Toni Nieminen huojentuneena pikaratkaisusta – ”Mitalit ovat nyt matkalla takaisin itselleni” - Mäkihyppy - Ilta-Sanomat

Toni Nieminen huojentuneena pikaratkaisusta – ”Mitalit ovat nyt matkalla takaisin itselleni”

Toni Nieminen ei vielä tiedä, minne hänen kultamitalinsa myöhemmin päätyvät. Ensi sijassa ne palaavat hänelle.

Toni Nieminen on helpottunut ratkaisusta.

26.4.2017 10:44

Mäkikotka Toni Niemisen olympiamitalien kohtalo on ollut kansalaisten keskuudessa suuri puheenaihe parina viime päivänä. Myös Suomen hiihtoliitossa havahduttiin tilanteeseen.

Nieminen on ollut vaarassa menettää Albertvillen olympialaisissa 1992 saavuttamansa kaksi kultamitalia ja yhden pronssimitalin, koska hänellä ei ole ollut varaa lunastaa niitä takaisin itselleen lahtelaisesta panttilainaamosta. Vaikeassa talousahdingossa Nieminen realisoi mitalinsa rahaksi, ja lopulta ne päätyivät panttilainaamon verkkohuutokauppaan.

– Meinasin pudota penkiltä, kun luin Tonin olympiamitalien kohtalosta. Kävin panttilainaamon nettisivulla, jossa mitaleista tarjottiin siinä vaiheessa vaatimattomat 2 000–4 000 euroa. Se veti oloni surulliseksi, suorastaan hämmentyneeksi, Hiihtoliiton puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori sanoo.

Jukka-Pekka Vuori on Hiihtoliiton puheenjohtaja.

Tiistaina asiassa tapahtui kuitenkin käänne. Toistaiseksi tuntematon taho halusi auttaa Niemistä ja lahjoitti tälle vähintään mitalien lunastusarvoa vastaavan rahasumman. Näin ollen nykyisen oululaishyppääjään mitalit katosivat verkkohuutokaupasta.

– Onneksi Tonin mitalit näyttävät nyt olevan turvassa. Olen huojentunut, Vuori toteaa.

– Yksittäinen lajiliitto ei voi lunastaa mitaleita tällaisissa tapauksissa. Mutta jos tapaus olisi edennyt pidemmälle, Hiihtoliitto olisi varmasti yrittänyt vaikuttaa siihen, että Toni olisi saanut mitalinsa takaisin. Olympiamitalit ovat ikään kuin kansallisomaisuutta ja on erinomaista, että esimerkiksi Urheilumuseo on vaikuttanut näissä asioissa positiivisesti.

IS tavoitti Niemisen uudelleen keskiviikkona aamupäivällä. Flunssainen mäkisankari huokui tyytyväisyyttä.

– Olen todella iloinen ja liikuttunut, että lukuisat ihmiset ovat halunneet auttaa minua tässä ikävässä tilanteessa. Nyt mitalit ovat matkalla takaisin itselleni, ja se on tässä vaiheessa tärkeintä, Nieminen kertoi IS:lle keskiviikkona.

– Se, mitä mitaleille myöhemmin tapahtuu, jää arvoitukseksi. Asioista pitää puhua myös minua auttaneen tahon kanssa.

IS:n haastatteleman asiantuntijan mukaan joku sijoittaja saattaisi maksaa Niemisen olympiamitaleista jopa yli 100 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?