Kolmen miljoonan fiasko? Mäkihyppääjiä on loukkaantunut Lahden uusitussa normaalimäessä

Julkaistu:

Mäkihyppyväki odotti innoissaan Lahden normaalimäen täydellisen, peräti kolme miljoonaa euroa maksaneen remontin valmistumista.
37-vuotiaaseen mäkeen rakennettiin vihdoin hissi ja lämpiö, ja sen profiilia uusittiin modernien virtausten mukaiseksi 2017 MM-kisoja varten. Täksi harjoituskaudeksi uusitun mäen ansiosta Lahti ottaisi taas paikkansa maan johtavana valmennuskeskuksena.

- Sitä odotettiin kuin kuuta nousevaa, sanoo lahtelainen mäkivalmentaja Kimmo Kykkänen.

Kaikki muu remontissa saatiinkin, mutta mäen hyppykelpoisuus arveluttaa nyt suuresti valmentajia ja urheilijoita. He pelkäävät, että uusittu mäki hajottaa urheilijoiden jalat.

- Jotain sille pitäisi ehdottomasti tehdä, totesi yhdistetyn nuori lupaus Ilkka Herola IS:lle viime viikolla.

Eikä hän ole yksin. Kimmo Kykkäsen mukaan mäki linkoaa remontin jälkeen hyppääjän liian korkealle lentoradalle. Urheilija laskeutuu alastulorinteeseen aivan liian kovalla nopeudella ja jyrkässä kulmassa, kuin kivi.

Normaalimäen hyppyripöydän kärjen pitäisi olla 2,5 metrin korkeudella maanpinnasta. Lahdessa se korkeus on 4,17 metriä, Kykkänen on havainnut. Virallisen tiedon mukaan keulan korkeus on 3,19 metriä (Suurmäessä 3,41 m).

- Yli neljän metrin korkeus tarkoittaa sitä, että mäki ampuu hyppääjän tosi korkealle suhteessa alustaan. Joko pöydän pitäisi olla matalammalla tai maanpinnan korkeammalla, Kykkänen tarjoaa ratkaisua.

Aihe on ollut kuuma normaalimäen valmentajalavalla jo pitkään.

- Jo rakennusvaiheessa ihmettelimme, millaista siitä oltiin tekemässä. Kaarteen osuus vauhtimäen pituudesta rakennettiin selvästi liian suureksi. Ikävä arvostella, kun kaupunki noin paljon lajiin panostaa, mutta ei lopputulosta voi kehuakaan, kertoo Ville Larinnon valmentaja Jari Larinto.

Ville Larinto on kärsinyt urallaan monista vaikeista polvivammoista; hänelle uusittu normaalimäki on myrkkyä.

Hyppääjiltä tulleen palautteen mukaan alastulon rysäytys ottaa rajusti sekä polviin että etusääriin.

- Saksalaiselta tytöltä ja Jenny Rautionaholta on jo hajonnut polvi mäessä. Paljon on myös pohdittu sitä, mikä osuus profiililla oli Ahosen Jannen polvivammaan. Kierukka hajosi alastulon iskussa, kun hän tuli alas kaatumatta, mutta äärimmäisen jyrkässä kulmassa. Yksikään vammaan johtanut hyppy ei ollut niin sanotusti ilmassa kaaduttu, Larinto kertoo.

Skanskan urakoiman mäkiremontin ilmeinen epäonnistuminen tältä osin ihmetyttää laji-ihmisiä suuresti. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS nimittäin valvoo tarkasti, että mäet rakennetaan ja uusitaan sääntöjen ja turvamääräysten mukaisiksi.

Mäkiremontin arkkitehti Vesa Ekholm kertoo, että hänen piirustuksensa piti hyväksyttää FIS:ssä ennen kuin töitä voitiin edes aloittaa. Hyväksyntä tuli, ja työt alkoivat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt