Mäkihyppy

Mäkihypyn lentomäen SE-mies kuollut

Julkaistu:

MUISTOKIRJOITUS
1970-luvun paras suomalainen lentomäkihyppääjä Juhani Ruotsalainen on kuollut.
Lahdesta saatiin jälleen suruviesti, joka koskettaa suomalaista urheiluväkeä ja erityisesti mäkihyppy-yhteisöä. Puijon Hiihtoseuran kasvatti Juhani Ruotsalainen (syntynyt 1.4.1948 Iisalmessa) kuoli muutama viikko sitten 67-vuotiaana. Ruotsalainen hankki hyppyuransa jälkeen liikunnanohjaajan pätevyyden Vierumäen urheiluopistolla ja sai työpaikan Lahden kaupungin liikuntavirastosta. Siitä tehtävästä hän jäi eläkkeelle muutama vuosi sitten.


Suomalaiset mäkihyppääjät eivät pärjänneet 1960–70-luvulla lentomäessä, koska sinivalkoisilla kotkilla ei ollut tuntumaa jättiläismäkiin. Kuopiolainen Ruotsalainen oli poikkeus. Uhkarohkealla etunojatyylillä hypännyt ”Rönä” viihtyi Keski-Euroopan valtavissa luonnonmäissä ja pani kampoihin maailman valioille. Vuonna 1972 hän sijoittui lentomäen MM-kisoissa neljänneksi Sveitsin Walter Steinerin viedessä mestaruuden. Kyseisen kilpailun harjoituskierroksella Ruotsalainen venytti uusiksi Suomen ennätyslukemiksi 162 metriä rikkoen Tauno Luiron 21 vuotta vanhan ennätyksen (139 m). Ruotsalaisen motto olikin ”mitä suurempi mäki, sitä parempi”.

Arvokisoissa epäonnistumisia

Suomalaisen urheiluyleisön tietoisuuteen Ruotsalainen hyppäsi täytettyään19 vuotta . Huhtikuun toisena päivänä 1967 Ounasvaaralla hypättiin mäkikilpailu, joka televisioitiin ensimmäisen kerran. Kuopiolaisnuorukainen pani Norjan Björn Wirkolan tiukoille häviten vain 1,5 pisteen erolla. Samana vuonna Ruotsalainen oli ehtinyt voittaa tuolloin korkealle arvostetun Sveitsin mäkiviikon.


Arvokisoissa Ruotsalainen ei onnistunut. Grenoblen olympiakisoissa 1968 hän oli normaalimäessä 39:s ja suurmäen kilpailussa 50:s. MM-kisoissa hän hyppäsi 1970 Tatralla ja 1974 Falunissa, mutta sijoitukset jäivät vaatimattomiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsalaisen valmennuksesta vastasi kuopiolainen Seppo Pelli, joka nosti kansalliselle huipulle monta muutakin savolaishyppääjää ja toimi myös yhdistetyn olympiamitalistin Rauno Miettisen valmentajana. Pelli asui Ruotsalaisen perheen lähistöllä Kuopion Särkiniemessä ja hän tunsi hyvin hyppääjän vanhemmat.

– ”Rönä” oli luonnonlahjakkuus, joka nautti lentämisestä, Pelli muistelee.

– Hän oli rohkean tyylin hyppääjä, jolla oli kanttia ottaa vahva etunoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt