Mäkihyppy

Onko tässä unohdetuin suomalainen mäkiviikon palkintopallihyppääjä? ”Minun olisi pitänyt voittaa”

Julkaistu:

Mäkihyppy
Saksan-Itävallan mäkiviikolla tammikuussa 1986 Jari Puikkonen voitti Innsbruckin osakilpailun. Kolmanneksi hyppäsi 18-vuotias jyväskyläläinen, joka on ehkä unohdetuin suomalainen klassikkotapahtuman menestyjä.
– Kyllä saatan hyvinkin se mies olla, naurahti kotikaupungistaan Jyväskylästä tavoitettu Anssi Nieminen, 47.

Lahdessa järjestetyn karsintakisan voitolla mäkiviikon paikkansa varmistaneen Niemisen sukset eivät toimineet H-hetken alla, ja asiasta otettiin yhteyttä suksivalmistajaan. Uusi pari tuli, mutta nimellä, joka osoitti, ettei Nieminen ollut vielä mäkimaailmassa tunnettu kasvo.

– Sukset tulivat Saksassa nimellä Anssi Nieminer.

Jo Oberstdorfin osakilpailussa Nieminen sijoittui kuudenneksi ja vei 117 metrin hypyllä silloisen mäen ennätyksen Tshekkoslovakian Pavel Plocilta. Kilpailun voitti nuori yllättäjä, kajaanilainen Pekka Suorsa.

– Innsbruckissa minun olisi pitänyt voittaa. Hyppäsin selvästi pidemmälle kuin Puikkonen tai kisan kakkonen (Norjan Hroar Stjernen). Mutta arvostelutuomarit antoivat siihen aikaan tunnetun nimen perusteella vähintään 19 pistettä, vaikka kaverit olisivat tulleet alas millä tavalla tahansa, Nieminen muistelee.

Kokonaiskilpailussa haarukassa oli sijoitus jopa kymmenen joukkoon, mutta Nieminen sairastui Innsbruckissa.

– Sain ruokamyrkytyksen jostain salaatista. Kuume nousi niin korkeaksi, etten meinannut Bissenissä (mäkiviikon neljäs osakilpailu) jaksaa kiivetä edes portaita saati hypätä. Hissejä ei vielä ollut. Olin lopulta kokonaiskisan seitsemästoista.

Vaikka Nieminen sijoittui neljällä kaudella maailmancupin yksittäisissä osakilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon, hän ei edustanut Suomea arvokisoissa kuin kerran.

– Lentomäen MM-kisoissa 1990 Vikersundissa tulin koekierroksella 169 metriin selkä edellä, ja sukset hajosivat ihan silpuksi. Se kisa oli siinä. Nykäsen Matti otti silloin viimeisen arvokisamitalinsa.

Vuodenvaihteen 1985-86 mäkiviikon tuloksista pistääkin silmään Nykäsen puuttuminen.

– Hän riitautui taas kerran Matti Pullin (lajipäällikkö) kanssa. Maailmancupin avauksessa Thunder Bayssä oli sattunut kaikenlaista, johon liittyi alkoholia ja paininnujakkaa. Pulli jätti Matin kotiin. Olin rehellisesti sanoen silloin tällöin itsekin niissä erilaisissa Matin touhuissa mukana, Nieminen nauraa.

Koko uransa Jyväskylän Hiihtoseuraa edustanutta hyppääjää valmensivat Pulli ja Risto Pirttimäki, Lauri Asikaisen nykyinen valmentaja.

– Lopetin urani 1993, joten ehdin opetella V-tyyliäkin. Viimeksi hyppäsin veteraanikisoissa neljä vuotta sitten.

Uransa jälkeen Nieminen opiskeli koneinsinööriksi. Nyt hän on muutaman vuoden ollut Jyväskylän kaupungin palveluksessa ja kunnostaa päätyökseen Laajavuoren mäkiä.

– Täällä on nyt Suomen eteläisin hyppykunnossa oleva suurmäki, luonnonlumella. Tänään (lauantaina) tein viimeksi mäellä töitä, ja porukkaa oli Lahdesta asti treenaamassa.

Aktiiviurallaan 55 kiloa painanut Nieminen on yhä mäkimiehen mitoissa.

Vaaka näyttää 59 kiloa, eli ei mitään isoa repsahdusta ole tullut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt