Takavuosien suomalainen maajoukkuehyppääjä kuoli äkillisesti 36-vuotiaana

Julkaistu:

MUISTOKIRJOITUS
1990-luvun maajoukkuehyppääjiin kuulunut Tero Turkki menehtyi äkillisesti viime viikon keskiviikkona Hirvensalmella.
Suomalainen mäkiperhe sai viime viikolla suru-uutisen, kun 1990-luvun kärkihyppääjiin kuulunut Tero Turkki kuoli Hirvensalmella vain 36-vuotiaana.

Turkki kuului Suomen mäkimaajoukkueryhmään 1990-luvulla ja osallistui maailmancupin osakilpailuihin kaudella 1995–96. Parhaan sijoituksensa hän hankki mäkisirkuksen tunnetuimmassa koitoksessa eli Garmisch-Partenkirchenin osakilpailussa. Turkki oli uudenvuodenpäivän kisassa 13:s vuonna 1995. Kaudella 1994–95 hän oli Continental-cupin yhteispisteissä kuudes.

Turkki oli kotoisin Somerolta, jossa hän aloitti hyppäämisen. Ensimmäinen harjoittelupaikka löytyi perheen omakotitalon tontilta. Aivan talon vieressä oli mäki, josta pystyi leiskauttamaan yli 40 metrin hyppyjä. Kun Hiihtoliiton edustajat kävivät kylässä, he sanoivat, etteivät ole koskaan nukkuneet niin lähellä hyppyrin nokkaa.

Isosisko oli lahjakas hyppääjä

Myös isosisko Tiia innostui hyppäämisestä. Sisarukset saivat jo lapsena valtavan määrän hyppyjä, koska isä rakensi hyppyriin myös hissin. Tiia olikin nuorena niin hyvä, että esimerkiksi Herttoniemen kisassa taakse jäi muun muassa Janne Ahonen, joka oli toki pari vuotta nuorempi.

Tero oli Suomen parhaimmistoa 12- ja 14-vuotiaiden sarjassa. Hopeasomman kirkkaimmat mitalit ovat yhä tallella palkintovitriinissä vanhempien liikeyrityksen edustustiloissa. Kun Tero päätti peruskoulun 15-vuotiaana, hän muutti Kuopioon. Savon sydämessä oli tarjolla urheilupainotteinen ammattikoulu ja laadukasta valmennusta Puijon Hiihtoseuran taholta. Turkki edusti silti edelleen kasvattajaseuraansa Somerniemen Veikkoja.


Turkki nousi maajoukkuehyppääjien joukkoon ja pääsi edustamaan maataan ulkomailla. Kotimaan saavutuksista paras tuli talvella 1995 normaalimäessä, kun Turkki hyppäsi SM-tittelin kärkihyppääjien ollessa maailmancupin matkalla. Seuraavana vuonna hän oli ykkönen Janakkalassa hypätyssä pikkumäen SM-kisassa.

Lasimestarin perillinen

Turkki jatkoi uraansa 1990-luvun lopulle asti, mutta päätti sitten lopettaa. Suomen taso mäkihypyssä oli tuolloin todella kova, joten kaikki eivät mahtuneet A-maajoukkueeseen.

– Tero sanoi tuolloin, että vaikka olet Suomessa kymmenes, se ei ole vielä mitään, isä Pekka Turkki muistelee.

Hyppäämisen jälkeen Turkki työskenteli Lahdessa, isänsä tavoin lasiteollisuuden parissa. Työura katkesi kuitenkin muutaman vuoden jälkeen sairastumiseen. Viime vuodet Turkki asui Lahdessa, mutta vietti paljon aikaa vanhempiensa luona Hirvensalmella.

Turkin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt