Mäkihyppy

Toni Niemisen valmentama mäkihyppääjä loukkaantui pahassa kaatumisessa – hyppyrin nokalla odotti vaarallinen yllätys

Julkaistu:

Mäkihyppy
Naismäkihyppääjä Julia Kykkänen koki kauhunhetkiä heinäkuun alussa Vuokatissa.
Suomalaisen naismäkihypyn soihdunkantaja Julia Kykkänen, 24, joutui tinkimään radikaalisti kesäharjoitussuunnitelmastaan. Lahtelaisurheilija kertoo nyt IS:lle, että hän kaatui pahasti Vuokatin mäessä heinäkuun alussa.

– Siinä rytäkässä rystyseni lähti sijoiltaan ja kämmenluuni meni sirpaleiksi. Treenisuunnitemaani tuli 7–8 viikon tauko, ja osittain siksi, että minun oli odotettava noin kaksi viikkoa leikkaukseen pääsyä, Kykkänen sanoo.

Tapaturman sattuessa paikalla oli myös Kykkäsen tuore valmentaja, vuoden 1992 olympiavoittaja Toni Nieminen. Hänen mukaansa Kykkäsen kaatumisen aiheutti ”hyppyrin keulan kasteluongelmat”

– Keulalle oli liiallisen kastelun seurauksena syntynyt oikein kunnon lammikko, johon Julia sitten asiasta mitään tietämättömänä laski. Ja sieltä hän sitten jysähti mahalleen kumpuun, Nieminen, 43, selvittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tilanteessa olisi voinut todella pahasti. Vaarana oli, että Julia olisi kaatunut jo hyppyrin keulalla, ja silloin olisi ollut rumaa jälkeä tiedossa. Nyt hän taitavana hyppääjänä reagoi loistavasti tilanteeseen ja pysyi pystyssä sentään kummulle asti.

Maailmancupissa palkintopallillakin nähty Kykkänen sanoo suksiensa pysähtyneen keulalla kuin seinään.

– Ei siinä ollut mitään ihmeitä tehtävissä, Sain onneksi tehtyä hieman hyppyä, eikä itse asiassa hakenut kaukaa, että olisi päässyt jaloillani alas. Aika kuitenkin loppui kesken, ja sitten ei muuta kuin kädet eteen ja silmät kiinni, Kykkänen ruotii.

– Tilanne totta kai säikäytti, mutta onneksi ei käynyt pahemmin. Huomasin heti ylös noustuani, että käteni on mennyt rikki. Ei siinä sitten muuta kuin kamat kantoon ja kohti lääkäriä.

Vaikka kaatuminen ei johtunut Kykkäsestä itsestään, hän ei ainakaan enää tällä hetkellä ole katkera mistään tai kenellekään.

– Näitä kaatumisia mäkihypyssä aina välillä sattuu. Se kuuluu lajin luonteeseen, Kykkänen korostaa.

– Käteni leikkausajankohdan pitkittyminen johtui siitä että heinäkuun alussa miltei kaikki potentiaaliset kirurgit olivat lomilla. Nyt mulla on taas kaikki hyvin, ja pystyn jo harjoittelemaan täysipainoisesti. Treenasin myös toipumisjakson aikana, oikeastaan vain hyppytreenit jäivät väliin.

Kykkänen sanoo olevansa tyytyväinen yhteistyöhön Niemisen kanssa. Hänen valmennustiimiinsä kuuluu edelleen myös Kimmo-isä.

– Toni on melkoinen energiapommi, joka tuo valtavasti hyvää fiilistä treeneihin. Jo pelkästään Tonin näkeminen tuo virtaa, Kykkänen linjaa.

– Toni on tuonut harjoitteluuni omia hyviä näkemyksiään. Uskon, että kehitystä tapahtuu ensi kaudella.

Kykkäsen tarkoituksena on kokeilla hyppykuntoaan lokakuun alussa Klingenthalissa järjestettävässä kesä-gp:ssä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt