MainosVisitKarelia

Tämän suomalaisen kaupungin makuelämykset haastavat suuren maailman metropolitkin – katso 4 vinkkiä herkkusuulle

Joensuu on ruokamatkailijalle äärimmäisen kiinnostava kohde, jonka makumaisemat ammentavat Pohjois-Karjalan upeista perinteistä ja puhtaasta luonnosta.

Joensuulainen Ravintola Kielo modernisoi lapsuudesta tuttuja perinneherkkuja kiehtovalla tavalla.


12.8.2022 13:33

Pohjois-Karjalan maakunnan pääkaupunki Joensuu on Itä-Suomen kätketty helmi, joka vetää elämyksellisyydessään vertoja suuremmillekin metropoleille.

Etenkin kaupungin ruokatarjonta on huippuluokkaa. Puhtaat, lähellä tuotetut raaka-aineet yhdistyvät Joensuussa karjalaiseen ruokaperinteeseen ainutlaatuisella tavalla, joka tekee taatusti vaikutuksen kauempaa tulevaan kotimaanmatkailijaan.

Listasimme alle neljä herkkusuulle sopivaa kohdetta, jotka Joensuussa vieraillessa kannattaa ottaa kokeiluun.

1. Another Doggy – sesonkiajattelua baaritiskin takaa

Another Doggy on palkitun baarimestari Jussi Viljalan perustama cocktail-baari, joka ammentaa tunnelmaansa inspiraatiota Itä-Lontoon yöelämästä. Joensuun ensimmäiseksi drinkkibaariksi tituleeratun anniskeluravintolan herkullisten cocktailien äärellä viihtyy helposti myöhäiseen iltaan.

Cocktailien suunnittelu on omanlaistaan taidetta ja Viljalan tiimin kädenjälki näkyykin lopputuloksessa selkeästi, sillä Another Doggyssa drinkeissä käytettävät mehutkin valmistetaan itse.

Sesonkiajattelu on Another Doggyn baarimestareille tärkeää, ja cocktail-menu vaihtuukin baarissa siksi neljästi vuodessa. Drinkit suunnitellaan tuoreiden sesongin raaka-aineiden ympärille, osa aineksista kerätään itse luonnon helmasta ja hävikkiä vastaan taistellaan muun muassa uuttamalla sitrushedelmien hukkakuorista makusiirappeja. Another Doggyssa jokainen lasillinen on elämys!

Vinkki! Myös nelijalkaiset vieraat ovat tervetulleita Another Doggyyn. Jos siis suuntaat reissuun koiran kanssa, rennosta illasta pääsevät nauttimaan seurueen kaikki jäsenet.

2. Ravintola Kielo – makumuistoja moderniin tyyliin

Ravintola Kielo tarjoaa Joensuun keskustassa maailmanluokan fine dining -makuelämyksiä. Sen ruokalista yhdistelee ennakkoluulottomasti uutta ja vanhaa, ja vahvoja makumuistoja herättävät, kenties jo lapsuudesta tutut ruokalajit saavat ravintolassa modernin asun. Perinteisiäkään valmistustapoja ei ole unohdettu, mutta Kielon kokkien kekseliäs, nykyaikainen ote näkyy ja maistuu lautasella.

Myös Kielossa noudatetaan sesonkiruokailun periaatetta, ja raaka-aineista pyritään käyttämään ravintolassa kaikki mahdollinen juuresta latvaan. Kalanruodoista syntyvät herkulliset kastikepohjat ja linnuista käyttöön pääsevät rintafileiden lisäksi myös sisäelimet.

Ravintolassa on tarjolla myös yhtä lailla herkullinen kasvismenu, joka on elämys itsessään myös sekasyöjille. Viinilistan tilanne voi valita myös alkoholittoman juomapaketin, joka koostuu ruokien pariksi valituista Kielon omista mehuista.

Vinkki! Ravintola Kielon menu vaihtuu tiuhaan, jotta listalle saataisiin aina tuoreimpia mahdollisia aineksia. Ravintolassa kannattaa siis vierailla uudelleen, vaikka sen olisi jo kerran kokenut.

3. Taitokortteli – kädentaitoja ja suklaisia karjalanpiirakoita

Historialliseen puutalokortteliin perustettu Taitokortteli esittelee karjalaista käsityöosaamista matkailijoille ja kaupunkilaisille. Kortteli pursuaa paikallisten käsityöläisten pajoja ja myymälöitä, joissa myydään ihania kädentaitotuotteita sisustusesineistä kankaisiin ja lankoihin.

Korttelissa järjestetään säännöllisesti myös erilaisia näyttelyitä, tapahtumia ja käsityökursseja, joilla vierailijakin pääsee nauttimaan tekemisen ilosta.

Nautiskelijalle Taitokorttelin tärkein kohde on kuitenkin sympaattinen Kauppaneuvoksen kahvila, joka tarjoilee päivittäin tuoretta pullaa, suussasulavia kakkuja ja suolaisia perinneherkkuja. Lisäksi kahvilassa on arkisin tarjolla maittava keittolounas, joka ei rasita kukkaroakaan – varsinkaan pääkaupunkiseudun hintatasoon verrattuna.

Vinkki! Taitokortteli on käsitöineen täydellinen kohde innokkaalle shoppailijalle. Tuliaisiksi kotiin voi viedä esimerkiksi rasiallisen suklaasta tehtyjä karjalanpiirakoita.

4. Huoneistohotelli Lietsu – todella erilainen hotelliaamiainen

Huoneistohotelli Lietsu ei ole pelkkä hotelli, vaan kokonaisvaltainen karjalainen kokemus. Karjalaisuus näkyy hotellin tiloissa ja sisustuksessa, vieraanvaraisessa palvelussa ja lähellä tuotetussa perinteisessä ruoassa.

Huoneistomuotoisessa majoituksessa on helppo tuntea olonsa kotoisaksi. Sijaintinsakin puolesta hotelli toimii mainiona tukikohtana Joensuussa tai sen lähialueilla lomailevalle.

Lietsun kulinaarinen vetonaula on sen perinteinen karjalainen aamiainen, joka on kaukana tyypillisestä hotelliaamupalasta. Pekonia ja valkoista paahtoleipää Lietsun aamiaispöydässä ei tarjoilla, vaan sen pöydät notkuvat pienleipomoiden karjalaisia perinneleipomuksia, puuroa, marjoa, lähivesien kaloja, hirvimakkaraa ja marjamehua. Kuten muissakin tämän artikkelin kohteissa, myös Lietsussa hyödynnetään mahdollisimman paljon paikallisten lähituottajien antimia.

Vinkki! Karjalaisia herkkuja voi tilata Lietsussa myös suoraan hotellihuoneeseen näppäränä iltapalatarjoiluna.

Näissä ja monissa muissa Pohjois-Karjalan kiehtovissa kohteissa vieraillaan myös Sami Kurosen makumatka Pohjois-Karjalassa -ohjelmassa.

Katso sarja Ruudusta!

Vinkit

Katsasta myös nämä 4 joensuulaista ravintolaa:

Joensuun Teatteriravintola

Eliel Saarisen suunnittelemassa rakennuksessa majaa pitävä Joensuun Teatteriravintola hyödyntää sesongin raaka-aineita sekä lähialueiden pientuottajien tuotteita. Joensuun vanhimman ravintolan tunnelmalliselta lasiterassilta avautuvat näkymät puistoalueelle ja Pielisjoelle.

Trattoria Otto

Trattoria Otto Joensuun kävelykadulla tarjoilee italialaisia makuja kauden raaka-aineista valmistettuna. Ravintolassa on myös viinibaari, jossa italialaisten viinien ohella myös juomia muualta maailmasta.

Local Bistro

Näppärästi Joensuun keskustassa sijaitseva Local Bistro poimii makuja sesonkien parhaasta annista ja yhdistelee suuren maailman vaikutteita karjalaiseen perinteeseen.

Filipof

Vanhan hirsitalon sisään kätkeytyvän Ravintola Filipofin juuret ovat klassisessa keittiössä, johon on lisätty ripaus uutta ja jännittävää. Karjalainen lupsakkuus välittyy Filipofin olohuonemaisessa pubissa.

Lue myös: