Mäkihyppy

Raju maanjäristys keskellä yötä herätti Janne Väätäisen saarella Japanissa: ”Tuntui, että putoaa maan sisään”

Julkaistu:

Mäkihyppy
Pitkään Japanissa asunut mäkihyppyvalmentaja on tottunut maanjäristyksiin. Tuorein kokemus oli pelottavin, johon hän on siellä joutunut.
Japanissa työkseen jo kahdeksan vuotta mäkihyppääjiä valmentanut Janne Väätäinen, 43, koki elämänsä herätyksen keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Hänen kotikaupunkinsa Sapporo sijaitsee Hokkaidon saarella, joka vavahteli noin 7 magnitudin eli erittäin voimakkaan maanjäristyksen kourissa. Järistyksen keskipiste sijaitsi Sapporosta noin 70 kilometrin päässä Atsuman kaupungissa.

– Kyllä se mukavasti herätti, ja jostain syystä jäi kellonaikakin mieleen: 3.09. Olen täällä tottunut järistyksiin, mutta nyt tuntui kuin putoaisi maan sisään. Se oli sellainen muutaman sekunnin valtava rysäys, Väätäinen kuvaili Ilta-Sanomille puhelimitse Sapporosta.

Suurkaupunki selvisi tähänastisten tietojen mukaan Hokkaidolla parikymmentä ihmistä surmanneesta, miljoonilta sähköt katkaisseesta ja massiivisia maanvyöryjä aiheuttaneesta luonnonilmiöstä melko vähällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Asun täkäläisen vaimoni kanssa omakotitalossa, joka ei kärsinyt minkäänlaisia vaurioita. Edes yhtään astiaa ei mennyt hajalle. Nyt olemme vaimoni isän 36. kerroksessa sijaitsevassa kaupunkiasunnossa ja sama juttu täällä.

Väätäinen kertoo, että rakennusten kyky sietää maanjäristyksiä ei ole sattumaa.

– Laki määrää ottamaan maanjäristysuhan huomioon rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa. Kun rautalangasta asian vääntää, niin rakennukset makaavat ikään kuin vaimentimien päällä, Väätäinen kuvaili.

Väätäinen on muista Japanissa tutuista luonnonilmiöistä kokenut Okinawan saarella taifuunin.

– Sehän tuntui suomalaisesta vaan eksoottiselta. Mutta viimeöinen oli ilman muuta pelottavin kokemukseni täällä.

Suomen mäkipäävalmentajan työtä 2008–2010 hoitanut Väätäinen, entinen olympiatason hyppääjä, rekrytoitiin vuosikymmenen taitteessa Sapporoon Team Tsuchiyan eli samannimisen teollisuusyrityksen sponsoroiman tallin päävalmentajaksi.

Tällä hetkellä hän valmentaa yhtä naista ja kolmea miestä, joista yksi on jo 46-vuotias lajilegenda, kahdeksat olympiakisat hypännyt Noriaki Kasai. Hän sanoi viime talvena aikovansa hypätä vielä 9. kisansa Pekingissä 2022.

– Nyt hänen energiaansa on jo usean vuoden ajan syönyt oma yritystoiminta niin vahvasti, että esimerkiksi tänä kesänä hyppääminen oli aika heikkoa. Mutta tallin 21-vuotias kaveri Ryoyu Kobayashi on japanilaisen mäkihypyn suuri tulevaisuuden lupaus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt