Mäkihyppy

Muistatko MTV:n selostajan jättimokan? Antoi väärää tietoa 1,5 miljoonalle suomalaiselle: ”Niin pohjalle ei pääsekään”

Julkaistu:

Mäkihyppy
Jani Uotila selosti MTV:llä mäkihyppyä 15 vuotta. Matkan varrelle mahtuu ainakin yksi läheltä piti -tilanne Keski-Euroopan vuoristotiellä ja yksi hyvin julkinen jättimoka.
Keski-Euroopan mäkiviikko päättyi kaudella 2005–2006 historiallisesti. Suomalaistähti Janne Ahonen ja Tshekin Jakub Janda päätyivät tasapisteisiin, ja ensimmäisen kerran kilpailuformaatin historiassa voitto meni jakoon kahden hyppääjän välillä.

Mäkiviikon huipennusta seurannut suomalaisyleisö ehti kuitenkin pettyä. MTV:n mäkihyppyäänet, selostaja Jani Uotila ja kommentaattori Toni Nieminen julistivat kilpailun jälkeen, kuinka Ahonen ei viimeisen osakilpailun voitostaan huolimatta yltänyt koko mäkiviikon voittoon. 1,5 miljoonalle suomalaiskatsojalla kerrottiin, kuinka Ahonen menetti voiton niukasti Jandalle. Lähetys päättyi ennen kuin Uotila ja Nieminen ehtivät huomata virheensä; Ahonen nousikin voittajaksi Jandan rinnalle.

Virhe ei mennyt ohi suomalaisilta. Myös Ilta-Sanomat kirjoitti siitä 7. tammikuuta 2006 ilmestyneessä lehdessään.

– Selostajat mokasivat kisan lopussa, kuului jutun otsikko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uotila ja Nieminen saivat selitellä laskuvirhettään monissa lehtiartikkeleissa.

Tämä 12 vuoden takainen moka nousee esille, kun MTV:n pitkäaikaiselta urheilutoimittajalta ja selostajalta Jani Uotilalta kysyy uralla sattuneista kommelluksista. Uotila päätti 15 vuotta kestäneen taipaleensa MTV:n mäkihyppyselostajana viikonloppuna päättyneeseen mäkihyppykauteen.

Lajin tv-oikeudet ovat ensi kaudella Ylellä.

– Olin silloin lähes varma, että kulkulupa MTV:lle ei enää toimi, Uotila naurahtaa viitaten kuuluisaan ja paljon kohua herättäneeseen mäkiviikon laskuvirheeseen.

– Puolitoista miljoonaa katsojaa ja sä ilmoitat loppuun, että Janne Ahonen voittaa osakilpailun, mutta ei voita mäkiviikkoa. Niin pohjalle ei pääsekään kuin mikä fiilis mulla silloin oli. Siellä ilotulitukset paukkuivat ja ihmiset juhlivat, ja minä katselen sitä ajatuksissani tietäen, että homma meni ihan munille.

MTV:n pomot suhtautuivat virheeseen kuitenkin ymmärtävästi, ja Uotila aisaparinsa Toni Niemisen kanssa välitti mäkihyppyä suomalaisyleisölle vielä vuosia tuon vuonna 2006 sattuneen tapauksen jälkeen.

Jälkikäteen Uotila on löytänyt kuuluisasta virheestään pienen hopeareunuksenkin: ainakaan virhe ei sattunut sosiaalisen median aikakaudella.

– Iltapäivälehdet soittelivat silloin paikan päälle ja kaikkea, mutta jos silloin olisi ollut Twitter, niin siellä olisi varmasti ollut melkoinen suolaus käynnissä, Uotila sanoo.

Uotila aloitti MTV:n mäkihyppylähetysten selostajana vuonna 2003. 15 vuoteen mäkihyppyselostajana mahtuu pyöreästi tuhat tuntia suoraa tv-lähetystä.

– Fiilis on tietyllä tavalla haikea, mutta tietyllä tavalla on hienoa, kun tämä meni niin mukavasti tasan. Olin selostajana tasan sen ajan, kun MTV:llä oli yksinoikeus mäkihyppyyn ja mäkiviikkoon. Ja kun se aika oli vielä tasan 15 vuotta. Tämä oli hyvä näin.


Kun Uotila aloitti, suomalaiset mäkihyppääjät olivat maailman eliittiä ja menestys näkyi katsojaluvuissakin. Sittemmin laji on Suomessa ollut kovassa negatiivisessa syöksykierteessä, eikä menestystä ole enää tullut.

– Tässä on todellakin nähty kaikki ääripäät, Uotila naurahtaa.

Alkuvuosina huimat katsojaluvut toivat hommaan oman jännityksensä. Ensimmäisiä selostamiaan mäkihyppylähetyksiä Uotila ei edes muista, niin jännittynyt hän silloin oli.

Suomen kansan suosikkilaji herätti etenkin huippuvuosina paljon tunteita. Palautetta on vuosien aikana tullut Uotilallekin.

– Me tavallaan vähän rikoimme sitä totuttua tapaa tehdä tätä perinteistä lajia. Se oli MTV:n tarkoituskin, vähän nuorentaa ja uudistaa. Arvostan toki kaikkia aikaisempia selostajia ja heidän työtään, mutta MTV halusi tehdä selostajan ja kommentaattorin välisestä vuorovaikutuksesta enemmän keskustelunomaista.

– Se ei ihan kaikkia perinteisimpiä jääriä miellyttänyt. Ihmeteltiin, miksi me puhuimme hyppyjen päälle ja miksei me noteerata jokaista hyppyä. Se oli ihan tarkoituksellista, mutta siitä ei alussa tykätty, Uotila muistelee.


Vaikka Uotila jättää mäkihyppyselostajan pestinsä hyvillä mielin, etenkin yhtä asiaa hän tulee kaipaamaan. Tai paremminkin yhtä henkilöä: Toni Niemistä. Kaksikon yhteistyö toimi selostamossa paremmin kuin hyvin. Ja selostuskopin ulkopuolella heistä tuli vuosien varrella hyvät ystävät.

– Aika aikaansa kutakin tuon itse mäkihyppyselostuksen osalta, mutta jään aidosti kaipaamaan reissuja Tonin kanssa. Sitä, kun me ajelimme Keski-Euroopassa ja juttelimme pimeässä autossa vuoristomaisemien vaihtuessa, Uotila sanoo.

– Toni on nähnyt, kun mun poika on kasvanut rippi-ikäiseksi ja mäkin olen nähnyt Tonin lapsien kasvavan.

Uotila ja Nieminen ovat kiertäneet monet kerrat Keski-Euroopan mäkiviikkoja ja aiemmin myös muita maailmancupin osakilpailuja. Vuosien varrelle on mahtunut vaikka mitä, esimerkiksi läheltä piti -tilanne Oberstdorfissa nelisen vuotta sitten.

– Meillä oli Itävallan puolella hotelli. Me vähän ihmettelimme navigaattorin näyttämää reittiä ja huomattiinkin sitten keskellä vuoristoa, että tie on vielä kesken. Ei ollut kaiteita, eikä valoja ja siellä oli kaiken maailman rakennuskoneita tiellä. Siinä sitten käänneltiin autoa pimeällä vuoristotiellä ja luultiin, että kuolemme siihen paikkaan, kun auto liukui jäällä, Uotila muistelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt