Mäkihyppy

Mika Kojonkoski yrittää taikoa kiinalaisista aloittelijoista olympiahyppääjiä Pohjois-Savossa – tässä projektissa ei raha paina!

Julkaistu:

Mäkihyppy
Mika Kojonkoski yrittää tehdä kiinalaisista vasta-alkajista olympiaedustajia 3,5 vuodessa.
Jiā yóu! Jiā yóu!

Kiinankieliset kannustushuudot kaikuivat siilinjärveläisen kylpylähotellin Kunnonpaikan edustalla torstai-iltana.

Mika Kojonkosken johtama nuorten kiinalaisten mäkihyppääjien ryhmä esitteli taitojaan suomalaiselle medialle hyppimällä Saksasta hankitusta K4-mäestä.

(Hyppyjä nähtävissä yllä olevalla videolla.)

Tästä pikkuruisesta alusta nuorten pitäisi kovaa vauhtia kehittyä koviksi tekijöiksi. Parhaiden ei silloin ainoastaan pitäisi pystyä hyppäämään suurmäestä, vaan päästä niin pitkälle, että he pääsisivät osallistumaan Pekingin talviolympialaisiin vuonna 2022.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se, että kolmessa ja puolessa vuodessa tehdään huippu-urheilijoita uuteen lajiin, on varmasti kaikkien järkevien ihmisten mielestä mahdotonta. Meidän mielestämme se on mahdollista, Kojonkoski sanoi.

Kojonkoski, 55, on valmentanut pitkällä urallaan Itävallan, Suomen ja Norjan mäkimaajoukkueita. Viimeksi hän toimi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana.

Kovaa kritiikkiä huippu-urheilupomona saanut Kojonkoski jätti työnsä Olympiakomiteassa viime kesänä. Hän oli alun perin suunnittelut vetävänsä henkeä, katselevansa maailmaa, lukevansa kirjoja ja pohtivansa rauhassa seuraava liikettä.

Keväällä tapahtui kuitenkin jotain, joka muutti suunnitelmat täysin. Kojonkoski kävi puhumassa joukolle kiinalaisia virkamiehiä ja sijoittajia. Luento vakuutti kuulijat, jotka halusivat palkata Kojonkosken kehittämään kiinalaista mäkihyppyä.


Pari vuosikymmentä reissutöitä tehnyt Kojonkoski ei kuitenkaan enää halunnut lähteä kotikaupungistaan Kuopiosta. Niinpä kiinalaiset lähettivät Savoon 24 urheilijan ja viiden taustahenkilön joukkueen Kojonkosken koulittavaksi.

Tulevien mäkihyppääjien ikähaarukka on 14–19 vuotta. Urheilijoista 11 on naisia ja 13 miehiä. He saapuivat Suomeen viime viikonloppuna, ja Kojonkosken mukaan vain viisi heistä oli nähnyt lunta aikaisemmin.

Ennen urheilijoiden Suomeen tuloa Kojonkoski kävi kesällä kahdesti Kiinassa valitsemassa tulevat suojattinsa. Valinnanvaraa riitti, sillä hänelle tarjoittiin 20 000 nuorta urheilijaa, joista Kojonkoski testasi yhdessä Janne Ylijärven kanssa noin tuhatta.

– Pystyimme siellä arvioimaan kehonrakennetta, joka on mäkihypyn kannalta erittäin tärkeä, yleistaitavuutta ja nopeusvoimaa.

Testeissä ei pystytty tutkimaan nuorten urheilijoiden motivaatiota, rohkeutta tai kykyä ylittää itsensä. Ne selviävät vasta Suomessa

– Kiinalaisilta taustoilta kysyin, että mites tää motivaatio. He sanoivat, että ei sellaista tarvitse testata. Kun valtio on päättänyt, että sä lähdet, niin silloin sä lähdet. Se on puolileikillisesti näin, Kojonkoski sanoi.


18-vuotias hyppääjänalku Yixin Lu vakuutti kuitenkin urheilevansa omasta halustaan. Skeittaamista aikaisemmin harrastanut Lu innostui pyrkimään mäkihyppääjäksi nähtyään Eddie Edwardsista kertovan elokuvan Eddie the Eagle.

– Eddie oli niin intohimoinen ja periksiantamaton. Hänen esimerkkinsä innosti minua.

Lu on kotoisin Länsi-Kiinassa sijaitsevasta Xinjiangin maakunnasta. Lu kertoi perheensä olleen kovin ylpeä, kun hän tuli valituksi lähtemään Suomeen.

– Unelmoin olympiamitaleista, tietenkin.

– Suomessa on hyvin mukavaa. Ruokakin menettelee.

Suurprojektilla isot resurssit

Kojonkoskella on Kiina-projektissaan käytössä jättimaan resurssit. Hän on voinut palkata valmennustiimiinsä kahdeksan suomalaista osaajaa ja hankkia suuren joukkueen tarvitsemat varusteet.

– Pelkästään suksia on 110 paria, kertoo joukkueen materian kehittämisestä vastaava olympiamitalisti Janne Happonen.

Myös testaukseen ja kehittämiseen riittää resursseja.

– Voimme esimerkiksi mennä Tukholman tuulitunneliin viikoksi tai kahdeksi, Kojonkoski sanoi.


Kiinalaiset asuvat ja ruokailevat tällä hetkellä Kunnonpaikassa, jonka toimitusjohtaja Timo Juurakko näkisi mielellään ryhmän viihtyvän hotellissa koko 3,5 vuoden ajan.

Paljonko kaikki maksaa? Sitä Kojonkoski ei halua paljastaa, mutta kertoo, että saa kaiken tarvitsemansa järkevissä rajoissa.

– Tämä on tällainen tyypillinen puolipoliitikon vastaus, johon nyt pystyn.

Yleisen elämänkokemuksen perusteella Kojonkosken käytössä oleva budjetti on vähintään kuusinumeroinen, hyvin mahdollisesti jopa seitsennumeroinen.

Kiinalaisten lisäksi rahasta hyötyy myös suomalainen mäkihyppy. Maajoukkueen päävalmentaja Lauri Hakola iloitsee siitä, että Kuopioon syntyy vahva valmentajayhteisö.

Lisäksi uudet käyttäjät kaupungin mäkiin ovat enemmän kuin tervetulleita.

– Näin on helpompi perustella olosuhteiden ylläpitoa ja kehittämistä tällä alueella, Hakola sanoi.

Kojonkosken tiimi

Pekka Niemelä, Janne Happonen, Janne Ylijärvi, Iisakki Nevala, Matti Herola, Antti Heinänen, Kati Koponen ja Rene Kojonkoski.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Syksyllä havaittu radio­­aktiivinen päästö saattoi olla peräisin luultua pahemmasta INES 5 -tason turmasta
   Ulkomaat
  3. AFP: R&B-laulaja Chris Brown vapautettu ilman syytettä Ranskassa – väitettiin syyllistyneen raiskaukseen
   Viihde
  4. Huumeparoni El Chapon puolustus­asianajajan matalalla äänellä lausumat sanat käynnistivät spekulaatiot: ”Se olisi ennenkuulumatonta”
   Ulkomaat
  5. Nuorten MM-kultamitalisti loukkaantui pahannäköisesti SM-liigassa – Jukka Rautakorvella selvä näkemys tilanteesta
   SM-liiga
  6. Tunti sitten
  7. Lottoaja oli lunastamassa voittoaan, kun hänellä välähti – voittokuvasta tuli somehitti: ”Olen yllättynyt, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä”
   Viihde
  8. Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi
   Ulkomaat
  9. Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”
   Kotimaa
  10. Kuvat ja video: Osa Niagaran putouksista jäätyi paukkupakkasissa – maisema kuin Disneyn sadusta
   Ulkomaat
  11. Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin
   Politiikka
  12. 2 tuntia sitten
  13. Olli Herman bongasi uuden rakkaansa sosiaalisesta mediasta: Tällaiset olivat rokkikukon ja ”kakkukaunottaren” ensitreffit
   Viihde
  14. Näytä lisää