikä tavoittele pikavoittoja.


Heti ensi töikseen Hakola teki tietoisen valinnan kesäharjoittelussa. Harjoitusmääriä nostettiin merkittävästi, jotta pohjat saatiin kuntoon.

Esimerkiksi hyppymäärä tuplattiin edelliskesän 300:sta 600:een.

– Keväällä satsattiin tietoisesti kovaan harjoitteluun eikä herkistelty kisoihin. Pidin aika realistisena, että kuntokäyrä nousee talvea kohti ja pysyy toivottavasti yllä.

– Muun muassa Antti (Aalto) onnistui tämän harjoituskauden aikana parantamaan tasaisesti useita eri ominaisuuksia.

Kokki, huoltaja, räätäli...

Mäkimaajoukkueen arki on kaikkea muuta kuin loisteliasta. Viime vuosien surkeasta menestyksestä johtuen rahat ovat todella tiukoilla.

A-maajoukkue harjoitteli kesän yhdessä Kai Kovaljeffin vetämän B-ryhmän kanssa. Joukko käsitti yhdeksän urheilijaa.

Apukädet ovat olleet välillä arjessa vähissä. Suksihuoltaja on mäkimaajoukkueen mukana vain talven kisakaudella. Fysioterapeutti on puolestaan varaa palkata vain silloin tällöin yksittäisille päiville.

Valmennustehtäviensä ohella Hakola kertoo muun muassa järjestelleensä matkoja, hoitaneensa osaksi joukkueen terveydenhuoltoa ja huolehtineensa välineistä. Myös pukujen ompeleminen on kuulunut työtehtäviin.

– Kesäleireillä minut tunnettiin ”valefysiona”. Olen osaamiseni rajoissa yrittänyt hieroa ja muuta sellaista. Olen minä pojille ruokaakin laittanut. Kokkausvastuu on kiertänyt luontevasti leireillä.

– Emme ole kuitenkaan joutuneet tinkimään perusharjoittelusta. Se on kuitenkin tämän nuoren porukan tärkein tehtävä.

Maailmancupin 1. henkilökohtainen kilpailu, Wisla Puola HS134

1. Jevgeni Klimov, Venäjä 263,4 pistettä
2. Stephan Leyhe, Saksa 256,7
3. Ryoyu Kobayashi, Japani 255,6
4, Kamil Stoch, Puola 255,3
5. Timi Zajc, Slovenia 253,4
6. Piotr Zyla, Puola 251,3
7. Antti Aalto, Suomi 251,0
8. Dawid Kubacki, Puola 250,6
9. Karl Geiger, Saksa 249,5
10. Johann Andre Forfang, Norja 249,3

... 31. Jarkko Määttä, Suomi

Seuraavat maailmancupin kilpailut hypätään Kuusamon Rukalla tulevana viikonloppuna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt