Mäkihyppy

Valmentajalegenda Hannu Lepistö lataa suorat sanat Mika Kojonkosken Kiinan projektista – ”Kun he tajuavat, ettei tästä mitään tule...”

Julkaistu:

Mäkihyppy
Valmentajalegenda Hannu Lepistö tyrmää mäkihypyn Kiina-projektin.
Mäkihyppyhistorian suurvalmentajiin kuuluva Hannu Lepistö, 72, ei ole viskonut lakkia ilmaan, kun on lukenut valmentajakollegansa Mika Kojonkosken Kiina-projektista.

Erityisesti Lepistöä ovat häirinneet puheet ”vuoden 2022 Pekingin olympiakisoista”, kun kyse on 15–16-vuotiaista aloittelijoista.

– Kun mietin Kojonkosken asemaa Suomen huippu-urheilussa, pidän aika touhuna, että hän on tuossa mukana ja puhuu tuollaisia, Lepistö täräytti pitkään mm. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköä johtaneesta Kojonkoskesta.

Lepistö valmensi urallaan kahdesti Suomen maajoukkuetta ja lisäksi Itävaltaa, Italiaa ja Puolaa. Kymmenien arvokisamitalien miehen henkilökohtaisia valmennettavia olivat Jari Puikkonen ja Adam Malysz.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konkarin näkemys ei yllätä, sillä monien kokeneiden suomalaisten mäki-ihmisten mielipide on sama: Kiina-projekti nähdään pilvilinnan ja kylmän rahastuksen cocktailiksi.

– Olen kiinalaistenkin huippu-urheiluymmärrykseen pettynyt, jos tästä jotain olympiatasoa haihatellaan, Lepistö totesi.

Hän muistuttaa, että 15–16-vuotiaan mäkihyppääjän tulee olla jo melko valmis paketti, jos kansainvälinen taso kiinnostaa.

– Mäkihyppy on varhaisen erikoistumisen laji, ja se aloitetaan tyypillisesti jopa alle 10-vuotiaana. Sitten aikaisin aloittaneista valikoituvat lahjakkuudet. Tällä Kiina-logiikalla homma ei ole koskaan toiminut.

Lepistö on huolissaan Kuopioon tulevista pojista.

– Kun he tajuavat, ettei tästä mitään tule, se on kova paikka vieraassa kulttuurissa kaukana kotoa. Jos tätä lajia Kiinaan halutaan, sieltä se pitäisi aloittaa eikä raahata lapsia maapallon toiselle puolelle.

Tämänhetkisten sääntöjen mukaan kiinalaisen mieshyppääjän esiintyminen kotiolympiakisoissa 2022 ei ole itsestäänselvyys. Olympiastatus vaatii pistetason suoritusta maailman- tai Continental-cupissa.

– Utopistinen ajatus, Lepistö kuittaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt