Mäkihyppy

Kurinalainen työn sankari

Julkaistu:

Kasain valmentaja Janne Väätäinen riemuitsi hopeamitalia Japanissa.
Mäkihyppymaajoukkueen entinen päävalmentaja Janne Väätäinen oli Japanin onnellisimpia ihmisiä, kun IS tavoitti hänet Sapporosta Japanin aikaa aamuviideltä. Väätäinen on 41-vuotiaana hopeaa hypänneen Noriaki Kasain henkilökohtainen valmentaja. Kummakin työnantajansa on tehdastalli Tsuchiya.

Sapporolainen hyppäsi ensimmäisen henkilökohtaisen olympiamitalinsa; Lillehammerin kisoista 1994 hän sai mukaansa joukkuehopean. Väätäinen kuuului noissa kisoissa Suomen hyppääjävahvuteen.

- Seurasin kisan juhlahuoneistossa, jossa oli paljon tehtaan henkilökuntaa. Tunnelma on loistava, Kasai teki kyllä minuunkin tänään aikamoisen vaikutuksen.

Väätäinen aloitti yhteistyön Kasain kanssa kolme vuotta sitten.

- Kommunikoimme japaniksi, englanniksi ja suomeksi. Japanini on parempaa kuin hänen englantinsa, ja hänen englantinsa on parempaa kuin minun japanini.

Perheetön, ujo Kasai on kutsunut Väätäisen myös kotiinsa, mikä on Japanissa suuri kunnianosoitus.

- Kun aloitimme yhteistyön, häni puhui Sotshista ja halustaan hypätä 7. olympiakisansa 41-vuotiaana. En ehkä silloin pitänyt sitä ihan realistisena, mutta kuluneet kaksi vuotta miehen silmissä on roihunnut liekki. Hän on työn sankari ja aivan uskomattoman kurinalainen ihminen. Tuonikäisen ihmisen kroppa ei ole 22-vuotiaan kroppa, ja hän todella paneutuu sen huoltamiseen. 

Kasai ei enää harjoittele kuin 22-vuotias.

- Käytämme järkeä ja hänen omia kokemuksiaan pohjana. Esimerkiksi mäkihyppääjien perusharjoitteisiin kuuluvat aitahypyt ovat iskutuksineen myrkkyä hänen polvilleen ja selälleen.

Pitkän uran salaisuus löytyy myös työnantajan asenteesta.

- Tämä malli toimii niin, että kokenut ja meritoitunut urheilija voi jonkun kauden ottaa rennomminkin.

Väätäinen arvelee, että Kasai olisi saattanut räjäyttää pankin jo Val di Fiemmen MM-kisoissa 2013, mutta ennen kisoja tullut polvivamma vei parhaan hyppyterän.

- Kun hän voitti kesä-GP:n osakilpailun, tajusin, että Sotshista voi todellakin tulla jotain hienoa. Kasai on upea esimerkki siitä, että unelmat elävät ja ikä on vain kaksi numeroa.

Hopeamies on kotoisin Shimokawan 3000 asukkaan kylästä kolme tuntia Sapporosta pohjoiseen. Sieltä tulevat myös mm. Daiki Ito ja Takanobu Okabe.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt