Mäkihyppy

Kommentti: Harri Ollin tyhjä katse oikeussalissa kertoi kaiken – jättimäinen maksutaakka painaa entisen mäkikotkan monttuun

Julkaistu:

Mäkihyppy
Entinen mäkihyppytoivo Harri Olli yrittää pelastaa itsensä toivottomasta tilanteesta, kirjoittaa Jelena Leppänen.
Kaikki lienevät samaa mieltä, että Harri Ollin ja Hiihtoliiton sopimuskiista on paisunut jo lähes absurdeihin mittasuhteisiin.

Viimeisimpiä käänteitä selvitetään parhaillaan käräjäoikeudessa, mutta sinne asti ei olisi koskaan pitänyt mennä. Jostain syystä niin kävi, mikä koitunee 33-vuotiaalle Ollille äärimmäisen kalliiksi.

Käytännössä jutussa on kyse pari vuotta sitten alkaneesta sopimuskiistasta. Hiihtoliitto sai Falunin MM-kisojen (2015) aikaan selville, että maajoukkueurheilija Ollilla oli henkilökohtainen yhteistyösopimus ulkomaalaisen rahapeliyhtiön kanssa.

Liiton ja hyppääjän välisessä urheilijasopimuksessa kielletään yhteistyö Hiihtoliiton suursponsorin Veikkauksen kilpailijoiden kanssa. Olli lupasi lopettaa yhteistyön, kun Hiihtoliitto oli huomauttanut asiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2016 Olli esiintyi kuitenkin saman rahapeliyhtiön humoristisilla videoilla, tosin sanojensa mukaan ilman voimassa olevaa yhteistyösopimusta.


Yllä olevalla videolla Harri Olli puhui tiedotustilaisuudessaan. Tilaisuus järjestettiin syyskuussa 2016.

Liitto huomautti asiasta jälleen ja vaati Ollia poistamaan YouTubessa julkaistut videot. Urheilija järjesti tiedotustilaisuuden, jossa hän arvosteli rajuin sanakääntein Hiihtoliiton toimintaa.

Sen jälkeen liitto purki Ollin urheilijasopimuksen, mikä tarkoitti, ettei takavuosien huippulupauksella ollut enää mitään asiaa maajoukkuetoimintaan tai kansainvälisiin kilpailuihin.

Olli haastoi oikeuteen

Ratkaisusta suivaantunut Olli haastoi Hiihtoliiton oikeuteen. Osapuolet sopivat tuolloin, että asia ratkaistaisiin välimiesmenettelyllä. Välimiesmenettelyssä kiistan ratkaisee julkisen tuomioistuimen ja tuomarin sijaan yksityinen, osapuolten valitsema välimies.

Samalla sovittiin, että häviäjä maksaisi kaikkien osapuolten oikeudenkäyntikulut ja välimiehen palkkion.

Välimiestuomio meni Hiihtoliiton eduksi. Ollille kertyi maksettavaa kaikkiaan lähes 80 000 euroa. Lopputulos ja maksutaakka olivat mäkihyppääjälle järkytys. Olli tarttui oljenkorteen, joka ei ollut edes mikään varsinainen oljenkorsi, vaan pikemminkin epätoivoinen yritys.

Olli kyseenalaisti välimies Timo Ojalan riippumattomuuden ja koki, ettei Ojalan aiemmasta toiminnasta välimiesoikeudenkäynneissä ollut kerrottu tarpeeksi.

Nyt mäkikotka hakee välitystuomion kumoamista. Taustalla on yritys saada massiivisia kuluja pienemmiksi.

Pienet mahdollisuudet

Asiaa tuntevien lainoppineiden mukaan tapauksen pitäisi olla päivänselvä. Jos ihmeitä ei tapahdu, Ollin hätähuuto kaikuu tyhjyyteen. Maksutaakka kasvaa entisestään, kun 80 000 euron päälle tulevat vielä käräjäoikeuden kulut.

Asetelman tuntuvat tietävän molemmat osapuolet. Ennen käsittelyä Helsingin käräjäoikeuden käytävillä käveli leppoisan ja hyväntuulisen näköinen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala. Ollin ja hänen asianajajansa Teppo Laineen tunnelmat olivat selvästi synkemmät.

Olli sanoi puheenvuoronsa aikana kuulleensa jälkeenpäin Ojalan mahdollisesta jääviydestä, muttei vaikuttanut itsekään olevan täysin varma asiastaan. Urheilija haki sanojaan ja vaikutti eksyneeltä vastaillessaan edustajansa kysymyksiin.

Jotain kanteen läpimenomahdollisuuksista kertonee sekin, etteivät Hiihtoliiton edustajat vaivautuneet esittämään vaisulle mäkikotkalle vastakysymyksiä.

Jollain sairaalla tavalla tilanteen surullisuutta alleviivaa Ollin puheenvuoroa edeltänyt ”episodi”. Ollia edustava Laine pyysi puhemieheltä pientä taukoa vedoten ruokamyrkytyksestä tulleeseen vatsatautiin.

Olli on herättänyt värikkäällä mäkiurallaan tunteita laidasta laitaan. Riitoja ja töppäyksiä on riittänyt. Nyt jäljellä on enää väsymys ja toivo, että joku päivä takavuosien huippulupauksen kujanjuoksu oikeasti päättyy.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt