Mäkihyppy

Janne Ahonen hätyytteli sensaatiota 24 vuotta sitten – ME oli rikkoutua debyytissä: ”Sydän hakkasi hurjasti”

Julkaistu: , Päivitetty:

Mäkihyppy
Janne Ahonen on Suomen ainoa edustaja viikonlopun maailmancupin kilpailuissa Kulmin lentomäessä. Vaikka hänellä on satoja hyppyjä jättiläismäistä, hän ei ole unohtanut sitä ensimmäistä.
Janne Ahonen, 40, palaa mäkihypyn maailmancupiin viikonloppuna Itävallan Tauplitzissä, Kulmin lentomäessä. Ahonen ei osallistunut vuodenvaihteessa Keski-Euroopan mäkiviikolle vaan keskittyi harjoitteluun kotimaisemissaan Lahdessa.

– Mäet saatiin joulun alla hienoon kuntoon, ja olen pystynyt tekemään hyviä harjoituksia sekä isosta että pienestä mäestä. Tietysti hyppääminen on helpompaa kotimäessä kuin muualla, joten lähden maltilla katsomaan, miten hyppy sujuu muualla, Ahonen kertoo Ilta-Sanomille.

Tauplitziin Ahonen matkaa ainoana suomalaishyppääjänä. Joukkueesta mukana on hänen lisäkseen vain päävalmentaja Andreas Mitter. Asetelma oli sama myös viime vuonna Oberstdorfin lentomäkikisoissa.

– Eihän se muiden poissaolo vaikuta omaan kilpailuhyppäämiseen, mutta tietysti olisi mukava matkustaa kisoihin kunnon porukalla niin kuin muutkin maat, Ahonen myöntää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyvät muistot Kulmista

Viikonlopun puitteet tuovat Ahoselle hyviä muistoja, sillä uran seitsemästä lentomäen MM-mitalista ensimmäinen tuli nimenomaan Kulmissa. Mestaruus ratkaistiin tuttuun tyyliin neljän hypyn yhteispisteillä, ja tuolloin 18-vuotias Ahonen johti kilpailua avauspäivänä hypättyjen kahden kierroksen jälkeen.

Finaalipäivänä ohi paineli kuitenkin kotiyleisön suurin suosikki, lentomäkispesialisti Andreas Goldberger.

– Se, että pystyin haastamaan legendan, oli asia, jonka muistan edelleen, Ahonen muistelee 22 vuoden takaista MM-trilleriä, jonka itävaltalainen vei lopulta vain 3,9 pisteen erolla.

Samana viikonloppuna Ahonen hyppäsi ensimmäisenä Kulmin mäestä 200 metriä, mutta saksalaislegenda Jens Weissflog pani metrillä paremmaksi kolme päivää myöhemmin. Molemmat hypyt nähtiin kilpailun ulkopuolella.

Sittemmin Kulmin mäkeä on muokattu lukuisat kerrat. Kaksi vuotta sitten valmistuneessa nykyversiossa Slovenian Peter Prevc on hypännyt peräti 244 metriä. Ahonen puolestaan ei ole hypännyt uusimmasta jättiläismäestä.

– Ensimmäisen hypyn jälkeen hyppääjä tietää, millainen mäki on. Toisella hypyllä pystyy ottamaan jo jotain huomioon, mikäli jokin pääsi ensi kerralla yllättämään.

Uran ensimmäinen oli lähes ME

Kun puhutaan yllätyksistä, yksi sellaisista nähtiin Slovenian Planicassa maaliskuussa 1994. Kyseessä oli Ahosen, 16, ensimmäinen lentomäkihyppy, joka oli päättyä yhteen kaikkien aikojen maineteoista.

Teini-ikäinen Ahonen ei antanut pelolle valtaa vaan venytti välittömästi 191 metrin hypyn. Niin häkellyttävältä kuin se kuulostaakin, Ahonen jäi siis ensimmäisellä hypyllään lentomäestä vain kolme metriä maailmanennätyksestä. Tuon ennätyksen oli puolalainen Piotr Fijas hypännyt samaisessa mäessä jo vuonna 1987.

– Ensimmäinen muistikuva on kun irtosin keulalta, että ei mitään hätää, kyllä tässä päästään johonkin. Sen jälkeen huomasinkin, että nyt mennään kauas. Se oli huikea tunne.

– Lentomäessä on aina jännitysmomenttia, varsinkin ennen kuin selviää, miten päin keulalta tulee pihalle. Siinä hypyssä sydän hakkasi rajusti. Kun pääsin turvalliseen asentoon, sen jälkeen kaikki oli pelkkää mahtavuutta, Ahonen kuvailee.


Vaikka tuo viikonloppu alkoi mahtavasti, 191-metrinen jäi Ahosen parhaaksi. Suomalaisjuhlat jatkuivat silti, kun Toni Nieminen pysyi ensimmäisenä pystyssä yli 200-metrisen hypyn, 203 metriä. Hetkeä aiemmin Goldberger oli kaatunut 202-metrisen.

Vuoden 1994 Planican kisoista ME:n kanssa poistui kuitenkin norjalainen olympiavoittaja-maailmanmestari Espen Bredesen, joka venytti seuraavana päivänä 209 metriä. Nykyisen ME-pituuden 253,5 metriä omistaa itävaltalainen Stefan Kraft.

Klo 10.17: otsikkoa muokattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat