Mäkihyppy

Valvontakameran kuva paljastaa – nuoriso kiipeilee vaarallisesti Matti Nykäsen hyppyrimäen kaiteella 50 metrissä

Julkaistu:

mäkihyppytorni
Paikalliset nuoret viettävät kesäöitä Laajavuoren suurmäessä. Tornissa temppuilu on hengenvaarallista.
Jyväskyläläisiä nuoria on tänä kesänä villinnyt vaarallinen ilmiö. Paikallinen nuoriso kiipeilee Laajavuoren mäkihyppystadionilla sijaitsevan Matti Nykäsen suurmäen torniin yöaikaan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Pahimmillaan nuoret asettavat itsensä hengenvaaraan kiipeilemällä hyppytornin kaiteilla. Pudotusta tornin huipulta maahan on noin 50 metriä. Päästäkseen torniin nuoret joutuvat kiipeämään kieltomerkin yli.

– Tämä on todella huolestuttavaa. Maallikkokin ymmärtää, ettei siinä hyvin käy, jos sieltä putoaa, Jyväskylän hiihtoseuran puheenjohtaja Pasi Sajasalo sanoo Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sajasalon mukaan nuorten torniin kiipeileminen on valvontakamerakuvien perusteella lähes jokaöistä. Sadepäivät pitävät useasti nuorison poissa tornilta.

– Kyllä siellä melkein aina joku pyörii. Tämä on meidän vitsaus Jyväskylässä, Sajasalo kommentoi.

Hiihtoseuran väki on seurannut nuorison toimintaa valvontakamerakuvista. Sajasalon mukaan nuoret alkavat kokoontua paikalle lähes heti, kun torni suljetaan kello 22.30 ja viihtyvät siellä aina aamukolmeen tai -neljään asti.

Nuoret laskevat Sajasalon mukaan myös mäkeä alas. Posliinista valmistettu vauhdinottolatu muuttuu aamukasteessa yhtä liukkaaksi kuin jää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaiteilla kiipeilyn ja mäen laskemisen lisäksi vaaran paikan aiheuttavat teräksiset huoltoportaat, joita pitkin nuoret kapuavat torniin. Portaissa on paljon vaarallisia ulokkeita, joihin itsensä voi satuttaa kompastuessa.

Päihteitä ja roskaamista

Erityisen vaarallista nuorten toiminnasta tekee se, että illanvietossa kuluu usein päihteitä.

– Siellä on pussikaljan kiskomista ja yrttitupakan polttelua, Sajasalo kertoo.

Nuoriso jättää jälkeensä myös valitettavan paljon roskaa. He heittelevät romua tornista alas.

Vaivaa hiihtoseuralaisille aiheuttavat nuorten vauhdinottoladulle heittämät roskat.

– Joudumme keräämään kaiken romun pois käsin. Se on aika tarkkaa toimintaa. Sieltä on löytynyt pullonkorkkeja ja hiekkaa, Sajasalo valittelee.

Tonnien lasku

Ilkivalta ei ole rajoittunut vain roskaamiseen. Nuoriso hajottaa tornilla myös paikkoja.

Viimeisimpänä suurena ilkivallantekona Sajasalo kertoo hajotetut jäähdytysputket. Syksyisin ja keväisin vauhdinottoladun kylmentämiseen tarkoitettu järjestelmä rikottiin potkimalla se hajalle.

Sajasalon arvion mukaan kaupungille koituu järjestelmän tuhoutumisesta tuhansien eurojen lasku.

Matti Nykäsen suurmäen torni on ollut tänä kesänä avoinna yleisölle näköalatornina. Hyppyrimäki on käytössä myös kesäharjoittelussa.

Torneissa kuolemantapauksia

Kesäkuussa 27-vuotias mies kuoli pudottuaan Pohjois-Savon Tervossa sijaitsevasta Tervamäen näköalatornista. Hän oli kiivennyt torniin kolmen ystävänsä kanssa yöaikaan.

Mies horjahti 130-senttisellä kaiteella istuessaan ja putosi lähes 20 metrin matkan maahan. Mies kuoli putoamisessa saamiinsa vammoihin ambulanssissa.

Vuonna 2015 16-vuotias tyttö kuoli ja kaksi nuorta tyttöä loukkaantui hyppyrimäessä sattuneessa onnettomuudessa Helsingin Herttoniemessä.

Onnettomuus tapahtui, kun tytöt laskivat mäkeä istualtaan alastulorinteeseen viritettyä teräsvaijeria päin. He eivät olleet huomanneet vaijerista kertovia varoituskylttejä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt