MainosVisitKarelia

Perinteinen karjalainen emännyys elää Annissa ja Hennassa: ”Jaamme vieraidemme ilot ja surut”

Pohjoiskarjalainen vieraanvaraisuus on majataloja pitävällä Anni Korhosella ja Henna Nevalaisella geeneissä. Perinteinen emännyys ei ole pelkkää ruoanlaittoa ja tyynyjen pöyhimistä, vaan paljon enemmän.

Puukarin Pysäkin Anni Korhonen on majatalon emäntä jo toisessa polvessa.


12.8.2022 12:39

Pohjois-Karjalassa omia majatalojaan pyörittävillä Anni Korhosella ja Henna Nevalaisella on sellaista viisautta, jota ei koulussa opita.

Karjalaiseen emännyyteen kasvetaan, ja osin kyse on geeneistäkin.

– Edes kolmen Michelin-tähden kokki ei voi hallita meidän vuosikymmenten ja -satojen aikana hioutunutta ruokakulttuuriamme. Minä olen saanut parhaat oppini vanhemmiltani, mestari-kisälli-periaatteen mukaisesti, Anni Korhonen kertoo.

Niin hänen emännöimänsä Puukarin Pysäkki kuin Henna Nevalaisen Laitalan Lomat sijaitsevat nykyisen Nurmeksen alueella, joka tunnetaan myös Bomban matkailualueena.

Myös Henna on oppinut karjalaista emännyyttä ennen kaikkea perhepiiriltään.

– Kaikki neljä tätiäni ovat loistavia leipureita. Kun olin lapsi, äitini, hänen sisaruksensa ja me lapset kokoonnuimme aina lauantaisin mummolaan piirakkatalkoisiin, Henna muistelee.

Majatalossaan häntä on perehdyttänyt keittiön saloihin erityisesti anoppi, jonka syntymätorppa on nykyään yksi Laitalan Lomien majoitusrakennuksista.

– Minä ja puolisoni olemme vetäneet majatalon toimintaa nyt 13 vuotta, nuori emäntä kertoo.

Laitalan Lomien Henna Nevalaisen mukaan Bomban alueen karjalaisemännät puhaltavat yhteen hiileen.

Majatalon emäntä toisessa polvessa

Puukarin Pysäkin Annin vanhemmat perustivat perheen majatalon, kun hän oli lapsi. Reilu kymmenkunta vuotta sitten vetovastuu siirtyi Annille.

– Pohjois-Karjalasta poissa ollessani olin opiskellut restonomiksi ja työskennellyt muun muassa ravintolapäällikkönä ja hovimestarina, Anni kertoo.

Nurmeksen Valtimon pitäjässä sijaitseva majatalo työllistää häntä ympärivuotisesti. Puukarin Pysäkillä on parikymmentä vuodepaikkaa sekä tilausperiaatteella toimiva luomuravintola.

Me haluamme ottaa kaikki vieraat syliimme.

– Karjalainen emännyys ei tarkoita vain ruokaelämyksiä vaan vieraanvaraisuutta ja ihmisyyttä. Me haluamme ottaa kaikki vieraat syliimme, Anni kuvailee.

Karjalaisten emäntien välittömyys tarttuu myös vieraisiin. Laitalan Lomien Henna kertoo, että välillä hänen asiakkaansa ihmettelevät itsessään tapahtuvaa muutosta.

– Minulle sanotaan, että voi voi, miten voin kertoa sinulle tällaistakin. Me emännät jaamme kuitenkin vieraittemme ilot, surut, naurut kuin itkutkin, Henna kertoo.

Yhtä köyttä muiden emäntien kanssa

Hennan yritykseen kuuluu majoituspalvelujen lisäksi ravintola- ja pitopalvelutoimintaa sekä vaatepuoti.

– Vaikka taustalla hääritään paljon, vieraamme pääsevät kokemaan hiljaisuuden ja kiireettömyyden, Henna sanoo.

Hän, Anni ja muut kuuluisan Bomban alueen karjalaisemännät vetävät yhtä köyttä.

Hennan ja Annin majatalot kuuluvat muun muassa Majatalosta majataloon -rinkiin.

– Kyse on neljän majatalon välisestä reitistä, jonka asiakkaat kokevat joko pyöräillen, hiihtäen tai autoillen. Matkaa on sen verran, että kaikissa neljässä majatalossa myös yövytään, Anni kertoo Äksyt Ämmät -nimisen matkanjärjestäjän koordinoimasta kokonaisuudesta.

Bomban karjalaiskylässä pääsee nauttimaan perinteikkäästä karjalaisesta arkkitehtuurista ja kulttuurista.

Majatalosta Bomban karjalaiskylään

Osa matkailijoista piipahtaa Annin ja Hennan majataloissa matkalla Nurmeksessa sijaitsevaan Bomban karjalaiskylään.

– Meillä käydään Bombalta esimerkiksi melomassa ja nauttimassa jo käsitteeksi tulleita elämyseväitä, kuten karjalanpiirakoita, munavoita ja paikallista kalaa, Henna kertoo.

Pielisen rannalla sijaitsevalle Bomballe majatalojen vieraat suuntaavat nähdäkseen karjalaiskylän, jylhää karjalaista arkkitehtuuria edustavan päärakennuksen sekä käsityöläisten myymälät ja kylpylähotellin.

Hennan ja Annin ei tarvitse lähteä pois kotikonnuiltaan rentoutuakseen.

– Otan joka päivä tunnin omaa aikaa. Menen luontoon ja käyn uimassa – ympärivuotisesti, Henna kertoo.

Anni vaalii karjalaista kansanperinnettä myös vapaa-ajallaan.

– Soitan kanteletta ja laulan vanhoja karjalaisia sävelmiä, Anni kertoo.

Anni ja Henna esiintyvät myös Sami Kurosen makumatka Pohjois-Karjalassa -sarjan viidennessä jaksossa.

Katso Ruudusta, millaiset maisemat Bomban alue ja sen upea karjalaiskylä tarjoaa matkailijoille!

Syysvinkit

Syksyn menovinkit Bomballe

Syysretki vaaramaisemiin. Koe pienois-Koli Nurmeksessa kapuamalla Toivontorniin tai nauti lappimaisista maisemista Jurttivaaralla.

Uppoudu karjalaiseen kulttuuriin. Vieraile Bomban karjalaiskylässä ja testaa karjalanpiirakkapajassa, kuinka piirakkapulikka pysyy kädessäsi.

Historian havinaa. Tutustu idylliseen ja historiallisesti arvokkaaseen Puu-Nurmekseen, Vanhaan Kauppalaan sekä Porokylän pikkupuoteihin.

Nauti luonnosta. Välineet ja opastetut retket joka lähtöön Nurmeksen ja Bomban alueella saat esimerkiksi Wild Nordicilta. Tutustu esimerkiksi Peurajärven tai Mujejärven erämaamaisemiin.

Saunat. Nauti löylyistä majatalojen perinteisissä savusaunoissa tai Bomba Span saunamaailmassa.

Lue myös: