Mäkihyppy

Matti Nykäsen uroteosta 30 vuotta – kuuluisaa hyppypaikkaa uhkaa kurja kohtalo: ”Perinne tahrataan”

Julkaistu:

Mäkihyppy
Vaikka Calgary voittaisi vuoden 2026 olympiaisännyyden, mäkeä ei enää hypätä legendaarisella kisapaikalla.
Suomi voitti Calgaryn talviolympialaisissa 1988 yhteensä seitsemän mitalia: neljä kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssia.

Kolmesta näistä oli vastuussa Matti Nykänen, joka voitti suvereenisti suurmäen ja normaalimäen sekä toimi joukkuemäen kultaa saavuttaneen nelikon vahvimpana lenkkinä.


Nykäsen leiskautukset ovat piirtyneet kansakunnan urheilumuistoihin pysyvästi, mutta valitettavasti pieni palanen noista muistoista siirtyy pian historiaan.

Calgaryn ikoniset Winsportin hyppyrimäet ovat hajoamispisteessä, eikä niissä hypätä enää olympiahyppyjä – ei, vaikka Calgary voittaisi vuoden 2026 olympiaisännyyden.
CBC:n mukaan kaksi suurinta hyppyrimäkeä on jo suljettu, ja kolme muuta suljetaan syksyn aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ne ovat hajoamaisillaan. Tuomareiden torni on romahtamassa, samoin portaat. Pitäisi tehdä kaikkea mahdollista pienistä korjaustöistä suuriin remontteihin, jotta hyppyrit täyttäisivät modernit standardit. Pääsymaksuilla ei pystytä kattamaan korjauksia, alueesta vastaava Mike Tanner kertoi CBC:lle.


Hyppyrimäkien ylläpito maksaa noin 500 000 dollaria (noin 330 000 euroa) vuodessa, ja käyttäjien määrä on vähentynyt jatkuvasti. Tilanne on ollut selvillä jo pitkän aikaa, sillä hyppyrimäkiä ei ole edes listattu Calgaryn isännyyshakemukseen.

Kansainvälinen olympiakomitea on suositellut, että mäkihyppy järjestettäisiin Whistlerissä, joka toimi mäkihypyn estradina myös Vancouverin olympialaisissa 2010.

Kun Winsport suljetaan, koko maassa ovat jäljellä enää Whistlerin hyppyrimäet. Sieltä kuitenkin puuttuu 60-metrinen mäki, joka on tärkeä nuorten harjoittelussa.

Calgaryn-alueen harrastajat ovat pettyneitä sulkemispäätökseen.

– Tämä on ainoa paikka, missä voimme harjoitella. Hyppyrimäkiä oli ennen joka puolella, mutta nyt meillä on enää tämä pieni keidas jäljellä. Laji kuolee Kanadassa, 30 mäkihyppyoppilaan ja aluejoukkueen valmentaja Wesley Savill sanoi CBC:lle.


Myös muut lajit kuten maastohiihto ja ampumahiihto ovat saaneet viime vuosina kenkää Winsportista.

– Tämä asia syö minut sisältä. Olympialaisten perinne tahrataan. Vaikka kyseessä on marginaalilaji, täällä harjoittelevat urheilijat rakastavat sitä. Olisi kamalaa, että se tuhotaan, Savill jatkoi.

Albertan mäkihyppyseura on kyseenalaistanut väitteen, että mäkien vuotuinen ylläpito maksaisi puoli miljoonaa. Kolme vuotta sitten Kanadan olympiakomitea antoi 225 000 dollaria, jotta urheilijat voisivat harjoitella Pyeongchangiin. Nyt rahahanat ovat kiinni.

Yksi hyppytorneista aiotaan säilyttää. Sinne tehdään kesäksi köysirata, ja huipulle asennetaan tietoliikennelaitteita.

Vuoden 2026 talviolympialaisten isäntäkaupunki valitaan ensi vuonna. Calgaryn lisäksi isännyyttä hakevat Sveitsin Sion, Japanin Sapporo, Ruotsin Tukholma, Turkin Erzurum, Itävallan Graz sekä Italian Torino ja Milano (yhteishakemus).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt