Mäkihyppy

Suomalainen mäkihypyn MM-mitalisti kuoli

Julkaistu:

MUISTOKIRJOITUS
Lahden Hiihtoseura on kasvattanut lukuisia olympiavoittajia tai maailmanmestareita. Yksi heistä menehtyi keskiviikkona.
Lahtelainen mäkihyppy sai kuulla keskiviikkona 4. marraskuuta suruviestin, kun Salpausselän rinteillä vuosikymmeniä viihtynyt Veikko Heinonen kuoli pitkän sairauden uuvuttamana 81-vuotiaana. Heinonen oli syntynyt 4. lokakuuta Lahdessa.

Hän nousi suomalaisten kärkihyppääjien joukkoon 1950-luvun alussa voittaen nuorten Suomen mestaruuden 1951 ja 1952. Uran komein saavutus tuli varusmiehenä talvella 1954, kun Heinonen hyppäsi Falunin MM-kisoissa hopealle Matti Pietikäisen jälkeen. Källviksbackenin mäessä hankitut mitalit olivat suomalaisen mäkihistorian ensimmäisen arvokisamitalit, koska Kansainvälinen hiihtoliitto oli julistanut vuoden 1941 MM-kisat jälkikäteen epävirallisiksi.

Heinosen omasta mielestään hänen uransa kovin meriitti oli Kulmin lentomäessä vuonna 1956 saavutettu osakilpailuvoitto. Rajuilman keskellä hän joutui odottamaan hyppyvuoroaan 15 minuuttia, mutta teki siitä huolimatta kilpailun pisimmän ja kauneimman hypyn yleisön osoittaessa suosiotaan suomalaisurholle.


Heinonen oli lajipioneeri, sillä hän oli yksi ensimmäisistä ns. kalatyylin käyttäjistä. Vanhassa tyylissä pidettiin käsiä edessä, mutta 1950-luvun alussa Heinonen ja muutama muu hyppääjä piti kädet takana tai tiukasti housunpuntissa. Norjalaiset eivät pitäneet uudistuksesta ja ilmoittivat Heinosen hyppäävän kuin kala. Suomalaistyyli tuli lopulta jäädäkseen ja norjalaisetkin löysivät lopulta hyppääjiä, jotka hallitsivat modernin tekniikan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei saanut ansaitsemaansa arvostusta

Heinonen kaatui pahasti Salpausselän kisojen harjoituksissa ja häneltä jouduttiin poistamaan toinen munuainen. Ura jatkui kuitenkin vuoteen 1966 asti. Sen jälkeen maalari keskittyi siviilityön haasteisiin, mutta jatkoi valmentaja- ja muissa tehtävissä LHS:ssä. Kuolemaansa asti Heinonen oli lahtelaisen mäkihypyn perinneyhdistyksen Punapaitojen aktiivinen toimija.

Punapaitojen puheenjohtajan Veikko Kankkosen mukaan Heinonen teki pyyteettömästi työtä lahtelaisen mäkihypyn eteen.

– Kyllä ”Vinuli” oli harvinaisen mukava mies kaikin puolin, Kankkonen sanoo.

Toinen 1950-luvun hyppykaveri Juhani Kärkinen muistelee Heinosta lämmöllä.

– Hän oli hymyilevä persoona, joka oli aina iloisella tuulella, Kärkinen sanoo.

Punapaidat anoivat Heinoselle opetus- ja kulttuuriministeriöltä Pro Urheilu -tunnustusta, mutta sitä ei herunut. LHS ei puolestaan kelpuuttanut pitkän linjan mäkimiestä kunniajäsenekseen. Mäkihyppyväki sen sijaan tunsi Heinosen arvon ja merkityksen lahtelaiselle mäkiurheilulle. Omiensa parissa hän oli hyvin pidetty henkilö, jonka ei tarvinnut patsastella kunniamerkeillä.

Mäkihypyn ohella Heinonen pelasi pesäpalloa – aina SM-tasolla asti. Hän pelasi SM-sarjassa Lahden Mailaveikkojen joukkueessa 1953–58 voittaen avauskaudellaan hopeamitalin.

Heinosen lapsista poika Kari harrasti mäkihyppyä osallistuen muun muassa Keski-Euroopan mäkiviikolle ja tytär Leena koripalloa Lahden Sammossa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt