Mäkihyppy

Pentti Matikainen löysi Matti Nykäsen vetämässä kovaa treeniä aamuyöllä Calgaryssa 1988 – ”Kyllä se havahdutti”

Julkaistu:

calgary 1988
Matti Nykäsen omistautuminen valmistautumiseensa teki vaikutuksen Leijonien valmentajaan.
24. helmikuuta 1988 oli tärkeä päivä suomalaiselle olympiaurheilulle. Tulikuumasti aloittanut Suomen mäkihyppymaajoukkue jahtasi Matti Nykäsen johdolla kultaa joukkuemäestä illalla. Aikaisin samana aamuna jääkiekkomaajoukkue kohtaisi Länsi-Saksan elintärkeässä loppusarjan ottelussa.

Peli oli outo tapaus jääkiekkoilijoille, sillä ottelun oli määrä alkaa ennen puolta päivää. Leijonaluotsi Pentti Matikainen heräsi jo ennen aamukuutta, sillä joukkue olisi herätettävä pian kuuden pintaan ottelua varten.

– Peli taisi alkaa yhdeltätoista aamulla. Se oli uutta ja ihmeellistä meille, koska kiekkopelit pelataan normaalisti illalla ja aamujään kautta vasta herätään. Piti myös huolehtia siitä, että pelaajat saavat ravinnon oikein. Piti suunnitella aika paljon, Matikainen kertoo 30 vuotta myöhemmin.

– Tiesimme ohjelman ja valmistauduimme kaikella tavalla. Ei voinut ajatella niin, että nukutaan ja mennään siitä suoraan peliin. Joukkueen piti herätä riittävän aikaisin, että saadaan kroppa normaalitilaan ja tankattua.

Ennen joukkueen herättämistä Matikainen kierteli joukkueen asuntolassa. Olympiajoukkue majoittui Calgaryssa solutyylisesti. Varhain kierrellessään Matikainen havahtui kovaan puhinaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Heti siinä asuntolan käytävällä oli kaikenlaista rekvisiittaa, mukana puntteja ja levyjä. Niiden keskellä touhusi Matti Nykänen, Matikainen naurahtaa.

Jo aiemmin kaksi kultamitalia yksilökilpailuista voittanut Nykänen veti valmistavaa treeniä yksin asuntolan käytävällä. Mukana ei ollut joukkuekavereita tai valmentajia.

– Matti ei ehkä siihen aikaan ollut vielä niin tunnettu, vaikka menestystä oli tullut. Kyllä se havahdutti, että menestys ei helpolla tullut, vaikka hän oli kuinka superlahjakkuus. Hän teki todella kovasti töitä.

Nykänen tunnettiin jo aktiiviuran aikana siitä, että kisamatkoillakin treeni oli kovaa, mutta reissut saattoivat olla myös kosteita. Nyt ei ollut jälkimmäisestä kyse. Matikainen muistuttaa, että tuohon aikaan jääkiekkoilijat eivät olleet kaikki samalla tavalla täysammattilaisia kuin nyt – ja joskus se näkyi myös elämäntavoissa.

– Hänen kisansa oli vasta paljon myöhemmin kuin meidän pelimme. Silloin realisoitui, miten kovaa yksilöurheilijoiden homma oli. Jääkiekkoilijat eivät silloin ehkä vielä olleet siinä tilassa, että edessä olisi ollut aikainen aamu ja kropan herätys joka päivä. Yksilöurheilijan on pakko.

Päivä oli lopulta napakymppi. Leijonat kaatoi Länsi-Saksan puhtaasti 8–0. Samana päivänä Nykänen ja Suomen mäkimaajoukkue voittivat kultaa joukkuemäen kilpailussa.

– Meillä oli oma peli hyvin käynnissä jo siinä vaiheessa, kun kohtasimme Länsi-Saksan. Tiesimme, että se oli iso peli, mutta itseluottamus oli kohdallaan. Voitimme suurinumeroisesti, eikä tuottanut millään tavalla tuskaa.

Kun Neuvostoliitto vielä kaatui päätösottelussa neljä päivää myöhemmin, Suomi juhli historiansa ensimmäistä jääkiekon olympiamitalia.

Jutun otsikkoa muokattu sunnuntaina klo 8.30.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt