Mäkihyppy

Kommentti: Mäkihyppääjien paapominen lopetettava – näin hurjasti yksi maailmancupin piste maksoi Hiihtoliitolle!

Julkaistu:

Mäkihyppy
Mäkihyppyperheen ei kannata rutista resurssivajeesta, kirjoittaa Marko Lempinen.
Suomalaiset mäkihyppääjät saivat kauden 2017–2018 maailmancupissa kasaan yhteensä vaivaiset 19 pistettä, kun taas cupin voittanut Puolan Kamil Stoch keräsi yksinään 1443 pistettä. Mahalasku kävi Suomen hiihtoliitolle kalliiksi.

Hiihtoliitto sijoitti viime kaudella mäkihypyn puhtaaseen kilpailutoimintaan 550 000 euroa. Näin ollen yksi maailmancupin piste maksoi sille peräti miltei 29 000 euroa!

Järjetön summa.

Eikä mäkihyppyperheen ylipäätään kannata rutista resurssien puutteesta – toisin sanoen laittaa menestymättömyyttä sen piikkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiihtoliitto satsasi viime kaudella keskimäärin 70 000–80 000 euroa yhteen maajoukkuehiihtäjään. Mäkihypyssä ja yhdistetyssä oli liiton omankin arvion mukaan kaikkiaan viitisenkymmentä kilpaurheilijaa, joista mäkimaajoukkueeseen kuului vain kourallinen.

Tuosta 550 000 eurosta iso osa meni näiden hyppääjien erilaisiin kuluihin, joten he pääsivät nauttimaan hiihtäjiin verrattuna vähintäänkin kohtuullisista resursseista, jos eivät jopa mainioista.

Kaiken lisäksi mäkihypyssä ja yhdistetyssä oli yhteensä jopa kymmenen liitolta tuloja saavaa valmentajaa – yksi jokaista viittä urheilijaa varten. Tuskin missään muussa lajissa tilanne on näin optimaalinen.

Kultahuumassa totuttiin liian hyvään

On helppo yhtyä olympiavoittaja Toni Niemisen ja monien muiden lajivaikuttajien näkemykseen, jonka mukaan Suomen mäkihypyn suurimmat ongelmat eivät ole resurssivajeessa vaan asenteissa, tekemisen laadussa.

Mäkihyppääjät tottuivat takavuosien kultahuumassa liian hyvään. Mäkiperhe tottui siihen, että Hiihtoliitto kulkee kiltisti sen talutusnuorassa ja maksaa kaikki viulut nurisematta. Juhlahumussa keskittyminen oleelliseen, harjoittelun laatuun ja toiminnan jatkuvuuden kehittämiseen, herpaantui.

Nyt lajiväki maksaa siitä kovaa hintaa – ja aiheesta. Se, että talouspulassa oleva Hiihtoliitto pienentää ensi kaudella juuri mäkihypyn resursseja, on ainoa oikea päätös. Liiton oli jo aika lopettaa lajin paapominen.

Paradoksaalista kyllä, mäkihyppy oli Hiihtoliiton taloudellinen pelastus vielä ainakin viime kaudella. Liito sai kansainvälisistä tv-sopimuksista noin 3,5 miljoonan euron mediarahapotin.

Ylivoimaisesti suurin osa tästä tuotosta tuli Lahdessa ja Rukalla järjestetyistä maailmancupin mäkihyppykisoista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt